خارخاسک

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

طبع خارخاسک گرم و خشک است.

.

معرفی

  • خارخاسک، گیاهی است علفی، یک ساله، دارای ساقه‌های خوابیده با انشعابات گسترده بر سطح خاک و پوشیده از تار که برگ و ساقه‌های جوان آن را تارهای ظریف ابریشمی می‌پوشاند. برگ‌های آن متقابل غالباً نامساوی و مرکب از برگچه‌های کوچک و ریزی است که به تعداد 6–3 زوج در طرفین دمبرگ اصلی جای دارند. گل‌ها زرد کوچک و منفرد هستند.
  • این گیاه با گل‌های زردرنگ در مناطق صحرایی و با شرایط نامناسب هم رشد می‌کند. خارخاسک به عنوان گیاه یک ساله در آب‌وهوای سردتر پرورش می‌یابد.
  • گیاه خارخاسک، از خانواده اسفندها است و قسمت مورد استفاده این گیاه میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی تمام قسمت‌های گیاه است و اغلب، تمام میوه آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه دارویی به عنوان علف هرز در بیشتر مناطق دیده می‌شود.
  • این ماده از زمان‌های قدیم در اروپا و آسیا برای درمان ناتوانی‌های جنسی و ناباروری مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

.

خواص

  1. این گیاه دفع‌ کننده سنگ‌‌های مجاری ادراری و تسهیل دهنده عمل تصفیه خون و اعمال کبدی است.
  2. یکی از بهترین داروها برای درمان مشکلات جنسی و ناباروری، خارخاسک است که روی کاربرد آن تحقیقات بسیاری انجام شده است.
  3. چنانچه نخود را در آب جوشانده خارخاسک پرورده کنید در تقویت نیروی جنسی دارویی بینظیر است.خارخاسک با کاهش تحریک عصبی، افزایش فعالیت عضله قلب و از بین بردن هورمون‌‌های مازاد از جریان خون، برای برطرف کردن فشارخون مفید است.
  4. این گیاه در طب سنتی چین برای تقویت کبد، درمان پرخوری و همچنین درمان مسمومیت غذایی استفاده می‌شود
  5.  این گیاه به دلیل ادرارآور بودن و داشتن خواص ضدعفونی‌کنندگی می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌های مجاری ادراری را کاهش دهد.
  6.  همچنین در درمان اختلالات ایمنی بدن از قبیل آلرژی‌های پوستی و اگزما نیز تأثیرات سودمندی دارد.
  7. خارخاسک قادر به وادار کردن سلول‌ها به مرگ و توقف گسترش سلول‌های سرطانی کبد است.
  8. به مشکلات مرتبط با خارش، التهاب، سوزش و جوش زدن کمک می‌کند.

موارد منع مصرف

خارخاسک را بدون توصیه و نظارت طبیب در دوران بارداری و شیردهی مصرف نکنید.

.

شیوه استفاده

  • میزان مجاز برای هر بار مصرف خوراکی این گیاه، از ریشه، برگ یا میوه، حداکثر 20 گرم و از روغن آن، حداکثر 28 گرم است که این میزان اغلب باید به همراه شیره‌ی انگور یا شیره‌ی خرما و یا عسل مصرف شود.
  • دم‌نوش خارخاسک یا چای خارخاسک: حدود 2 تا 5 گرم از خارخاسک را در یک لیوان آب جوش اضافه کنید و یک درب بر روی آن قرار دهید و بین ده تا 15 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و درنهایت صاف‌شده این دم‌نوش مفید را میل کنید
  •  عرق خارخاسک: از عرق خارخاسک هم به‌عنوان راه درمانی برای مشکلاتی که ذکر شد استفاده می‌شود؛ اما ازلحاظ اقتصادی مصرف خارخاسک به‌صورت دم‌نوش و چای کم‌هزینه‌تر است. علاوه بر آن چون حالت طبیعی‌تری دارد از مضرات احتمالی استفاده از عرقیات گیاهی به دلیل فراوری شدن در کارخانه‌های مختلف در امان خواهید بود. البته این نکته را هم می‌توان ذکر کرد که عرق خارخاسک دردسرهای آماده کردن چای و دم‌نوش را ندارد و بدون فوت وقت می‌توان از آن استفاده کرد؛ بنابراین شاید گاهی به این دلیل بخواهید از عرق این گیاه استفاده کنید.
  •  روغن خارخاسک: از روغن خارخاسک، هم می‌توان برای درمان و تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش و تسکین دردها استفاده کرد

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت