نام و مزاج
خردو، طالب الخبز، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه نامهای دیگر زنیان است که طبیعتی گرم و خشک دارد.
.
معرفی
- گیاهی است علفی، بوته ای و یک ساله که ارتفاع آن تا 90 سانتی متر میرسد.
- برگها دارای بریدگی و تقسیمات زیادی هستند؛ به طوری که بسیار ظریف و نازک میباشند.
- گلها کوچک و سفید رنگ و به صورت چتر مرکب بر روی سرشاخهها قرار دارند. اشعههای چتر گلها تقریبا مساوی و کوتاه و در محل اتصال به هم دارای براکته هایی میباشند.
- قسمت مورد استفادهی گیاه، میوههای آن است. این میوهها کوچک، بیضی شکل و به رنگ زرد مایل به قهوه ای بوده و دارای اسانس با بوی نافذ و مشابه آویشن میباشند. بر روی میوهها پنج خط طولی نازک وجود دارد که روشن تر از رنگ میوه هستند.
- زنیان به صورت خودرو در نواحی شرقی هندوستان، ایران و مصر میروید و در همین نواحی و بسیاری از نقاط با آب و هوای مشابه کشت نیز میشود.
.
خواص
- ضد نفخ
- ضد انگل و قارچ
- باد شکن
- ضد ترشی معده
- ضد تهوع
- خلط آور و تقویت معده
- مقوی قوای جنسی
- هضم غذا
- سوء هاضمه
- رفع گرفتگی گوش
- مفید برای ترک اعتیاد مواد مخدر
- ضد تشنج
- سکسکه
- مفید برای بیماریهای عصبی
- برای دفع سنگهای ادراری و مشکلات قاعدگی دیر باز شدن قاعدگی یا قاعده نشدن به موقع مخصوصا در سرد مزاجان نیز مفید است
-
عرق زنیان یکی از عرقیات گرم و موثر در هضم غذاست و بنابراین با هضم بهتر غذا، مانع از انباشته شدن چربی در بدن میگردد.
- عرق زنیان معمولاً برای گرفتگی عضلانی ای که ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج توصیه شده است و برای بعضی از لرزشهای بدن که طبیعتاً ناشی از سردی باشد استفاده میشود.
- عرق زنیان دل دردهای ناشی از غذاهای سرد را درمان میکند. دل درد نشانه ای ازضعف معده درهضم غذاهای طبع سرد است، برای رفع این مشکل به مدت 2 هفته پس از هر غذا نصف استکان عرق زنیان میل کنید. زنیان برای رفع انگل معده نیز مفید است.
موارد منع مصرف
بخاطر گرمی ای که دارد طبیعتاً افراد با مزاج گرم سعی کنند استفاده زیاد نداشته باشند و یا اگر استفاده میکنند، به عنوان مصلح آن، از کمی سنکجبین استفاده کنند.
.
شیوه استفاده
- دمنوش زنیان:دو تا چهار گرم از گیاه زنیان را در آب جوش دم کرده، روزی سه بار نیم فنجان مصرف شود.
- پودر زنیان: میتوان روزانه سه تا چهار گرم پودر دانهها را به شکلهای مختلف یا همراه با غذا مصرف کرد. باوجود این که دانهها ریز هستند، برای اثربخشی بیشتر لازم است پودر شوند تا مواد آنها در بدن بهتر استخراج شود.
- عصاره خشک:عصاره خشک دانههای زنیان را میتوان روزانه 125 میلی گرم مصرف کرد.
- عصاره مایع یا تنتورزنیان: از عصاره مایع زنیان میتوان روزانه تا شش میلی گرم مصرف کرد.
- عرق زنیان: بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب نصف استکان همراه با نصف استکان آب مصرف شود تا هضم غذا را آسان و از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir