ریواس

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

 

نام و مزاج

نام اصلی آن ریواچ است و ریواس و رواش از آن ریشه می‌گیرد در فلات شرقی ایران- فارسی زبانان آن را به نام رواش و ریواچ می‌شناسند امروزه در ادبیات کتابی آن را ریواس می‌گویند در افغانستان به آن چوکری هم می‌گویند.

ریواس طبعی سرد و خشک دارد.

.

معرفی

  • ریواس، گیاه بومی آسیاست و احتمال می‌رود اولین بار در سیبری یا هیمالیا برداشت شده باشد. حتی گفته می‌شود چینی‌ها پیش از میلاد مسیح به عنوان دارو از آن استفاده می‌کردند.
  • گیاهی است از تیره‌ی ترشک‌ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه‌های هوایی و برگ‌های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده‌ی خوراکی قرار می‌گیرد.
  • ظاهر آن شبیه به کرفس اما صورتی رنگ و طعم آن ترش و شیرین یا ملس است
  • قسمت‌های مورد استفاده گیاه ریواس دمبرگ آن است همچنین ریشه و میوه آن نیز مصرف دارویی دارد.

.

خواص

  1. مصرف ریواس، جلوی عوارض ناشی از گرما را می‌گیرد و مخصوصا برای گرم‌ مزاج‌‌ها توصیه می‌شود.
  2. ریواس یکی از بهترین گیاهان برای خنک کردن کبد است.
  3. خاصیت اشتها آوری دارد.
  4. تهوع را از بین می‌برد و باعث رفع تشنگی می‌شود.
  5. رقیق‌کننده خون است
  6. برای درمان جوش‌های گرم صورت بسیار مفید است.
  7. ساقه‌هاى زیرزمینى آن نیز (معروف به ریوند) در رفع یبوست و کاهش علائم بواسیر تاثیرگذارند و معده را ضد عفونى مى‌کنند.
  8.  برای استحکام استخوان‌ها، ریشه ریواس را همراه با عرق مرزه در روغن کنجد بجوشانید و بعد از ولرم شدن آن را روی بدن ماساژ دهید.
  9. برای بیماری برص ریشه این گیاه دارویی را به‎صورت پودر درآورده با عسل مخلوط کنید و در محل بمالید.
  10. برای درمان آبله، پیوره و دندان درد، ساقه ریواس را بجوشانید و به‎صورت ضماد روی محل قرار دهید. همچنین می‌توانید خود ریواس را بجوید.
  11.  به‌عنوان فعال کننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک‌های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است
  12. این گیاه دارویی در دسته سبزیجات کم‌کالری قرار دارد و مصرف آن برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، می‌تواند تاثیرگذار باشد، زیرا این گیاه با بالا بردن سوخت و ساز بدن به کاهش وزن کمک می‌کند.
  13. در طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از باکتری‌های مضر استفاده میشود.
  14. ساقه و ریشه ریواس حاوی مقادیر بالای فیبر هستند و به عنوان یک ملین طبیعی به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری ودرمان یبوست کمک می‌کند.

موارد منع مصرف

  • افرادی که مزاج سرد دارند نباید در مصرف ریواس زیاده‌روی کنند و حتما آن را با مصلحاتی نظیر عسل، مویز یا نبات مصرف کنند.
  • مصرف بیش از اندازه ریواس باعث جلوگیری از جذب کلسیم و منیزیم توسط بدن و پوکی استخوان می‌شود.

.

شیوه استفاده

  • توصیه میکنیم حتما شربت ریواس را امتحان کنید، این شربت بسیار گواراست و کافی است آب این گیاه دارویی  را با مقداری شکر بجوشانید تا غلیظ شده و به حالت عسلی شکل درآید.
  • 100 گرم آب ریواس خام را به همراه آب هویج یا کرفس، خیار و سیب (یک سوم آب ریواس، و دو سوم آبمیوه‌ها یا سبزی‌های ذکر شده) بنوشید.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت