ترمیم دندان

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط
  • علت سیاه دیده شدن برخی از ترمیم ها

این مواد از آلیاژی فلزی به نام آمالگام ساخته شدند  که دارای رنگی تیره می‌باشند.از جمله  روش‌های مستقیم در ترمیم دندان است و حدود 100 سال است که برای دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.قسمتی از این آلیاژ از مس و قلع و نقره ساخته شده و قسمت دیگر آن از جیوه. جیوه مایع را با پودری مخلوط می‌کنند که ترکیبی ایجاد می‌شود که در ابتدا به حالت مایع و پس از چند دقیقه به صورت جامد خواهد بود.

  • موارد استفاده از مواد همرنگ یا غیر همرنگ

آمالگام و مواد فلزی رنگ مناسبی ندارند و پس از گذشت مدتی در دندان نفوذ کرده و رنگ دندان‌ها را به طور دائمی تغییر می‌دهند به همین دلیل اغلب برای دندان‌های خلفی که دیده نمی شوند استفاده می‌شود اما مواد همرنگ می‌توانند هم برای دندان‌های قدامی استفاده شوند و هم برای دندان‌های خلفی.

  • انتخاب ماده توسط پزشک صورت می‌گیرد یا بیمار

دندان پزشک با توجه به شرایط دندان بیمار را مطلع می‌کند که کدام نوع برای دندان او بهتر می‌تواند عمل کند اما در نهایت خود بیمار انتخاب می‌کند که از کدام نوع از مواد در دندان او استفاده شود

  • مقایسه هر دو ماده

مواد غیر همرنگ در عین حال که زیبا نیستند از دوام و استحکام بیشتری برخوردارند.به افرادی که پوسیدگی فراوان و بهداشت پایین دارند مواد همرنگ توصیه نخواهد شد.

نکات کلی که پس از پر کردن دندان باید رعایت شود

بعد از پر کردن دندان(فرقی در نوع ماده ندارد) اگر فرد دارای نسج دندان ضعیفی باشد باید مراقب باشد تا ضربه غیرطبیعی به دندان هایش وارد نشود.رعایت اصول بهداشت فردی نیز از سایر نکات می‌باشد.همچنین جویدن غذاهای نامتعارف که باعث ضربه به دندان می‌شوند نیز نباید اتفاق بی‌افتد.چرا که باعث به وجود آمدن ترک و شکستگی در دندان‌ها خواهند شد.پس مهم ترین مسائلی که باید رعایت شود رژیم غذایی و رعایت اصول بهداشتی می‌باشد.
– تا چند ساعت بعد از ترمیم دندان با مواد سیاه (آمالگام) از خوردن خوراکی‌های جویدنی خود داری کنید. در این مدت، ترمیم انجام شده نسبت به فشار و شکستگی ناشی از آن بسیار حساس است. نوشیدن مایعات ایرادی ندارد. همچنین تا یک شبانه روز، برای جویدن غذا، بیشتر از سمت دیگر دهان که در آن ترمیمی انجام نشده استفاده کنید.
– بعد از ترمیم دندان با مواد همرنگ (کامپوزیت) خوردن خوراکی‌های جویدنی ایرادی ندارد؛ ولی مصرف مواد رنگی مثل چای و قهوه را باید به حداقل ممکن رساند. درصورت استفاده از این مواد، بخصوص در بیست و چهارساعت اول، باید هرچه سریع‌تر دهان را شست. این ترمیم‌ها تا مدتی به جذب مواد رنگی حساس هستند.
– ترمیم دندان مانع رعایت بهداشت دهان نمی‌شود. ولی باید توجه داشت که برای زدن مسواک وکشیدن نخ دندان بخصوص در ترمیم‌های آمالگام، حداقل چند ساعت از زمان انجام ترمیم بگذرد. اگر نخ کشیدن روی دندان ترمیم شده مقدور نیست باید به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.
– وجود درد وحساسیت خفیف به آب سرد وگرم بعد از ترمیم دندان، طبیعی است. این درد پس از گذشت چند روز برطرف می‌شود؛ البته ممکن است گاهی تا یکی دو ماه طول بکشد. با این حال، اگرپس از گذشت چند روز از شدت درد کاسته نشد ویا درد بصورت شبانه یا نبض دار بروز کرد حتما به دندان‌پزشک خود مراجعه نمایید.
– احساس بلندی در دندان ترمیم شده می‌تواند ناشی ازبی حسی ناحیه مورد عمل باشد. متفاوت بودن شکل ترمیم نسبت به حفره پوسیدگی وتازگی آن برای حفره دهان، باعث توجه بیش از حد به ترمیم واحساس بلندی کاذب می‌شود.
– در صورتی که درمنزل و بعد از برطرف شدن بی‌حسی در محل ترمیم احساس بلندی یا تیزی و زبری کردید، پس از گذشت حداقل یک شبانه روز به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید تا نسبت به برطرف کردن آن اقدام نماید.
– بی‌حسی ناحیه مورد ترمیم برحسب نوع بی‌حسی ممکن است یکساعت تا چند ساعت طول بکشد. نکته‌ای که در این مدت لازم است رعایت شود، این است که مراقب باشید لب و گونه را ناخواسته گاز نگیرید و زخمی نکنید.
– به طورمعمول ترمیم‌های همرنگ یا‌‌ همان کامپوزیتی بعد از چندین ماه سرویس دهی، دچار درجاتی از تغییر رنگ نامطلوب می‌شوند. همچنین ممکن است ترمیم‌های آمالگام بعد از مدتی جلای سطحی خود را از دست بدهند ویک ظاهر ناخوشایند و ناصاف پیدا کنند. در صورت بروز این مساله به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.
– در برخی بیماران ممکن است، برخورد قاشق‌های استیل به ترمیم آمالگام، باعث ایجاد حالتی مانند برق گرفتگی خفیف شود. گاز گرفتن ورقه‌های آلومینیومی مثل پوست شکلات هم منجر به بروز این حالت می‌شود. اگر این حالت زیاد پیش می‌آید و شما را آزار می‌دهد باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا نوع ترمیم را عوض کند.
– وقتی یک دندان ترمیم می‌شود این به معنای آن نیست که دیگر نیاز به هیچ کاری نیست و این دندان‌ پرونده‌اش در قبال پوسیدگی بسته شده است. ممکن است دندان در محل انجام ترمیم دچار پوسیدگی ثانویه شود ویا از محلی غیر از محل انجام ترمیم مورد پوسیدگی جدید قرار بگیرد. در واقع ترمیم دندان، نیاز آن را به رعایت بهداشت بیشتر می‌کند. پس حتی اگر تمام پوسیدگی‌های دندانیتان را با ترمیم برطرف کرده‌اید لازم است به طور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و هرشش ماه یکبار به دندان‌پزشک مراجعه کنید.
– هر ترمیمی ممکن است بعد از گذشت چند مدت از سرویس‌دهی دچار اشکالاتی شود، مثلا ممکن است بخشی از ترمیم بشکند و…، در این موارد لازم است به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا نسبت به تعمیر ترمیم ویا تعویض آن اقدام کند.
– پس از ترمیم دندان، نیازی به استفاده از چرک خشک کن (آنتی بیوتیک) نیست. فقط در صورت بروز درد با مشورت دندان‌پزشک می‌توانید از مسکن استفاده کنید.
– دندان پرشده ممکن است حساس شده باشد. معمولا دندان‌هایی که به کمک کامپوزیت‌ها پر می‌شوند حساس ترند اما دندان‌های پرشده با آمالگام هم ممکن است به فشار، گرما، سرما یا شیرینی حساس باشند. این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندان‌ها برطرف می‌شود اما اگر حساسیت شدیدتر شد و بیشتر از این مدت طول کشید، با دندانپزشک مطرح کنید.
-اگر دندان شما به وسیله کامپوزیت پر شده معمولاً در همان جلسه ترمیم این دندان پرداخت هم می‌شود. اما دندان‌هایی که به کمک آمالگام پر می‌شوند باید بعد از 24 ساعت از پایان ترمیم، دندان پرداخت شود.
– اگر دندان شما با آمالگام پر شده تا دو ساعت بعد از پر شدگی دندانتان دقت کنید به جز مایعات چیزی نخورید.
-پس از پرکردن و ترمیم دندان‌ها غذاهای نرم مصرف کرده حتی المقدور از جویدن غذا با سمتی از فک که دندان در آن پر شده، اجتناب کنید.
– 24 ساعت طول می‌کشد که آمالگام به حداکثر سختی خود برسد. پرکردگی‌های تاریخ گذشته دندان‌های ترمیم شده، برخلاف دندان‌های سالم، عمری محدود دارند.
-دندان‌های پرشده هم مرتبا معاینه و چکاپ نیاز لازم دارد. لذا هر 6 ماه یکبار تمامی ترمیم‌های خود را چکاپ کنید.
– اگر پر کردگی ترک خورده یا ترمیمی دارید که دچار لب پریدگی شده برای اصلاح آن سریعاً اقدام کنید زیرا این شکستگی‌ها یا ترک‌ها ممکن است باعث نشت موادغذایی به قسمت داخلی و عود پوسیدگی در دندان شما شود.
-دندان‌های ترمیم شده می‌توانند مجدداً پوسیده شوند بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان نظیر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان الزامی است.
.
منابع:
.http://alma-dental.com
.http://dr-sedghi.ir
.http://www.dorsandentalclinic.com
.https://www.hidoctor.ir

بخش‌های مرتبط

مجله آرایش و زیبایی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت