کامپوزیت دندان

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

کامپوزیت دندان چیست ؟

یکی از خدماتی که در دندانپزشکی‌ها ارائه می‌شود کامپوزیت دندان می‌باشد.
کامپوزیت هم در دندانپزشکی زیبایی و هم در دندانپزشکی درمانی کاربرد دارد.
کامپوزیت در حقیقت یک لایه ای می‌باشد که بر روی سطح دندان‌ها قرار می‌گیرد و موجب اطلاح بد رنگی‌های دندان، نامرتبی دندان‌ها و غیره می‌شود.
به دلیل کاربرد‌های بسیار کامپوزیت دندان ، این درمان در دندانپزشکی‌ها طرفداران بسیاری دارد.

موارد استفاده از کامپوزیت دندان

در دندانپزشکی‌ها عموما از کامپوزیت برای ترمیم دندان‌ها استفاده می‌شود اما علاوه بر آن برای اصلاح نامرتبی‌های دندان در شرایطی که بیمار تمايلى برای انجام ارتودنسی نداردو با كامپوزيت دندان ساختار دندان به خطر نمى افتد و در عين حال بد رنگی‌های دندان نيز اصلاح می‌شود.
دیگر موارد استفاده از کامپوزیت شامل: اصلاح دندان‌های کج، برطرف کردن لکه‌های روی دندان، ازبین بردن فاصله میان دندان ها، درمان دندان‌های آسیب دیده می‌شود.

مزایای کامپوزیت دندان

یکی از بهترین متریالی که در دندانپزشکی‌ها جهت ترمیم دندان‌ها و ایجاد لبخندی زیبا مورد استفاده قرار می‌گیرد، کامپوزیت دندان است که دندانپزشک زیبایی بدون کمترین آسیبی می‌تواند آن را بر روی دندان‌ها قرار دهد و نتیجه ایده آلی برای بیمار ایجاد کند.
در حقیقت این درمان به دلیل این که آسیب کمتری به دندان‌ها وارد می‌کند مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است.

معایب کامپوزیت دندان

معایب کامپوزیت دندان در مقایسه با دیگر درمان‌های دندانپزشکی بسیار محدود است به گونه ای که پس از درمان بیمار باید از دندان‌های خود به خوبی مراقبت کند.
رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از مهم ترین و اصلی ترین اقداماتی می‌باشد که افراد پس از درمان باید به آن توجه داشته باشند، این امر از وارد شدن آسیب به دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

اقدامات قبل از کامپوزیت دندان

  • در انتخاب کلینیک و دندانپزشک برای این درمان دقت کنید.
  • دندانپزشکی را انتخاب کنید که تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد.
  • درباره کامپوزیت دندان و نحوه انجام آن اطلاعات کافی به دست آورید.
  • نمونه کار‌های دندانپزشک را مشاهده کنید.
  • قبل از درمان با دندانپزشک خود یک جلسه مشاوره داشته باشید.

 

تغییر رنگ کامپوزیت دندان

برخی از افرادی که برای درمان دندان‌های خود به ما مراجعه می‌کنند درباره تغییر رنگ کامپوزیت دندان سوال می‌کنند.
در پاسخ به سوال این دسته از افراد باید بگوییم، در صورتی که مراقبت‌های بعد از کامپوزیت دندان به خوبی انجام شود احتمال این که با تغییر رنگ کامپوزیت مواجه شوید بسیار کم است.

طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟

اگر دندانپزشکی با تجربه و ماهر برای درمان دندان‌های خود انتخاب کرده باشید و به مواردی که در مقالات پیشین ذکر کردیم به خوبی عمل کنید این روش از طول عمر بالایی برخوردار است. طول عمر لمینت‌های کامپوزیت به طور معمول 4 سال می‌باشد اما هرچقدر فرد بیشتر در بهداشت دندان خود بکوشد می‌تواند طول عمر لمینت دندان خود را افزایش دهد .گاز زدن غذا‌های سفت مانند ته دیگ و جویدن یخ از طول عمر لمینت کم خواهد کرد. البته اگر کامپوزیت دچار پریدگی یا شکستگی شود امکان ترمیم آن وجود دارد.

قیمت کامپوزیت دندان

هزینه‌های درمانی سالیانه در حال تغییر است و این امر به تخصص و تجربه دندانپزشک، تعداد دندان هایی که به این درمان نیاز دارند، منطقه جغرافیایی و بسیاری از عوامل دیگر وابسته است که پس از مراجعه به دندانپزشک مشخص می‌شود.

• مراقبت بعد از کامپوزیت دندان در کوتاه مدت

1. انتخاب ونیر
کامپوزیت ونیر تنها یکی از روش هایی است که پزشک شما می‌تواند آن را به کار برده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. این نوع از کامپوزیت، برای نواحی که کمتر در معرض گاز گرفتن و جویدن مواد غذایی است مانند دندان‌های پیشین و آن هایی که نیاز به ترمیم جزئی دارند؛ نتیجه بخش است. اگر آسیب دیدگی دندان شدید باشد یا ناحیه مورد نظر یکی از دندان‌های آسیاب باشد که بیشتر در معرض فشار و جویدن قرار دارند، بهتر است طبق نظر پزشک از ونیر سرامیکی یا تاج دندان استفاده کنید که هر دو برای ترمیم آسیب‌های زیاد مناسب هستند.
2. احتیاط در به کار بردن کامپوزیت پیش از اتمام بی‌حسی
اگر پزشک در طول جلسه، ناحیه درمان شده را بی‌حس کند، بیمار نیز باید بعد از درمان تا زمانی که بی‌حسی برطرف شود در اموری مانند گاز زدن و جویدن احتیاط کند. رفع بی‌حسی، یک تا دو ساعت طول خواهد کشید؛ بنابراین بهتر است طی این مدت از مایعات و غذاهای سرد استفاده کنید تا به کامپوزیت دندان آسیبی وارد نشود.
3. اصلاح نحوه قرارگیری کامپوزیت
طی مرحله باندینگ، رزین کامپوزیت بر شکستگی یا ترک‌های دندان شما اعمال می‌شود و بعد از مدتی سفت شده و شکل دندان شما را می‌گیرد. اما قبل از این که پزشک کار خود را شروع کند، دندان باید کاملا خشک باشد تا مواد رزینی به خوبی روی آن بچسبد. این عمل با ابزاری شبیه به درمل «dermel» انجام می‌شود که ممکن است کمی حساسیت در دندانهای شما به وجود بیاورد. با توجه به شدت آسیب، پزشک، ناحیه درمان شده را بی‌حس می‌کند تا بیمار درد و ناراحتی چندانی احساس نکند.
همیار پزشک هم در طول این مدت رزین را ترکیب می‌کند تا با دندان بیمار هم رنگ شود. بعد از خشک شدن سطح دندان، رزین روی دندان اعمال شده و با دقت فرم دهی می‌شود. این مواد با اشعه مخصوصی محکم شده و بعد، پزشک برای این که هیچ مازاد یا تیزی در دندان نماند از شما می‌خواهد که چندین بار دندان مورد نظر را در دهان باز و بسته کنید. این عمل تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که ترمیم به خوبی روی دندان‌های شما قرار بگیرد.
البته در پایان جلسه درمانی، قدرت گاز زدن با ونیر کامپوزیت توسط پزشک سنجیده می‌شود. اما برای برخی بیماران که در درمان آن‌ها از بی‌حسی استفاده شده، امکان دارد نحوه گاز زدن به درستی احساس نشود. به یاد داشته باشید قبل از رفع بی‌حسی دندان کامپوزیت شده، نباید جسم سختی با آن برخورد کند. بعد از رفع بی‌حسی، به آرامی قدرت گاز زدن دندان را تست کنید.
4. برطرف کردن مشکلات جزئی
در صورت بروز مشکل در کامپوزیت ونیر طی چند روز اول بعد از اصلاح طرح لبخند، به پزشک خود اطلاع دهید تا بلافاصله اصلاحات جزئی مورد نیاز را انجام دهد. به عنوان مثال اگر در کامپوزیت ونیر‌های خود، احساس تیزی می‌کنید و یا در جویدن مواد احساس عجیب و غیر عادی دارید باید با پزشک خود در میان بگذارید. ضعف کامپوزیت‌ها و عدم رسیدگی به آنها، نه تنها لبخند شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد بلکه باعث ایجاد درد و ناراحتی در بلند مدت خواهد شد.

• مراقبت بعد از کامپوزیت دندان در بلند مدت

1. حفظ بهداشت دهان و دندان
حفظ بهداشت دهان و دندان از روش هایی است که نه تنها بعد از کامپوزیت بلکه در طول زندگی به منظور سالم نگه داشتن سایر دندان‌ها هم لازم است. بنابراین حتما روزانه دو بار دندان خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و یک بار از نخ دندان استفاده کنید. استفاده از دهانشویه‌های مناسب نیز به استحکام ونیر کامپوزیت و لثه و دندان‌های شما کمک می‌کند.
2. رعایت رژیم غذایی مناسب دندان ها
از مصرف مواد غذایی که ممکن است موجب لکه دار شدن دندان هایتان شود؛ اجتناب کنید. با توجه به امکان رنگ پذیری جنس کامپوزیت، پزشک شما را از مصرف مواردی مانند شراب، چای، توت ها، نوشیدنی‌های رنگی و شکلات یا سس‌های رنگی منع کند. همچنین، مصرف دخانیات یا جویدن محصولات حاوی تنباکو باعث تغییر رنگ کامپوزیت‌ها به زرد یا قهوه ای می‌شود. متاسفانه بلیچینگ یا سفید کردن دندان روی کامپوزیت تاثیری ندارد پس بهتر است مراقب باشید تا کامپوزیت‌ها تغییر رنگ ندهند.
3. عدم استفاده از کامپوزیت ونیر به جای ابزار
 کامپوزیت‌های دندان بسیار ظریف هستند و اگر به درستی از آنها استفاده نکنید؛ ضعیف تر خواهند شد. جویدن ناخن، مداد، یخ و دیگر موا غذایی سخت به ونیرهای کامپوزیت آسیب جدی وارد می‌کند و ممکن است موجب شود سریعتر ترک خورده و بشکنند. بنابراین از به کار بردن کامپوزیت دندان به جای ابزار خودداری کنید.

چگونه طول عمر کامپوزیت ونیر را افزایش دهیم؟

کامپوزیت دندان آسیب پذیرتر از سایر روش‌ها مانند ونیر سرامیکی یا تاج دندان است. به همین دلیل برای طبیعی و سالم تر باقی ماندن آن، لازم است که در مراقبت‌های اولیه آن اهمال نکنید تا زیبایی خود را از دست ندهد. بنابراین برای افزایش طول عمر کامپوزیت ونیر باید مراقبت بعد از کامپوزیت دندان را جدی بگیرید:
– مسواک زدن: یک بار صبح و یک بار در شب، دندان‌های خود را با خمیر دندان‌های حاوی فلوراید مسواک کنید تا از تمیز ماندن آن مطمئن شوید و هر 3 یا 4 ماه یکبار مسواک خود را تعویض کنید.
– نخ دندان: وقتی از نخ دندان استفاده می‌کنید، آن را وارد لثه کرده و تمام پلاک‌های موجود را از آن خارج کنید، سپس سراغ دندان بعدی بروید.
– خوردن آب بعد از هر وعده غذایی: خوردن آب بعد از هر وعده غذایی دهان شما را تمیز و سالم نگه می‌دارد. چون آب، غذای باقی مانده در دهان را شسته و مقدار اسید آن را کاهش می‌دهد.
– عدم مصرف چیز هایی که دندان را لکه دار می‌کند: مصرف دخانیات یا جویدن محصولات حاوی تنباکو مانند سیگار باعث زرد شدن دندان و کامپوزیت‌ها می‌شود. خوراکی هایی مانند شکلات‌های حاوی رنگ خوراکی، شراب قرمز، چای و قهوه هم باعث تغییر رنگ آن‌ها می‌شود. در صورت مصرف هر یک از آن‌ها باید گفت که قطع کردن مصرف آن‌ها به نفع شما خواهد بود.
– عاداتی که منجر به در آمدن رزین کامپوزیت می‌شود: جویدن ناخن، مداد یا اشیا دیگر می‌تواند با گذشت زمان موجب افتادن کامپوزیت ونیر و آسیب دیدن مینای دندان شود. رزین کامپوزیت بسیار آسیب پذیر است پس، بهتر است عاداتی را که به کامپوزیت ونیر آسیب می‌رساند؛ ترک کنید.

آیا مراقبت بعد از کامپوزیت دندان با ونیر سرامیکی متفاوت است ؟

کامپوزیت دندان برای افرادی که دندان‌های ضعیف یا شکسته دارند؛ گزینه بسیار مناسبی است. در مقایسه با دیگر خدمات زیبایی مانند ونیر سرامیکی، این روش سریع تر انجام شده و نتایج رضایتبخشی دارد. اما فکر نکنید که ونیرهای کامپوزیت نیاز به مراقبت ندارند. بی‌توجهی و عدم مراقبت از آنها منجر به شکستگی کامپوزیت، خود دندان یا آسیب به عصب آن خواهد شد. کامپوزیت دندان یکی از بهترین گزینه‌ها برای درمان دندان‌های ضعیف و شکسته یا لک دار شده است. چون هم قیمت کمتری نسبت به ونیر سرامیکی دارد و هم در سریع ترین زمان بدون نیاز به بی‌هوشی بین 30 تا 60 دقیقه انجام می‌شود.
هرچند کامپوزیت، در مقایسه با ونیرهای سرامیکی، گزینه ارزان تری است که از لحاظ اقتصادی به نفع شما خواهد بود؛ اما دندان‌های کامپوزیت شده نیازمند مراقبت‌های بیشتری هستند. مواد کامپوزیت دندان طوری ترکیب می‌شود که به خوبی با دندان سازگار خواهد شد. اما بعد از انجام کامپوزیت، پزشک برخی دستورالعمل هایی را جهت مراقبت از دندان‌ها به شما خواهد داد تا طول عمر آن‌ها را حدالامکان بالا ببرید.
داشتن احساس عجیب بعد از مرحله باندینگ عادی است. از آن جایی که دهان در مورد تغییرات، بسیار حساس است، ممکن است درمورد رزین‌ها کمی احساس اضافگی در دندان‌ها داشته باشید که به مرور زمان بهتر خواهد شد. کامپوزیت دندان مقاومت ونیر سرامیکی را ندارد اما بسته به ناحیه ای از دهان که فشار به آن وارد می‌شود یا نحوه استفاده از آن، امکان ماندگاری آن تا 10 سال نیز وجود دارد. فراموش نکنید که رعملیاتنگ پذیری کامپوزیت دندان از ونیر لمینیت بیشتر است و سفید کردن دندان‌ها نیز بر آن تاثیری نخواهد داشت. بنابراین بهترین روش مراقبت از کامپوزیت ونیر، رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده مرتب از مسواک‌های مخصوص است.
همچنین با توجه به اینکه کامپوزیت دندان نسبت به ضربه حساس است و احتمال شکستن آن بسیار بیشنر از ونیر لمینت است؛ برای افزایش هر چه بیشتر طول عمر کامپوزیت ونیر از برخورد اجسام سخت با دندان جلوگیری کنید.

آیا کامپوزیت دندان نیاز به مراقبت ویژه ای دارد؟

اگر ونیر کامپوزیت توسط پزشک متخصص روی دندان‌ها نصب شود؛ نیاز به مراقبت ویژه ای نخواهد داشت. بنابراین بهتر است قبل از اقدام به کامپوزیت دندان از حرفه ای بودن دندانپزشک خود اطمینان حاصل کنید. فرم دهی ونیر کامپوزیت روی دندان‌ها نیازمند مهارت و تجربه بالای دنداپزشک است و برای نتیجه گیری بهتر لازم است دندانپزشک از تبحر کافی برخوردار باشد. اگر نسبت به انتخاب دندانپزشک تردید دارید؛ در جلسات مشاوره از پزشک بخواهید که عکس‌های قبل و بعد از درمان بیمارانش را به شما نشان بدهد.
با اینکه کامپوزیت ونیر، سریع ترین و بی‌درد ترین روش درمانی است که لبخند شما را اصلاح می‌کند؛ اما برای برطرف کردن تمام عیوب ظاهری دندان مناسب نیست. بنابراین دندانپزشک باید تشخیص دهد که دندان‌های شما به خوبی با کامپوزیت دندان ترمیم می‌شوند و به شما توصیه می‌کند که چگونه در مراقبت از آن‌ها با ملاحظه تر و حساس تر باشید. پس در انتخاب پزشک و کلینیک دقت بیشتری داشته باشید.
به طور کلی می‌توان گفت، ونیر کامپوزیت نیاز به مراقبت ویژه ای ندارد. مواد آن به خوبی با دندان هم رنگ می‌شود و ظاهری زیبا تر از دندان طبیعی برای شما خلق می‌کند. بهترین مراقبت بعد از کامپوزیت دندان، مسواک زدن دندان‌ها روزی دو بار، استفاده از نخ دندان روزانه یک بار، استفاده از دهانشویه و انجام چکاپ‌ها هر 3 تا 6 ماه یکبار است. فراموش نکنید خوردن آب بعد از هر وعده غذایی مواد باقی مانده در دندان و میزان اسید موجود در دندان را هم کاهش خواهد داد که به سفید ماندن ونیر کامپوزیت کمک می‌کند. اگر بعد از انجام کامپوزیت، هنگام جویدن مواد غذایی احساس غیرعادی داشتید یا بخشی از دندان شما تیزتر بود، سریعا با پزشک خود در میان بگذارید تا در صورت نیاز کامپوزیت ترمیم یا تعویض شود.

.
منابع:
.https://karajdentalclinic.com
.https://www.drbehnazmoradi.ir
.https://www.drmohammadi.com

بخش‌های مرتبط

مجله آرایش و زیبایی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت