کاسنی

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

مزاج کاسنی سرد و تر است.

.

معرفی

  • گیاهی است که از ریشه‌های خشک و قطعات زمینی آن برای دارو استفاده می‌شود.
  • کاسنی تلخ است.
  • دو نوع صحرایی (وحشی) و کاسنی کشت شده توسط کشاورزان وجود دارد که نوع وحشی در کنار جویبار یا در میان سبزه زار و در اوایل بهار رشد می‌کند.
  • این گیاه دارویی را در اواسط خرداد ماه برداشت می‌کنند.
  • برگ آن در بسیاری از فرهنگ‌ها دارای کاربرد مشابه اسفناج می‌باشد و ریشه کاسنی که اغلب به صورت پودر استفاده می‌شود و جایگزین خوبی برای قهوه محسوب می‌شود.
  • در این گیاه ویتامین‌ها و املاح معدنی چون روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، فولیک اسید آهن و پتاسیم، ویتامین A، B6، C، E و ویتامین K وجود دارد که همگی برای بدن ضروری و مفید هستند. بهترین زمان برای نوشیدن عرق کاسنی صبح ناشتا قبل از صبحانه است.

.

خواص

  1. مصرف برگ‌های تازه، دم کرده و عرق کاسنی، بیش از هر چیز عملکرد کبد را بهبود بخشیده و از این طریق خواص زیادی به بدن می‌رساند. برگ‌های کاسنی، باید تازه و نشُسته مصرف شود؛ زیرا در اثر شستن برخی از خواص خود را از دست می‌دهد.
  2. بیشترین تاثیر کاسنی در بهبود عملکرد کبد است. کاسنی برای کبدگرم و سرد مفید بوده و هر چه تلخ تر باشد در رفع امراض کبد مفیدتر است. با توجه به نقش مهم کبد در بدن و مخصوصاً در فرآیند هضم، با بهبود عملکرد آن بسیاری از مشکلات و بیماری‌ها از بین می‌روند.
  3. اگر کاسنی را بجوشانند تا ساقه و برگ آن پاره شده و آب رقیق از آن جدا شود بعد با نبات مصرف کنند در تصفیه خون بی‌نظیر است.
  4.  منبعی مفید برای فروکتوز است و اینولین به خودی خود شکلی از فیبر طبیعیست که اگر در برنامه غذایی گنجانده شوند به کنترل و کاهش وزن کمک شایانی می‌کنند. هر دوی این اهداف به تنظیم گرلین که نخستین اسید آمینه‌ای است که با احساس گرسنگی و رفتارهای غذاجویانه مرتبط است، کمک می‌کند. مصرف کاسنی موجب کاهش ترشح هورمون گرلین و منجر به کنترل پرخوری و ایجاد احساس سیری یا پری شکم می‌شود، که این امر در راستای تلاش برای کاهش وزن است
  5. عرق کاسنی، مملواز ویتامین C، فسفر و آهن گیاهی است که با تقویت کبد، رنگ پوست را روشن، بیماری‌‌های پوستی مانند: اگزما، جوش‌‌ها و التهابات پوستی را بر طرف می‌کند.
  6. عصاره کاسنی موجب کاهش رشد تومورهای سرطانی شده، شهد موجود در کاسنی از کیفیتی برخوردار بوده که اجازه رشد به تومورها را نداده و از خواص آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است.
  7. زردی یکی از مشکلات بسیار رایج است که کودکان در بدو تولد دچار آن می‌شوند. برای اینکه از زردی کودک جلوگیری شود، زنان باردار می‌توانند در دوران بارداری کاسنی مصرف کنند
  8. برای درمان ناباروری به خوردن کاسنی سفارش شده است. این گیاه که در روایات از آن به«سیّد بقول: سرور سبزی ها» تعبیر شده است؛ دو اثر مهم در درمان ناباروری دارد؛ یکی افزایش کلّی احتمال بارداری و دیگری افزایش احتمال پسردار شدن.

.

موارد منع مصرف

  • مصرف کاسنی برای کسانی که دچار نفخ و سایر مشکلات معده هستند بایستی با احتیاط و زیر نظر طبیب باشد. طول دوره مصرف کاسنی هفت روز است و بعد از آن یک هفته نباید مصرف شود.
  • با توجه به این‌که مصرف فرآورده‌های کاسنی موجب انقباض عضلات رحمی می‌شود، مصرف عرق کاسنی در بارداری احتمال زایمان زودرس را تقویت می‌کند.
  •  اگر فرد مبتلا به آلرژی‌های تنفسی و یا غذایی است باید قبل از شروع استفاده از این ماده غذایی تست عدم داشتن آلرژی به آن را انجام دهد.

.

شیوه استفاده

  • 4گرم ریشه کاسنی را در150میلی لیتر آب جوشیده به مدت10دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن1فنجان قبل از غذا به مدت یک ماه بنوشید.
  • سه قاشق غذا خوری از آب کاسنی له شده را با 2 قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و خوب بهم بزنید سپس روزی سه بار (صبح، ظهر، عصر) کمی از آن را به پوست بمالید و خوب ماساژ دهید تا پوستتان شفاف شود
  • بهترین زمان برای نوشیدن عرق کاسنی، صبح ناشتا قبل از صبحانه است.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت