درخواست افزایش حقوق و نکات آن

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

همه ما به خوبی می‌دانیم که ارائه درخواست افزایش حقوق به مافوق امری دشوار است. شما باید ارزش‌هایی که به محل کارتان افزوده‌اید را به نمایش بگذارید و نشان دهید که باعث ایجاد چه تحولاتی شده‌اید. با این حال، هر کاری آداب و منشی دارد.

در واقع درخواست افزایش حقوق نیز نوعی مذاکره تجاری است. شما باید تلاش کنید خود را جای طرف مقابل قرار دهید و درخواست خود را بر اساس آن مطرح کنید. پیش از هر چیزی به این فکر کنید که چرا مافوق شما باید به درخواست افزایش حقوقتان پاسخ مثبت دهد. اگر بتوانید دستاوردهای خود را با اهداف و سلیقه مدیران همراستا کنید، احتمال پذیرش درخواست شما افزایش می‌یابد.

مدیران خوب می‌دانند چه زمانی باید حقوق کارمندان خود را افزایش دهند. با این حال، اگر مدت زیادی است که افزایش حقوق نداشته‌اید، تکلیف چیست؟ شاید شرکت‌تان مدتی با چالش‌های مالی متعددی روبرو بوده است. شاید حتی به دلایل مالی حقوقتان نه تنها افزایش پیدا نکرده، بلکه کاهش نیز داشته است. اما حالا که این چالش‌ها را پشت سر گذاشته‌اید چطور؟ چگونه خود را برای ارائه درخواست افزایش حقوق آماده می‌کنید؟ خب، اگر پاسخ به این سوالات را نمی‌دانید در این مقاله با ما همراه باشید.

.

تحقیق و بررسی کنید

در اولین قدم باید بدانید وضعیت شرکت‌تان از لحاظ مالی چگونه است. آیا شرکت شما به اهداف مالی‌اش دست می‌یابد؟ آیا می‌دانید شخصی با موقعیت شغلی شما در شرکتی مشابه چقدر درآمد دارد؟ آیا به تازگی شخصی در شرکت شما افزایش حقوق داشته است؟ دست یافتن به این اطلاعات می‌تواند در نوع بیان درخواست افزایش حقوق موثر باشد.

نکته مهمی که وجود دارد این است که جایگاه خود را نزد تیم مدیریت بشناسید. اگر متوجه شدید مدیران شرکت وجود شما را برای پیشرفت مجموعه‌شان ضروری می‌دانند، احتمال پذیرش درخواست افزایش حقوق شما چند برابر خواهد شد.

.

بهترین زمان را انتخاب کنید

همانطور که در حال جمع‌آوری اطلاعات درباره عملکرد شرکت خود هستید، متوجه زمان مناسب برای ارائه درخواست افزایش حقوق خواهید شد.

برای مثال زمانی که شرکت شما در حال ضرردهی است، درخواست افزایش حقوق حرکتی عاقلانه محسوب نمی‌شود زیرا کارفرمایان این برداشت را خواهند داشت که شما اصلاً با وضعیت تجاری شرکت آشنایی ندارید. همچنین، اگر شرکت‌تان به طور مداوم در حال کاهش بودجه است نشان می‌دهد که وضعیت مالی چندان مطلوب نیست.

کاترین مک گین، پروفسور هاروارد، معتقد است بهترین زمان برای درخواست افزایش حقوق، پیش از پذیرش مسئولیت‌های جدید یا پس از اتمام یک پروژه است. اگر به تازگی سود قابل توجهی به شرکت رسانده‌اید، از کارفرمای خود بپرسید که آیا می‌توانید سهمی در این سود داشته باشید. چنانچه مافوق شما از درخواست‌تان استقبال نکرد، پیشنهاد دهید که چند ماه بعد بار دیگر درخواست‌تان را بررسی کند.

.

جمله‌بندی درست را انتخاب کنید

کارشناسان منابع انسانی معتقدند درخواست افزایش حقوق خود را در دو بخش ارائه کنید به طوری که درخواست‌تان نشان‌دهنده آگاهی شما از وظایفتان و شرایط شرکت باشد. برای مثال می‌توانید بگویید: “من متوجه هستم که شرایط اقتصادی شرکت در حال پیشرفت است. در این مدت، دپارتمان ما به سختی مشغول کار بوده و من در آخرین کمپین، عملکردی منحصربه‌فرد داشتم. آیا این امکان وجود دارد حقوقم 5% افزایش یابد؟”

.

قبل از ارائه درخواست افزایش حقوق تمرین کنید

آنچه می‌خواهید به مافوق‌تان بگویید را نه تنها در ذهن خود، بلکه با صدای بلند تمرین کنید. صدای خود را ضبط کنید و دوباره پخش کنید. در صحبت‌های خود به دنبال نقطه ضعف باشید. اگر به نظرتان خیلی سریع درخواست افزایش حقوق را مطرح می‌کنید بهتر است با لحن دیگری آن را در میان بگذارید.

همچنین، پیشنهاد می‌کنیم جملات خود را از دیدگاه کارفرما بررسی کنید. واکنش او در برابر درخواست‌تان چه خواهد بود؟ سعی کنید تمام واکنش‌های او را در ذهن خود تجسم کنید و برای هر یک پاسخی در نظر بگیرید.

.

اعتماد به نفس داشته باشید

وقتی درخواست خود را مطرح می‌کنید، با لحن محترمانه وارد مذاکره شوید. شما باید در حین مذاکره آرام باشید، با لحنی خوش صحبت کنید و حس‌و‌حال همکاری ایجاد کنید. از جملاتی که موضعی بالا دارند استفاده نکنید. برای مثال از به کار بردن عباراتی مانند “آیا موافق هستید که زمان افزایش حقوق من رسیده است؟” استفاده نکنید.

همچنین، در حین مذاکره از خودتان بیش از حد تعریف نکنید. بیان عبارتی مانند “از آنجایی که کار من از همه بهتر است …” تاثیر خوبی در پذیرش درخواست‌تان ندارد. در عوض سعی کنید با اعتماد به نفس استدلال‌های خود را بیان کنید.

.

از تهدید و شکایت پرهیز کنید

هرگز مکالمه خود را با تهدید و شکایت آغاز نکنید. این کار باعث می‌شود کارفرمایتان حالت دفاعی به خود بگیرد که چندان وضعیت جالبی نیست. هیچ‌وقت در طول مذاکره خودتان را با سایر همکاران مقایسه نکنید یا از اینکه درآمدتان از آنها کمتر است گلایه نکنید. مثبت باشید و سعی کنید بر روی تاثیراتی که در شرکت‌تان داشته‌اید تمرکز کنید.

همچنین، به هیچ عنوان کارفرمای خود را به طور ضمنی یا عینی تهدید به استعفا نکنید. این کار در بهترین حالت، جو جلسه را متشنج می‌کند؛ در بدترین حالت اگر کارفرما با درخواست شما موافق نباشد، تمام پل‌های پشت سرتان خراب می‌شود.

.

به آینده بیاندیشید، نه گذشته!

درخواست افزایش حقوق‌تان را طوری مطرح کنید که نه تنها دستاورهای گذشته‌تان برجسته شود، بلکه کارفرمایتان متوجه شود شخصی هستید که به کار گروهی تعهد دارد و می‌خواهد همراه با شرکت رشد کند.

به دستاوردهایی که تاکنون در شرکت به دست آورده‌اید، اشاره کنید و از علاقه خود برای رویارویی با چالش‌های روبرو بگویید. به کارفرمای خود اطمینان دهید اهداف و فشار کاری او را درک می‌کنید و می‌خواهید در این باره کمک کنید. شما باید بدانید شرکت‌تان به چه چیز اهمیت می‌دهد و شما چگونه می‌توانید در آن حوزه مفید باشید.

.

برای پاسخ منفی آماده باشید

برای دریافت پاسخ منفی، نقشه داشته باشید. اگر در حال حاضر امکان افزایش حقوق وجود ندارد، زمینه آن را برای آینده آماده کنید. از کارفرمای خود بخواهید ایرادات کارتان را گوشزد کند تا بتوانید آن‌ها را رفع کنید.

آیا حاضر هستید به جای افزایش حقوق، پاداش و مزایا دریافت کنید؟ آیا علاقه دارید در ساعات کاری‌تان تغییری ایجاد شود؟ اگر با مطرح کردن این موارد باز هم جواب کارفرمایتان منفی بود، از او بخواهید شرایط لازم برای افزایش حقوق را بازگو کند.

به این ترتیب، کارفرمای شما متوجه می‌شود که سرسختانه قصد دارید همراستا با اهداف شرکت پیشرفت کنید.
.

اگر برای افزایش حقوق نه شندیدن چه کنید؟

احتمالاً اگر مطالب بالا را درست و کامل رعایت کنید پاسخ مثبت خواهد بود اما این که بخواهیم پاسخ صد درصد بگیریم ممکن نیست! به همین دلیل باید آماده جواب منفی باشیم. در چنین شرایطی من چند راهکار برای شما دارم.

پرخاش نکنید: این که بعد از نه شنیدن ناراحت شوید، حس بسیار بدی برای مدیر شما ایجاد می‌کند و احساس می‌کند که شما بیشتر دردسر هستید تا یک کارمند مفید!

درخواست راهنمایی کنید: از دیگر تکنیک‌های فوق حرفه‌ای برای افزایش حقوق این است که بعد از نه شنیدن از مدیر تشکر کنیم و بگوییم که میشه منو راهنمایی کنید که چطور باید عمل کنم تا بتونم نظر شما را جلب کنم؟ آیا فعالیت بیشتری باید انجام بدهم و یا این که کارهایی را نباید انجام بدهم؟
حتی اگر با تکنیک دوم موافقت نشد، شما در پایان صحبت باید بگویید که من تمام تلاشم رو می‌کنم که با نحوه عملکردم و تلاش بیشترم و مفید کار کردنم، شما این احساس را داشته باشید که من فرد مناسبی برای افزایش حقوق هستم. با تشکر.

.

اگر برای افزایش حقوق پاسخ مثبت گرفتید

و خبر خوب این که اگر با درخواست افزایش حقوق شما موافقت شد، ضمن تشکر از مدیر، باید حس خوبی را به او منتقل کنید و چه حس خوبی بهتر از این که به او بگویید من تمام تلاشم رو می‌کنم که شما رو از لطفی که به من کردید پشیمون نکنم و جبران کنم.

Client advocacy: The forgotten part of career counseling? | Feet in Two Worlds.

نکاتی که در هنگام درخواست افزایش حقوق هرگز نباید بگوئید

درخواست افزایش حقوق، یک تجربه استرس زا و اغلب ناخوشایند است. همچنین در صورت عدم رعایت نکات لازم، این موضوع می‌تواند یکی از مضرات خطرناک برای حرفه شما باشد.اگر در نحوه برخورد با کارفرمای خود هنگام این درخواست، دقت لازم به خرج ندهید، خودتان را تحقیر می‌کنید و به جای نقاط قوت خود، نقاط ضعف خود را نشان می‌دهید و حتی به طور غیرمستقیم همکاران دیگر را دچار سوءتفاهم می‌کنید. مطمئناً مهم است که برای درخواست افزایش حقوق، موضوع را درست مطرح کنید. هر رئیس، کارمند و هر شرکتی متفاوت است، اما هنگامی که حرف از درخواست افزایش حقوق به میان می‌آید، اشتراکاتی جهانی وجود دارد که باید هر کسی آن را در نظر بگیرد. در اینجا 9 نکته که در هنگام درخواست افزایش حقوق نباید بگویید را یادآور می‌شویم:

.

1. “من می‌دانم که الان زمان مناسبی نیست اما …”

برای درخواست افزایش حقوق توجه به زمان‌بندی مناسب، مهمترین موضوع است. اگر در حال حاضر، شرکت شما از مزایای سود، تعداد فروش‌های بالا و گسترش بی‌سابقه‌ای برخوردار باشد، راه برای درخواست شما باز است و می‌توانید خواهان افزایش حقوق باشید. اما از سوی دیگر، اگر شرکت، تعدادی از کارمندان را به دلیل عدم توانایی پرداخت حقوق تعدیل کرده است و برای کارکنان، روزانه ایمیل‌هایی ارسال می‌شود که هر کسی ایده‌هایی در مورد چگونگی کاهش هزینه‌ها داشته باشد، یک پرچم قرمز برای درخواست شما به حساب می‌آید. به خصوص با توجه به اوضاع اقتصادی اخیر، مهم این است که قبل از درخواست افزایش حقوق، بدانید که شرکت شما از لحاظ مالی در چه سکویی ایستاده است. روز بعد از گزارش یک ماهه و اعلام رکود مالی در شرکت، رفتن به دفتر رئیس خود برای درخواست افزایش حقوق، رفتار شما را غیر حرفه‌ای، خودخواهانه و بدون توانایی درک متقابل جلوه می‌دهد. پس عاقلانه این است که شما در حالی که اوضاع مناسب است درخواست خود را مطرح کنید.

.

2. “من از….. تا به حال افزایش حقوق نداشته‌ام”

وقتی تلاش می‌کنید مدیر خود را برای این موضوع متقاعد کنید، در اشتباه هستید. چرا که با مطرح کردن این موضوع، بازدهی عملکرد خود را تحت تاثیر قرار می‌دهید. اگر شما با وجود اینکه یک کارمند بالاتر از حد متوسط هستید، در عرض سه سال هنوز افزایش حقوق نداشته‌اید، پس پیشرفتی هم نداشته‌اید که این، نکته مثبتی برای شما به حساب نمی آید، مگر اینکه شما در یک شرکت با رکود اقتصادی کار کرده باشید که دوران سختی را از نظر اقتصادی گذرانده است. در هر حال، روی توانائی‌های خودتان متمرکز شوید، از نقاط قوت خود بگوئید و اینکه چه چیز شما را به عنوان یک کارمند ارزشمند می‌کند.

.

3. “من کار سه نفر را انجام می‌دهم …”

این چیزی که شما می‌خواهید بگویید قطعاً اشتباه است. گاهی اتفاقاً این یک فرصت بسیار خوبی است که شما کار چندین نفر را انجام می‌دهید، این کار باعث می‌شود مدیران به توانایی شما اعتماد کنند. البته در هر صورت این یک ضعف در شرکت است، این اخلال در زمانی که اقتصاد به سمت رکود می‌رود و از استخدام افراد جدید جلوگیری می‌شود، بسیار اتفاق می‌افتد. اما آنچه که شما فراموش می‌کنید این است که این شما تنها کسی نیستید که تحت تأثیر این شرایط قرار گرفته است، بهتر است بدانید شما و همکارانتان همه در یک قایق هستید. شما باید به دنبال راهی برای برجسته کردن دستاوردهای خود و کار سخت و رفتار متعهدانه بدون در نظر گرفتن عنوان و حجم کار خود باشید.

.

4. “من برای یک سال در اینجا بوده‌ام …”

رئیس شما حتماً یک تقویم روی میز یا دیوار دارد یا کارکنان منابع انسانی اطلاعات استخدام و خروج کارکنان را بطور مستمر به او خواهند داد. پس چرا شما سعی می‌کنید با یادآوری این نکته که چه مدت زمانی است که در شرکت کار کرده‌‌اید، رئیس خود را تحت تاثیر قرار دهید؟ در واقع عنوان کردن این مطلب شما را حمایت نمی‌کند، مگر اینکه این یاداوری را، در یک جلسه بازبینی عملکرد سالانه بیان کنید پس در واقع، انتظار افزایش حقوق فقط برای داشتن یک یا دو سال سابقه کار در موقعیت شما، هیچ معنایی ندارد و شما را سزاوار بالا بردن حقوق نمی‌کند و هیچ تاثیری در پررنگ تر کردن عملکرد شما ندارد. بنابراین، اگر شما به دفتر رئیس خود بروید و بگوئید “خوب رئیس، من یک سال است برای شما کار کرده‌ام، بنابراین افزایش حقوق می‌خواهم” شما احتمالاً راه خوبی را برای ارائه درخواست خودتان انتخاب نکرده‌اید. پس بهتر است خودتان را اثبات کنید، نه اینکه تا چه مدت آنجا بوده‌اید.

.

5. “همه چیزهایی را که خواسته‌اید انجام داده‌ام…”

گاهی افراد فکر می‌کنند بکار بردن تعبیر بالا به معنی گرفتن ترفیع است. اما این ایده خوبی برای ترفیع حقوق نیست، زیرا شما فقط وظایف خودتان را انجام داده‌اید! شاید یادتان رفته است که شما برای انجام وظایف خود حقوق دریافت می‌کنید. بدون تردید زمانی که شما پول بیشتری درخواست می‌‌کنید، رئیس از شما می‌خواهد به او بگوئید چرا فکر می‌کنید که سزاوار آن هستید؟ اگر شما هیچ توضیحی بهتر از انجام وظایف خودتان، ارائه نکنید، و بگوئید: “خب، من آنچه را که از من خواسته‌اید انجام داده‌ام “، پس این معضلی بزرگ برای مذاکره شما محسوب می‌شود و شما احتمالاً نباید نتیجه این درخواست را به نفع خود ارزیابی کنید، چون از نظر کارفرمایان، افزایش حقوق و دستمزد برای افرادی قابل قبول است که متعهد به برتری و پیشرفت در جهت سودآوری برای شرکت هستند.

.

6. “من به افزایش حقوق نیاز دارم چون مشکلات شخصی دارم …”

مواردی مانند داشتن یک بچه، مراقبت از یک فرد بیمار، خریدن خانه و نیاز به پرداخت وام مسکن، شاید در ذهن شما، برای ترفیع حقوق قابل توجیه باشند، اما اغلب اوقات این موضوعات در مورد این که آیا شما سزاوار یک ترفیع در پرداخت هستید یا نه، برای مدیر شما موثر نیستند. هنگام درخواست افزایش حقوق از رئیس خود، شما نیاز به دلایل منطقی و قانع کننده دارید. بنابراین اگر تمرکز خود را بر روی مشکلات شخصی که حتی ارتباطی با کار شما ندارند بگذارید، به طور خودکار در معرض خطر رد شدن هستید، چرا که رئیس شما فکر می‌کند شما سعی می‌کنید او را با نوعی داستان درگیر کنید. مطمئناً بسیاری از کارفرمایان از مشکلات شما آگاه هستند و با شما احساس همدردی می‌کنند، به ویژه اگر با رئیس خود رابطه خوبی داشته باشید و در مورد اتفاقات گذشته صحبت کرده باشید، اما این همدردی، الزامی برای افزایش حقوق ایجاد نمی‌کند.

.

7. “من 10میلیون تومان افزایش حقوق می‌خواهم …”

هیچگاه مبلغ عجیب و غریبی برای افزایش حقوق درخواست نکنید. اما اگر به طور جدی، با توجه به قابلیت‌های خود خواهان آن هستید، بر روی دستاوردهای حرفه ای خود متمرکز شده اید و به رئیس خود ثابت کرده اید که ارزش این سرمایه گذاری را دارید، از شما سوال خواهد شد، چقدر افزایش می‌خواهید؟ پس درخواست خود را به طور صحیح مطرح کنید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که با استفاده از ابزارهای آنلاین حقوق و دستمزد در ایران مانند سایت ایران سلری www.iransalary.com خود را در عنوان شغلی، استان محل کار و دیگر آیتم‌های کاری بسنجید تا ببینید واقعاً کار شما چقدر ارزش دارد و چه چیزی در شغل شما ارزشمند است، مطابق میانگینی که به شما نمایش داده می‌شود درخواست ارتقاء حقوق خود را مطرح کنید.

عوامل متعددی وجود دارد که تعیین می‌کنند که چقدر باید درخواست کنید (وضعیت مالی شرکت، سابقه کار شما، سطح تحصیلات، میزان تسلط به زبان انگلیسی، اینکه چقدر برای شرکت سودآوری مالی داشته اید و غیره). در نظر داشته باشید مبلغ افزایش حقوق معمولاً در محدوده درصد مشخصی هست، بنابراین، اگر در حال حاضر به شما حقوق خوبی پرداخت می‌شود و شما درخواست 30٪ افزایش حقوق کرده‌اید، آماده باشید تا این موضوع برای مدیر شما گیج کننده به نظر برسد. به طور خلاصه، تحقیقات خود را انجام دهید و سپس درخواستی منطقی را مطرح کنید.

.

8. “من متوجه شدم همکارم بیشتر از من حقوق می‌گیرد …”

هرگز، هرگز، خودتان را با همکاران دیگر مقایسه کنید. نمی‌توان به اندازه کافی تأکید کرد که این طرز تفکر چقدر وحشتناک است. اول از همه، شما را یک فرد کنجکاو برای مطلع شدن از حقوق و دستمزد همکارانتان جلوه می‌دهد. دوم، اینکه باعث می‌شود که شما فردی سطحی به نظر برسید، به خصوص به این دلیل که ممکن است همکارتان تحصیلات یا مهارت بیشتری نسبت به شما داشته باشد و شما از آن‌ها اطلاع نداشته باشید. به جای شکایت در مورد شخص دیگری، بر نقاط قوت خود و افزودن ارزش به شرکت خود تمرکز کنید. آیا شما پروژه‌ی موفقیت آمیزی را هدایت کرده‌اید؟ آیا در منابع مالی شرکت با ارایه یک ایده عالی، صرفه‌جویی کرده‌اید؟ این چیزی است که شما نیاز دارید، نه یک فریب نمایشی از طریق مقایسه کردن خود با دیگران. علاوه بر این، اگر شما مجبور باشید در آینده با همکارانتان که مورد مقایسه قرار داده اید به طور نزدیک کار کنید، باعث ایجاد سوء تفاهم‌های اداری می‌شود.

.

9. “اگر من نتوانم ترفیع حقوق بگیرم، از اینجا می‌روم …”

ببینید، همه ما می‌دانیم که این تاکتیک، بسیاری اوقات جواب می‌دهد. گاهی اوقات ممکن است، مدیران مختلف از این رویکرد جسورانه کارکنان حمایت کنند. اما ما معتقدیم روش‌های بهتر دیگری که در این مقاله ذکر شده‌اند، کارایی بیشتری دارند و موثرتر از رفتن به سوی رفتارهایی است که شبیه یک اولتیماتوم هستند. اگر شما واقعاً آماده‌اید که در صورت رد درخواست خود، استعفا بدهید، این ریسک را بکنید در غیر اینصورت در نظر رئیس خود یک دروغگو جلوه خواهید کرد و شانس مذاکره‌های بعدی را از دست خواهید داد.
.
منابع:
.https://blog.iransalary.com
.https://www.bishtarazyek.com
.https://www.irantalent.com

بخش‌های مرتبط

مجله کاریابی و اشتغال

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت