• مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

اهمیت رنگ‌ها در طراحی لوگو و علامت تجاریبه جرات می‌توان گفت که رنگ‌ها یک ابزار ارتباط بصری مهم هستند که می‌توانند منجر به ایجاد یک رابطه صمیمانه و حس دوستانه به صورت ناخودآگاه در ذهن ناظران شوند و به ارتباط مصرف کننده با محصولات کمک بسیاری نمایند.

انتخاب رنگ مناسب نقش مهمی در یادآوری برند، ایجاد احساس شادی و تداعی خاطرات خوب در ذهن مصرف کنندگان دارد.

این انتخاب رنگ برای محصولات، برند و در طراحی لوگو نقش مؤثری در افزایش میزان فروش دارد. به عنوان مثال زمان رویارویی مشتریان با یک محصول جدید، رنگ و ظواهر بصری در حدود 93درصد و سایر فاکتورها مانند بافت، صدا و بو در حدود 7 درصد در ذهن مصرف کننده باقی می‌ماند. مهم‌تر اینکه 85 درصد از مصرف کنندگان بر این نظرند که رنگ یکی از دلایل اصلی آن‌ها برای انتخاب و خرید یک محصول می‌باشد.

رنگ سازمانی در فرآیند طراحی لوگو چه جایگاهی دارد؟

تأثیر رنگ سازمانی در طراحی لوگو
اولین مؤلفه‎ای که در طراحی گرافیکی باید مد نظر هر طراحی باشد، استفاده از رنگ سازمانی مناسب است بطوری که ذهن هر بیننده‎ای را به خود جلب نماید. این امر از آنجا ثابت می‌شود که لوشر استاد رنگ شناسی و مبدع تست تشخیص براساس رنگ‌ها، معتقد است که: «رنگ‌ها می‌توانند وضعیت روانی یا جسمی آدم‎هارا تغییر دهند. مثلا رنگ‌های گرم موجب بالا رفتن ضربان قلب، فشار خون و در برخی موارد باعث ضعف و گشنگی می‌شود و رنگ‌های سرد باعث کاهش فشار خون و ضربان قلب می‌گردند.» به همین دلیل است که در فست فودها و رستورانها همواره از رنگ‌های گرمی چون قرمز استفاده می‌شود.

چند نکته در انتخاب بهترین رنگ برای طراحی لوگو
رنگ‌ها حاوی پیام‌های مثبت و منفی هستند که می‌توانند مردم را به خرید کردن ترغیب کنند و یااز خرید منصرف سازند و در ایجاد حس اعتماد در افراد نقش زیادی ایفا کنند.

رنگ‌ها در برگیرنده معنای خاصی می‌باشند که این امر باید با توجه به نوع فعالیت سازمان‎هاصورت بگیرد. برای مثال در شرکت‎های حمل و نقل استفاده از رنگ آبی می‌تواند انتقال دهنده حس اطمینان باشد.

رنگ‌های هم خانواده نیز برای ایجاد آرامش استفاده می‌شوند که بهتر است در طراحی لوگو سازمان‌های تامین‎کننده آسایش و رفاه عمومی این رنگ‌ها بکار برده شوند.

در انتخاب رنگ لوگو باید به شخصیت، سن، جنس و … مشتریان توجه داشت و رنگ را براساس نیازآن‌ها انتخاب نمود.

انواع رنگ‌های سازمانی و تاثیرات آن‌ها بر لوگوها
رنگ زرد در لوگو:نشان دهنده حرارت و انرژی
رنگ زرد بیانگر احساس خوش بینی و جوانی است وبرای کسانی که به ویترین مغازه‌ها اهمیت زیادی می‌دهند، جذابیت خاصی دارد. مغز با دیدن رنگ زرد سروتونین بیشتری آزاد می‌کند و به عبارتی احساس خوب شیمیایی طبیعی در بدن رخ می‌دهد. این رنگ موجب بالا رفتن تمرکز و خلاقیت می‌شود و روشنفکران را جذب می‌کند.زرد پر رنگ که نشان دهنده حرارت و انرژی زیاد است. زرد باعث می‌شود افراد به طلوع خورشید بیندیشند و این امر به معنای امید و خوشبینی در افراد است. شرکت ایرانسل از رنگ زرد برای لوگوی خود استفاده کرده که نماد ایجاد انرژی از طریق برقراری تماس می‌باشد.

رنگ آبی در طراحی لوگو:نماد اعتماد و اطمینان
ازآنجایی که رنگ آبی در آسمان و دریا دیده می‌شود و این دو نیز تداعی کننده آرامش است، لذا این رنگ نماد اعتماد و اطمینان، هوش و استعداد، حقیقت، ایمان و وفاداری است. اگر از این رنگ در خط مبنای پایین طرح لوگو استفاده شود، هر چیزی را که مد نظر بیننده باشد، یادآوری می‎کند. رنگ آبی حس راحتی و آسایش و آرامش خاطر را القا می‌کند و یکرنگ مردانه محسوب می‌شود که در برندهای قدرتمند مورد استفاده قرار می‌گیرد. آبی موجب احساس اعتماد و امنیت است که از فاصله‌های بسیار دور هم قابل رویت می‌باشد و از همین رو چراغهای فرودگاه‌ها به رنگ آبی هستند. از جمله برندهایی که در طراحی لوگوی خود از رنگ آبی استفاده کرده‎اند می‌توان به Nokia,HP, Intel, Samsung, Dove, Nivea, Facebook, Dell, Lenovo and Ford Windows,NASCAR, Pepsi, Carrefour, MSN و Volkswagen اشاره کرد. باهمه این توصیفات، رنگ آبی برای لوگوهایی که مربوط به مواد غذایی می‌باشد، موفقیتچندانی کسب نکرده است.

رنگ سازمانی در فرآیند طراحی لوگو چه جایگاهی دارد؟
رنگ قرمز در طراحی یک آرم:هیجان آور
رنگ قرمز نماد جلب توجه است که از آن برای به هیجان آوردن مردم نیز استفاده می‌شود. قرمز برای ایجاد احساس فوریت استفاده می‌شود که ضربان قلب بیننده را بالا می‌برد. رنگ قرمز هیجان آور، شادی افرین و انرژی زا است. همانطور که پیشتر اشاره شد به دلیل اشتها آور بودن این رنگ، در مکانهایی چون رستورانها از رنگ قرمز استفاده می‌شود.

ویژگی عجیب رنگ‌های ترکیبی مونوکرم
رنگ‌های مونو کروم یا رنگ‌هایی که شامل خاکستری به همراه ته رنگ هستند، خاصیت منحصربفردی دارند که اجازه فکر کردن را از مخاطب می‎گیرند. استفاده از این نوع رنگ‌ها برای طراحی لوگوی سازمان‎های مناسب است.
رنگ صورتی:کاهش عصبانیت
صورتی یکنوع رنگ آرام محسوب می‌شود و در برخی مکانها از رنگ صورتی به منظور کاهش عصبانیت وتهاجم استفاده می‎شود. روانشناسان معتقدند که صورتی بالاترین فرکانس رنگی را در برابر روشنفکری دارد و برای خریداران سنتی جذابیت خاصی دارد.
رنگ سبز در یک لوگو:احساس آرامش
رنگ سبز تداعی کننده طبیعت، بوم شناسی و ثروت می‌باشد که برای آرامش بخشی در اتاق‌های بیمارستان‌ها به کار می‎رود. رنگ سبز تیره برای افراد محافظه‎کارو مذکر جذاب است. سبز منتقل‎کننده حس خوش شانسی، سخاوت، باروری در افراد است که موجد احساس تازگی و طراوت و طبیعی بودن می‎باشد. همچنین این رنگ سمبل رشد، نمو و‌هارمونی است و حس امنیت را در بیننده ایجاد می‌کند. رنگ سبز برای ذهن و چشم آرامش بخش بوده و به دید و تخیل کمک می‌کند. رنگ سبز روشن در چراغ‌های راهنمایی استفادهمی‌شود زیرا بیانگر سلامتی و امنیت است. برندهاییچون Animal Planet و Greenpeace از رنگ سبز برای طراحی لوگوی خود استفاده کرده‌اند. این رنگ در میان طرفداران محیط زیست، صنایع غذایی، کالاهای خانگی، تکنولوژی و امور مالی استفادهزیادی دارد.

رنگ نارنجی:جذاب
رنگ نارنجی خریداران را به طور ناخودآگاهی جذب و می‌تواند برای ایجاد حرکت و انرژی بدون اینکه بیننده مقاومت کند، مورد استفاده قرار گیرد. این رنگ انتقال دهنده گرما، اشتیاق، ماجراجویی،شادی، طلوع آفتاب، فریبندگی، خلاقیت، جذابیت و برانگیختگی است که پیام‌ها و تأثیرات قدرتمندی را به مغز انسان منعکس می‌کند. رنگ نارنجی همچنین با تغذیه و مواد غذایی سالم همراه است و به دلیل وضوح بالا برای تبلیغ محصولات غذایی و اسباب بازی بسیار مناسب است. برندهایی چون Orange,Fanta, ING and GE Money Bank, FedEx و ZDF از رنگ نارنجی برای طراحی لوگوی خود استفاده کرده‎اند.

بنفش:کارآیی بهتر مغز
این رنگ می‎تواند مغز را در حل مشکلات یاری دهد زیرا موجب کارآیی بهتر مغز می‎شود. رنگ بنفش به نوعی نماد نشاط و جوانی است وبه همین دلیل برای محصولات ضدپیری و زیبایی کاربرد دارد. دختران جوان مرتب رنگ بنفشرا به عنوان رنگ مورد علاقه‎شان انتخاب می‌کنند. بنفش تیره می‌تواند نشان دهنده ثروت و خوش گذرانی باشد در حالی که بنفش روشن‎ نماد بهار و داستان‌های عاشقانه است.

رنگ سیاه:نماد قدرت
رنگ سیاه برای انتقال حس توانایی و قدرت کاربرد دارد و دیدن این رنگ موجب انتقال پیامهای هوشمندی، وقار، رسمی، تحریف، توانایی، راز و .. است. هر چند این رنگ برای طراحی لوگو کاربرد زیادی ندارد، اما با قدرت و وقار و از سوی دیگر با مرگ، بدی و رمز و راز همراه است. از آنجایی که رنگ سیاه نماد قدرت است، سیاستمداران را فقط در اتومبیل‌های سیاه رنگ سوار می‌کنند. یک کراوات و لباس محلی سیاه رنگ نشانه مهم بودن و جدیت است. امابرای طراحی لوگو از رنگ سیاه به همراه رنگ‌های بسیار روشن استفاده می‌شود برندهایی چون ABC, JVC, Sony, Agent 007, RCA, Mercedes از رنگ سیاه برای لوگوهای خود استفاده کرده‎اند.

خاکستری:نماد کمبود انرژی
خاکستری رنگی تلفیقی که از ترکیب دو رنگ سیاه و سفید به دست می‎آیدکه می‎تواند بیانگر همکاری دو شرکت تلقی شود. این رنگ نماد کمبود انرژی، خونسردی، خنثی بودن، مالیات، سنین پیری و آرام بودن است. اگر چه خاکستری رنگ خوبی برای طراحی لوگو نیست اما برای نشان دادن کیفیت نامناسب و ایجاد مقایسه محصولات مناسب است.

رنگ قهوه ای:تداعی کننده کوه
رنگ قهوه‎ای سمبل طبیعت، دوستی، راستگویی و زمین است که چون تداعی کننده کوه در ذهن بینندگان است لذا بیانگر استقامت، پایداری، تجربه وراحتی است. سخن پایانی اینکه برای انتخاب رنگ قواعد خاصی و منحصربفردی وجود ندارد و این طراحان لوگوها هستند که باید با توجه به نوع فعالیت شرکت و نیاز مشتریان دست به انتخاب رنگ مناسب برای طراحی لوگو بزنند.

بخش‌های مرتبط
مجله دانستنی‌های هنر

ژورنال‌های لیلیت

مجموعه‌ای جامع از مجلات دانستنی‌ها و مطالب مفید با موضوعات گوناگون و متنوع

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت