این گیاه در مناطق معتدل کشور ما رویش دارد و از قدیم الایام به عنوان یک سبزی مفید و مؤثر از آن استفاده میشده است. گرچه در رابطه با مسائل غذایی از آن استفادههای فراوانی میشده ؛ ولی اکنون این استفاده کاهش یافته است و در عوض موارد درمانی این گیاه افزایش پیدا کرده و در همه زمینهها از آن استفاده میشود و هیچگونه عارضه ای ندارد. در میان عشایر مرسوم است که از دانههای این گیاه استفاده میکنند.
فواید ترشک
1. ترشک دارای پروتئین، چربی، مواد نشاستهای، کلسیم و فسفر میباشد.
2. عصارهی آن خنک کننده است و ضدالتهاب داخلی است.
3. ضدقلیایی خون و بالا بودن غلظت آن.
4. برطرف کننده خشکی دهان و خارشهای پوستی است.
5. کسانی که پسوریازیس دارند ترشک را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
6. بهخاطر وجود ویتامین ث در آن ضدخونریزی لثه میباشد.
7. ترشک برای پایین آوردن فشارخون گیاه مناسب است (بهصورت آش ترشک بخورند).
8. کمکنندهی چربی میباشد بهخاطر نیاسینی که در آن وجود دارد.
9. برای تصلب شرایین مفید است.
10. کسانی که کم اشتها هستند آش ترشک بخورند.
11. برای رفع دانههای جوش صورت برگ ترشک را پخته با آردجو مخلوط نموده روی جوشها بگذارید.
12. دانه این گیاه بهصورت دمکرده برای کمردرد مفید است.
13. کسانی که درد مفاصل دارند و یا نقرس یا سنگهای صفرا، مثانه و کلیوی از خوردن ترشک خودداری کنند.
14. ترشک برای کسانی که گواتر دارند مفید میباشد.
15. برای از بین بردن جوشهای زیرپوست 25 گرم ریشه ترشک در یک لیتر آب بجوشانید روزی 3 فنجان میل شود.
16. برای جمع شدن و سفت شدن پوست صورت 100 گرم برگ ترشک را له کرده با عرق رازیانه مخلوط بعد از هر شستشو از محلول به پوست بمالید.
17. ریشه ترشک برای رفع کمخونی مفید است بهصورت دمکرده روزی سه فنجان میل شود.
18. اگر غذای سنگین خورده شود بهترین هضم کنندهی آن ترشک است که بالای آن خورده شود.
19. برای درمان خارش که در اثر گزش گزنه به وجود آمده است از ضماد ترشک میتوان استفاده کرد.
20. اگر میخواهید مرغهای شما دارای زردهای به رنگ زرد پررنگ باشد به آنها ترشک بدهید. تخممرغهایی که رنگ زرده آنها تندتر است دارای مواد مغزی بیشتری است.
21. گیاه ترشک را در ظروف مسی پخته نکنید چون مسمومیت تولید میکند.
22. سرخ کرده تخم ترشک برای اسهالهای خونی و صفراوی مفید است.
23. ترشک نشاطآور است.
24. ترشک برای افرادی که مبتلا به بیماری مالیخولیا و کبد هستند مؤثر میباشد.
مضرات استفاه از ترشک
کم کنندهی میل جنسی در افراد سرد مزاج- ورم کلیه(بذر)- تحریک روده و معده- اسیدی کنندهی خون- عرق آور- ایجاد مسمومیت(پختن در ظروف مسی) زیاده روی در مصرف آن امکان دارد به خاطر داشتن اسید اکسولید زیاد و بطور مداوم برای کلیه و مثانه ضرر داشته باشد.
طریقه مصرف ترشک
نحوهی استفاده از گیاه دارویی ترشک، هم به این ترتیب است که دانههای گیاه ترشک را میکوبند و بعد از مرطوب کردن در محل درد و مفاصل میگذارند و به عنوان مُسَکن از آن استفاده میکنند. گیاه ترشک منبع ویتامین C است. بنابراین کسانی که کمبود ویتامین C دارند این گیاه میتواند برای آنها منبع ویتامین C باشد. علاوه بر آن، گیاه ترشک دارای آهن و فسفر کافی نیز میباشد. همچنین این گیاه دارویی اشتها آور و تصفیه کننده و هضم کننده بسیار خوبی میباشد و به خاطر خاصیت تصفیه کنندگی اش برای کسانی که دارای جوشهای موضعی و پوستی هستند بسیار مفید خواهد بود.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com