یونجه

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

یونجه تازه طبعی گرم و تر و خشک شده آن طبعی گرم و خشک دارد.

.

معرفی

  • یونجه گیاهی است علفی، پایا و از تیره پروانه‌واران و همدسته شبدرها که ارتفاع آن تا یک متر می‌رسد. دارای ساقه‌های بلند و برگچه‌های نازک، نوک‌تیز و بیضی شکل. گل‌هایش غالباً بنفش، کوچک یا گاهی زردرنگ است
  • این گیاه در اکثر نقاط جهان رشد می‌کند و به صورت وحشی در بعضی نواحی معتدل آسیا و شمال آفریقا می‌روید که انواع و اقسام دارد.
  • آیا می‌ دانید در اروپا و آمریکا بجای اسفناج از یونجه استفاده می‌ کنند؟ یونجه سرشار از پروتئین است و دو برابر اسفناج آهن دارد.

.

خواص

  •  به علت وجود مواد مغذی بی‌نظیرش، اگر مدتى مرتبا مصرف شود در تقویت مزاج فوق العاده مؤثر است و اشخاص نحیف و لاغر را فربه و چاق مى کند،براى حصول این نتیجه مؤلف توصیه مى کند که آن را با شکر تناول کنند.
  • ترشح شیر و مقدار آن را در زنانى که بچه شیر مى دهند زیاد مى کند و این البته به علت وجود مواد مقوى، مغذى، پروتئین ها، ویتامین‌ها و مخصوصا کلسیم موجود در آن است.
  • مبهى بودن (افزایش دهنده میل و قوای جنسی) یونجه امروزه به اثبات رسیده است، زیرا علاوه بر اینکه داراى پروتئین هاى مقوى و آهن و فسفر است که همه آن‌ها در تقویت باه از عوامل مؤثر به شمار مى روند، وجود ویتامین E در یونجه، از همه بیشتر موضوع را تأیید مى کند، زیرا ویتامین E که آن را ویتامین ضد عقیم بودن مى نامند، یکى از عناصر مخصوص براى تولیدمثل است و در آزمایش روى حیوانات به تجربه ثابت کرده‌اند که اگر حیوان نر را از این ویتامین محروم کنند، کم کم سلول هاى تولیدکننده متوقف شده و بیضه‌ها تغییر شکل مى دهند. خاصیت مبهى بودن یونجه بر قدما کاملا معلوم بود و در معجون هایى که براى تقویت باه مى ساخته اند، غالبا تخم اسپست (نام فارسى یونجه) در آن‌ها داخل مى کرده‌اند و به عبارتی میتوان گفت «تخم یونجه مولد منى است.»
  •  یونجه به علت وجود مقدار خیلى زیاد ویتامین C، اختلالات بدنى ناشى از کمبود این ویتامین را به سرعت برطرف مى کند. ناگفته نماند که متخصصان امر با آزمایش هاى دقیق معلوم کرده‌اند که در بین مواد غذایى مختلف، جعفرى بیش از همه داراى ویتامین C است و حتى لیموترش که شهرت دارد و از حیث ویتامین C فوق العاده غنى است، در لیست مربوطه خیلى پایین تر از جعفرى قرار گرفته است، آن گاه همان متخصصان در تجزیه یونجه ثابت کرده‌اند که مقدار ویتامین C آن دو برابر جعفرى و چهار برابر لیموترش است.
  • یونجه به علت وجود مواد مقوى از قبیل پروتئین هاى مختلف و ویتامین هاى گوناگون مخصوصا ویتامین A، آهن، فسفر و مقدار نسبتا زیاد کلسیم در تغذیه کودکان و رشد و نمو و استحکام استخوان بندى آن‌ها و درمان راشیتیسم حائز کمال اهمیت است.
  • رای محکم شدن استخوان‌ بندی کودکان شیرخوار بسیار مناسب است. ب
  • رای بزرگسالان انرژی‌زا است.
  • جوانه آن ملین است و دو برابر اسفناج آهن دارد بنابراین خون‌ساز است.
  • دمنوش آن برای اسهال و نرم‌کردن سینه و تسکین سرفه مفید است.
  • کوبیده آن زخم را به سرعت التیام داده و از خون‌ریزی جلوگیری می‌کند.
  • حاوی مقدار قابل توجهی پروتئین است.
  • در پاکسازی روده موثر است
  • خون را تصفیه کرده و کلسترول را کاهش می‌دهد.
  • موارد منع مصرف
  • مصرف زیاد یونجه موجب نفخ می‌شود.
  • مانند هر گیاه می‌تواند یک واکنش آلرژیک بوجود آورد، بنابراین افرادی که مستعد ابتلا به آلرژی هستند، باید هنگام استفاده از یونجه و محصولات یونجه در هر شکل احتیاط کنند.
  • همچنین در منع استفاده از یونجه در بیماریهای خودایمنی، مشکلات کیسه صفرا و پانکراتیت نیز وجود دارد.

.

شیوه استفاده

  • روغن دانه یونجه اگر با پارچه روی عضوی که لرزش دارد ضماد شود و چند ساعتی، هر روز بماند، در کاهش لرزش عضو (رعشه) موثر است.
  • برای تهیه شربت یونجه 300 گرم یونجه خشک را در یک لیتر آب می‌جوشانند تا نصف شود، سپس آن را با فشار صاف نموده و با 900 گرم قند یا شکر شیرین کرده روزی 200 تا 300 گرم مصرف کند.
  •  یونجه را بصورت تازه و یا جوانه آنها رابا سالاد میل کنید

منبع: کتاب مجموعه آثار دکتر سید جلال مصطفوی کاشانی

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت