پرسیاوشان

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

گیاه پرسیاوشان در گویش مازندرانی به نام‌های سیولنگه واش، گیلکی چاه سیالَک و سیالک، لری پَرِسیووَش و در گویش کردی با نام سیاوخشی قابل شناسایی است.

طبیعت این گیاه معتدل است.

.

معرفی

  • این گیاه دارای خواص دارویی بسیاری است و در ایران پراکندگی وسیعی دارد.
  • این گیاه دارای شاخه‌های سیاه، سخت، باریک و براق به درازای تقریبا 20 سانتی‌ متر، و برگ‌‌های کوچکی مانند برگ‌‌های گشنیز، به صورت بریده بریده دارد.
  • برگ‌های این گیاه استفاده طبّی دارد.
  • ساقه و گل و میوه و دانه ندارد. ریشه‌ اش از لحاظ دارویی بی‌ ارزش است.
  • گیاه پرسیاوشان را بیشتر می‌ توانید کنار جوی و چاه‌های قدیمی که در نواحی مرطوب و سایه‌ دار قرار دارند پیدا کنید.

.

خواص

  • پرسیاوشان دارای خواص درمانی بسیاری بوده که سم‌ زدایی کبد، کمک به درمان زردی یا یرقان و کمک به دفع راحت سنگ‌‌های کلیوی از جمله آن‌‌ها است.
  • این گیاه همچنین برای دفع سنگ مثانه مفید است.
  • تنگی نفس را درمان می‌کند.
  • سرفه و سرماخوردگی را تسکین می‌دهد و بخور آن برای سرماخوردگی مفید است.
  • پر سیاوشان در درمان التهابی و جوش‌های گوشه چشم موثر است.
  • این گیاه همچنین ادرارآور است.
  • التهاب گلو را درمان می‌کند.
  • برای درمان برونشیت موثر است.
  • خوردن گرد خشک آن برای اسهال مفید است.
  • ضماد سوخته آن جهت جلوگیری از ریزش مو و رویاندن آن کاربرد دارد.
  • پرسیاوشان تب‌بر است.

.

موارد منع مصرف

  •  قبل از استفاده از این گیاه دارویی، با یک پزشک مشورت کنید.
  • مصرف بیش از اندازه‌ی پرسیاوشان باعث استفراغ می‌شود.
  •  از جوشانده این گیاه به طور مداوم استفاده نکنید برای این کار می‌توانید 10 روز از آن استفاده کنید و 5 روز فاصله بگذارید و مجدد آن را مصرف کنید.
  •  استفاده از گیاهان دارویی ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند از این رو با مشاهده هر نوع عارضه‌ای،‌ فورا پزشک خود را مطلع سازید.
  •  تنها یک فنجان از این جوشانده را در روز بنوشید مگر در مواقع بیماری‌های حاد مانند سرماخوردگی حاد یا آنفلوآنزا، که مصرف سه فنجان در روز به مدت 4 روز مجاز است.

.

شیوه استفاده

  • جوشانده: سه قاشق سوپ‌خوری برگ پرسیاوشان را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید به آرامی به مدت یک ساعت بجوشد. سپس آن را صاف کنید.مقدار مصرف آن 3 تا 6 فنجان در روز است.
  •  شربت سینه: مقدار 100 گرم پرسیاوشان خشک را با یک لیتر آب جوش و نیم کیلو شکر مخلوط کرده و به مدت شش ساعت بگذارید بماند سپس آن را با فشار از صافی بگذرانید و در داخل ظرفی بریزید تا کم کم ته نشین شود و بعد قسمت صاف شده‌ی روی آن را بردارید و با یک کیلو و نیم شکر و 80 گرم دیگر برگ پرسیاوشان مخلوط کرده و بجوشانید تا غلیظ شود.مقدار مصرف این شربت دو قاشق غذاخوری تا چند بار در روز می‌باشد.این شربت برای رفع سرفه و برونشیت استفاده می‌شود. ضمناً خلط و سینه را نرم کرده و باعث رفع اخلاط می‌شود.
  •  دم کرده: مقدار 20 گرم برگ خشک پرسیاوشان را در یک لیتر آب بریزید و بگذارید به مدت یک ساعت بماند. سپس آن را صاف کنید.
  • برای تقویت مو و رشد موها، برگ تازه‌ی پرسیاوشان را به صورت پماد تهیه کنید و روی سر مالش دهید یا این که از دم کرده‌ی آن مصرف کنید.

منبع: کتاب علم الدویه، سید محمد سیدنظری

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت