خار مریم

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

نام‌های دیگر خار مریم عبارت‌اند از: مارتیغال، خار شیری و خار اسکاتلندی

خار مریم دارای طبع گرم است.

.

معرفی

  • این گیاه در طول دوره رشد خود، 30 تا 200 سانتی‌متر قد کشیده و دارای شکل تقریباً مخروطی شکل بوده. بوته این گیاه به‌طور میانگین تا 160 سانتی‌متر قطر رشد داشته‌است. ساقه این گیاه معمولاً دارای حالت پنبه‌ای در دور خود بوده و بیشتر فضای این ساقه توخالیست. برگهای این گیاه معمولاً دارای شکل مستطیلی یا به شکل نیزه در دور خود و پراکنگدی آن‌ها معمولاً چندبرگی یا دو برگی است.
  • گیاه خار مریم از رده دولپه‌ای‌ها، راسته گل‌مینا و تیرهٔ کاسنیان می‌باشد، این گیاه با بازه زمانی رشد هر یک سال یا در بعضی نژادها هر دو سال بوده و خودرو می‌باشد. شکل ظاهری معمول این گیاه، گلی با رنگهای قرمز تا بنفش و برگهایی رنگ رفته و دارای رنگ سبز مایل به زرد و به‌همراه وریدهای سفید رنگ هستند.

.

خواص

  1. خار مریم میزان التهاب را کاهش داده و تاثیرات آنتی‌اکسیدان بالقوه‌ای دارد.این گیاه در درمان اختلالات فوق کلیویو سندرم روده ملتهب کاربرد دارد و برای درمان اختلال پوستی «داءالصدف» نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.یکی از بهترین گیاهان محافظ کبد و سم زدایی از کبد، خار مریم می‌باشد.از خواص خار مریم حل سنگ‌های صفراوی و پیشگیری از ایجاد این گونه سنگهاست.
  2. دمنوش خارمریم علاوه بر اینکه سلامت استخوان‌ها را بهبود می‌بخشد، از پوکی استخوان هم جلوگیری می‌کند.
  3. مصرف گیاه خارمریم در مقابله با سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان رحم موثر بوده و رشد و توسعه سلول‌های سرطانی را کاهش می‌دهد.خوردن خار مریم اثرات مربوط به شیمی درمانی را کاهش می‌دهد و تاثیر مثبت آن را زیاد می‌کند.خوردن گلچه‌های گیاه خار مریم در کاهش میزان کلسترول خون تاثیر دارد.
  4. مقادیربالای آنتی اکسیدان‌های موجود در گیاه خار مریم به کاهش رادیکال‌های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک به جوان سازی پوست صورت و رفع لکه‌های تیره پوستی کمک می‌کند.
  5. خاصیت سم زدایی خار مریم به بهبود عملکرد کیسه صفرا، کلیه‌ها و طحال کمک می‎کند؛ بنابراین دیگر نگران سنگ کیسه صفرا نباشید.
  6.  گیاه خار مریم، مقاومت انسولین در بیمارانی که از نوع دیابت 2 رنج می‌برند را کاهش می‌دهد.این گیاه نوعی آنتی‌اکسیدان قوی به شمار رفته و از بدن در برابر آسیب‌های سلولی ایجاد شده از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند (خاصیت ضداکسیدان آن چندین بار از ویتامینE بیشتر است و از این طریق محافظ خوبی برای کبد است.)
  7. خار مریم محافظت کلیه از تاثیر مواد شیمیایی است (سیلی مارین موجود در گیاه خارمریم اثر مخرب مواد شیمیایی بر روی کلیه را کاهش داده و محافظ خوبی برای کلیه‌هاست.
  8. استفاده مداوم از دمنوش گیاهی خار مریم مشکلات بافت کبد از جمله سیروز کبدی را از بین می‎برد. همچنین از بیماری هایی مثل سندرم کبد چرب، یرقان و هپاتیت جلوگیری می‌کند.
  9. عصاره خارمریم حاوی مقادیر زیاد اسید‌های چرب مفید و امگا 3 است که برای حفظ سلامت قلب ضروری است.

موارد منع مصرف

  • بهتر است افرادی که به گیاهان خانواده کاسنی حساسیت نشان می‌دهند از مصرف این گیاه پرهیز کنند.
  • درصورت مصرف بیش از حد این گیاه، عوارض جانبی همچون حساسیت پوستی، اگزما، سردرد و تهوع، ضعیف شدن قوه چشایی، عرق کردن و ضعف را به همراه دارد.
  • همچنین خارمریم باعث پایین آمدن سطح قند خون خون می‌شود. به همین دلیل به افراد داری سطح قندخون پایین یا دارای دیابت و کسانی که به هردلیل برای آن‌ها داروهای مرتبط با قند خون تجویز شده، هشدار برای مصرف کردن داده می‌شود

.

شیوه استفاده

  • بهترین و ایمن‌ترین روش مصرف این گیاه، استفاده از عصاره و قرص این گیاه می‌باشد.
  • دمنوش: 3/5 گرم دانه نیمکوب شده خار مریم را در 150 سی سی آب جوش به مدت زمان 10 الی 15 دقیقه دم کنید.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت