غازیاغی

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

رجل الوز، بارتنگ آبی، موجه، حشیشه و پاغازه نام‌های دیگر غازیاغی است که طبیعتی گرم و خشک دارد.

.

معرفی

  •  گیاهی علفی و چند ساله که تا حدود 70 سانتی‌متر رشد می‌نماید..
  • غازیاغی، دارای برگهای دراز به شکل بیضی  و گل‌های آن سفید یا صورتی کوچک  می باشد.
  • گیاه غاز یاغی که در اواخر بهار به بازار می‌آید، گیاهی خودرو است که تا کنون اهلی نشده است.
  • ساقه خوشه هایش بی‌برگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق است. ارتفاع آن به 20 الی 30 سانتی متر می‌رسد.
  • اندام خوراکی برگ گیاه است. در ضمن طعم آن تلخ بوده و زبان را بگزد.
  • بهترین نوع بذرغازیاغی برای این منظور است که در گرمسیر به عمل آمده و ریز و تیره باشد،

.

خواص

  1. خنک کننده و ضد استسقاء
  2. محلل و شیرافزا
  3. کاهنده درد زایمان
  4. حساس کننده چشم و گوش نسبت به اجسام و اصوات
  5. کم کننده وزن و شفاف کننده رخسار
  6. طولانی کننده عمر و تقویت کننده عمومی بدن
  7. تنظیم کننده قند خون و خارج کننده سنگ کلیه
  8. محرک و ادرارآور
  9. مقوی و اشتهاآور
  10. تصفیه کننده خون
  11. تقویت کننده چشم
  12. پاک کننده کلیه و مثانه
  13. مسکن دردهای مفصلی
  14. باد شکن، ضدعفونی کننده و ادرار آور است.
  15. کلیه و مثانه را زهکشی و پاک می‌کند.
  16. پماد بذر آن باز کننده زخمها و ترمیم کننده جای آنهاست
  17. اگر از این گیاه دارویی به صورت موضعی استفاده شود می‌تواند درمان خوبی برای جذام باشد.
  18. بذر آن دارای هورمون‌های گیاهی بوده و ترشحات داخلی بدن را تنظیم می‌کند.
  19. غازیاغی خنک، اشتهاآور، ملین و ادرار آور می‌باشد.
  20. غرغره کردن شیره برگ تازه غازیاغی در موقع گلودرد‌های سخت مفیداست.
  21.  به صورت محلی جوشانده این گیاه به صورت ‌خوراکی به منظور درمان التهاب ‌روده و زخم‌معده و نیز التهابات‌ گوارشی و کولیت ‌روده مصرف می‌شود.
  22. برای درمان بیماری برص یا پیسی ابتدا مسهل خورده تا روده و معده پاک شود. سپس روزی 10 گرم بذر غازیاغی را با عسل مخلوط کرده به مدت 15 روز میل کنند و به مدت 20 دقیقه در فصل تابستان در آفتاب گرم بنشینند و در زمستان از حمام سونا استفاده کنند

موارد منع مصرف

  • خوردن جوشانده آن سبب سقط جنین می‌باشد. پس زنان باردار از مصرف این گیاه به طور جدی خودداری کنند.
  • زیاده روی در خوردن این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه می‌گردد و در مواردی که یرقان و یا ضعف کلیه وجود دارد زیانبخش می‌باشد.

.

شیوه استفاده

25 گرم گیاه غازیاغی خشک را با 20 گرم زنجفیل، 10 گرم جوز هندی و 15 گرم کندر خوراکی مخلوط کرده، نرم ساییده با 150 گرم پودر نبات مخلوط کرده و روزی یک قاشق مرباخوری از آنرا 2 ساعت بعد از نهار میل کنید.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت