نام و مزاج
رجل الوز، بارتنگ آبی، موجه، حشیشه و پاغازه نامهای دیگر غازیاغی است که طبیعتی گرم و خشک دارد.
.
معرفی
- گیاهی علفی و چند ساله که تا حدود 70 سانتیمتر رشد مینماید..
- غازیاغی، دارای برگهای دراز به شکل بیضی و گلهای آن سفید یا صورتی کوچک می باشد.
- گیاه غاز یاغی که در اواخر بهار به بازار میآید، گیاهی خودرو است که تا کنون اهلی نشده است.
- ساقه خوشه هایش بیبرگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق است. ارتفاع آن به 20 الی 30 سانتی متر میرسد.
- اندام خوراکی برگ گیاه است. در ضمن طعم آن تلخ بوده و زبان را بگزد.
- بهترین نوع بذرغازیاغی برای این منظور است که در گرمسیر به عمل آمده و ریز و تیره باشد،
.
خواص
- خنک کننده و ضد استسقاء
- محلل و شیرافزا
- کاهنده درد زایمان
- حساس کننده چشم و گوش نسبت به اجسام و اصوات
- کم کننده وزن و شفاف کننده رخسار
- طولانی کننده عمر و تقویت کننده عمومی بدن
- تنظیم کننده قند خون و خارج کننده سنگ کلیه
- محرک و ادرارآور
- مقوی و اشتهاآور
- تصفیه کننده خون
- تقویت کننده چشم
- پاک کننده کلیه و مثانه
- مسکن دردهای مفصلی
- باد شکن، ضدعفونی کننده و ادرار آور است.
- کلیه و مثانه را زهکشی و پاک میکند.
- پماد بذر آن باز کننده زخمها و ترمیم کننده جای آنهاست
- اگر از این گیاه دارویی به صورت موضعی استفاده شود میتواند درمان خوبی برای جذام باشد.
- بذر آن دارای هورمونهای گیاهی بوده و ترشحات داخلی بدن را تنظیم میکند.
- غازیاغی خنک، اشتهاآور، ملین و ادرار آور میباشد.
- غرغره کردن شیره برگ تازه غازیاغی در موقع گلودردهای سخت مفیداست.
- به صورت محلی جوشانده این گیاه به صورت خوراکی به منظور درمان التهاب روده و زخممعده و نیز التهابات گوارشی و کولیت روده مصرف میشود.
- برای درمان بیماری برص یا پیسی ابتدا مسهل خورده تا روده و معده پاک شود. سپس روزی 10 گرم بذر غازیاغی را با عسل مخلوط کرده به مدت 15 روز میل کنند و به مدت 20 دقیقه در فصل تابستان در آفتاب گرم بنشینند و در زمستان از حمام سونا استفاده کنند
موارد منع مصرف
- خوردن جوشانده آن سبب سقط جنین میباشد. پس زنان باردار از مصرف این گیاه به طور جدی خودداری کنند.
- زیاده روی در خوردن این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه میگردد و در مواردی که یرقان و یا ضعف کلیه وجود دارد زیانبخش میباشد.
.
شیوه استفاده
25 گرم گیاه غازیاغی خشک را با 20 گرم زنجفیل، 10 گرم جوز هندی و 15 گرم کندر خوراکی مخلوط کرده، نرم ساییده با 150 گرم پودر نبات مخلوط کرده و روزی یک قاشق مرباخوری از آنرا 2 ساعت بعد از نهار میل کنید.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir