راهنمای ماساژ نوزاد و کودک

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

ماساژ کودک از دیرباز جز فرهنگ آسیایی‌ها ، اروپایی‌ها و امریکای لاتین بوده است و همانطور که پزشکان بیان می‌کنند ماساژ برای رشد و شادابی کودک لازم است چرا که این بخش از مراقبت از او محرک سیستم ایمنی بدن و برای هضم چرخش خون مفید است و ارتباط شما با کودکان را بهتر میکند.
.

فواید

ماساژ کودکان از بدو تولد تا پایان شیرخوارگی در رشد عاطفی و روانی، تکامل اجتماعی و هوشی کودک تاثیر بسزایی دارد
– ارتباط میان شما و کودک تان را تقویت کند.
– به خواب و آرامش کودک کمک کند.
– تاثیرات مثبتی بر روی هورمون‌های نوزاد که استرس را کنترل می‌کنند، داشته باشد.
– کاهش گریه کردن کودک
.

نکات مهم

– بهترین ساعت روز برای ماساژ کودک

– زمانی را انتخاب کنید که برای شما و کودکتان مناسب است

– کودک را روزانه ماساژ دهید ،فقط به خاطر داشته باشید اگر استرس و عجله داشته باشید نا آرامیتان به کودک منتقل می‌شود. در بسیاری از فرهنگها ماساژ کودک صبحها و یا قبل از حمام رفتن مرسوم است .

– واقعا ماساژ کودک زمان خاصی ندارد هر زمانی که خانواده و کودک آمادگی داشته باشند بهترین زمان است

– فراموش نکنید که باید از ماساژ کودک بعد از غذا خوردن و زمانی که ناراحت و اخمو است خودداری کنید.

– هرگز شکم کودک را اگر پر است ماساژ ندهید یا اگر هنگام ماساژ کودک خود را جمع کرد از ادامه ماساژ صرف نظر کنید ،ماساژ شکم باید با یک دست و در جهت عقربه‌های ساعت باشد.

.

2- بهترین روغن برای ماساژ کودک

از روغن نارگیل یا زیتون برای ماساژ استفاده کنید ،کودک را با دست و با روغن‌های گیاهی مثل روغن زیتون یا روغن آفتابگردان چرب کنید .این روغن‌ها حاوی ویتامین و اسیدهای چرب هستند و برای پوست مفید است .
در هندوستان روغن نارگیل را برای ماساژ کودک استفاده می‌کنند این روغن را ابتدا روی پوست بریزیدو درجهت رویش مو ماساژ دهید تا از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری شود البته قبل از استفاده از روغنها آن را روی بازو کودک تست کنید اگر به آن حساسیت نداشته کل بدن کودک را چرب کنید ، به یاد داشته باشید که از روغن گردو و فندق استفاده نکنید چون محرک آلرژی است.

.

3- محیط مناسب ماساژ کودک

محیط آرامی را ایجاد کنید: آماده کردن کودک برای ماساژ آسان است تمام چیزی که نیاز دارید .وقت آزاد، اتاق گرم ،موسیقی آرام ، لباس راحت و مصرف شده است که اگر چرب شد مهم نباشد. به خاطر داشته باشید اگر کودک زیورآلاتی دارد قبل از ماساژ آن را در بیارید چون ممکن است باعث آزار شود.

راحت بنشینید و محیط امنی را برگزینید : در جنوب آسیا خانم‌ها روی زمین می‌نشیند و چهار زانو میزنند وکودک را روی پای شان می‌گذارند اما اگر دوست دارید ماساژرا با مهارت بیشتری انجام دهید پارچه ای نرمی را روی زمین پهن کنید و کودک را روی آن قرار دهید و با خیال راحت ماساژ را شروع کنید.

اوایل بچه ‏ها نسبت به ماساژ سر و صورت مقاومت می‏کنند. به ویژه در طول اولین هفته‏‌های زندگی‏شان و بخصوص اگر وضع حمل طولانی یا دردناک بوده باشد. ماساژ این قسمت را به طور دائم برای سه یا چهار روز متوالی انجام دهید. اگر نوزادتان ناراحت شد یا شروع به گریه کرد این کار را متوقف کنید و قسمت‏های دیگر بدن او را ماساژ دهید، اما پس از چند روز یا چند هفته بعد، مجدداً ماساژ سر و صورت را شروع کنید. وقتی نوزادان به این حرکات عادت کردند از آن لذت بسیاری می‏برند. این لذت وقتی بزرگ‏تر شوند، حتی بیشتر هم می‏شود. برای ماساژ این قسمت نوزادتان را به پشت و در حالی که پاهایش به طرف شماست بخوابانید. حرکاتتان باید سبک و با آرامش توام باشد. از روغن استفاده نکنید یا حداقل مقدار کمی از آن استفاده کنید.

.

1- ماساژ سر:

دست‏هایتان را دور سر کودک قرار دهید. به گونه‏ای که انگشتان سبابه‏تان را روی بالاترین قسمت پیشانی یعنی محل رویش مو حلقه کرده و آنگاه ماساژ را از بالای سر با حرکات هماهنگ دست‏ها شروع کنید تا به انتهای پشت سر برسید. بعد مستقیما به حرکت شماره دو بپردازید.

2- ماساژ فک‏ها:

دستانتان را جداگانه در دو طرف صورت و کنار گوش‏های کودک قرار دهید. آن‏گاه انگشتانتان را در طول فک‏های او حرکت دهید تا هر دو دست به چانه برسند.

3- کشیدن پیشانی:

شست‏هایتان را وسط پیشانی کودک درست زیر خط رویش موها قرار دهید. هر دو شست را به طرف بیرون، روی خطی مستقیم و به سمت دو طرف صورت بکشید. این کار را برای قسمت‏های پایین‏تر پیشانی هم تکرار کنید مانند آنکه گویی دوشستتان در حال کشیدن چندین خط بر روی پیشانی کودک هستند.

4- ماساژ شقیقه ‏ها:

آخرین ماساژ را، در قسمت پیشانی، بدین گونه انجام دهید که شست‏ هایتان را در وسط پیشانی و درست در بالای ابروها قرار دهید و به آرامی آنها را تا قسمت شقیقه‏‌های نوزاد حرکت دهید. در حالی که این حرکت را آرام انجام می‏دهید، می‏توانید تا حدودی دست‏ها را محکم بکشید. حالا چند حرکت چرخشی کوچک روی شقیقه ‏ها انجام دهید.

5- ماساژ استخوان‏‌های بالای گونه:

شست‏ هایتان را روی دو طرف استخوان بینی قرار دهید با یک حرکت مداوم شست‏ها را به طور همزمان و در طول قسمت بالایی استخوان گونه، در دو طرف صورت بکشید.

6- ماساژ استخوان‏های پایین گونه:

شست‏های هر دو دست را مجدداً روی هر دو طرف پرده بینی، این بار کمی پایین‏تر، قرار دهید با یک حرکت جارویی انگشتان شستتان را در طول قسمت پایین استخوان گونه و به خارج و اطراف صورت بکشید.

7- ماساژ چرخشی روی خط فک بالا:

دو شستتان را در کنار هم روی فرورفتگی بالای لب نوزادتان قرار دهید. با فشار آرامی حرکات چرخشی کوچکی را با شست‏هایتان ایجاد کنید. هر یک از شست‏ها را به آرامی کمی به بیرون بکشید و این کار را تکرار کنید. این کار را در طول خط فک بالا ( که از روی صورت قابل لمس است) و به طرف قسمت بیرونی صورت تا گوش‏ها انجام دهید. مهم‌ترین اصل در ماساژ کودک، رضایت کامل مادر یا فرد ماساژدهنده از عملی است که انجام می‌دهد؛ چراکه بایستی در او به حد کافی اعتماد ایجاد شده و باور داشته باشد که ماساژ، تاثیرات مثبت فراوانی دارد یا حداقل هیچ‌گونه ضرری برای کودک ندارد.

8- ماساژ چرخشی روی خط فک پایین:

شست‏های دو دستتان را در کنار هم درست در زیر نقطه مرکزی لب پایین قرار دهید و با فشار کمی با هر یک از شست‏ها حرکتی چرخشی ایجاد کنید. سپس شست‏ها را به آرامی کمی دورتر و به طرف بیرون حرکت دهید و این کار را تکرار کنید. این کار را دوباره در طول خط فک پایین تا گوش‏ها ادامه دهید.

9- ماساژ گوش‏ها:

گوش‏ها را کمی با فشار بمالید. به این ترتیب که لبه بیرونی بالای گوش را بین انگشت سبابه و شست بگیرید. در این حالت، حرکت چرخشی کوچکی به طرف پایین لبه بیرون نرمه گوش بدهید.

10- ماساژ چانه:

از مرکز چانه شروع کنید. گوشت و نرمی پایین چانه را بین شست و انگشت سبابه نگه دارید و به آرامی بچلانید. در طول خط فک پایین تا گوش این حرکت را تکراری کنید. سپس این کار را روی طرف دیگر چانه هم انجام دهید. به طور متناوب و در حالی که هماهنگ کار می‏کنید، هر دو طرف چانه را با استفاده از هر دو دست، نیشگون‏هایی آرام بگیرید.

11- حمام بعد ماساژ:

بعد از اینکه ماساژ تمام شد کودک را با آب گرم حمام کنید و کمی سوسن اصغر را روی سر کودک بمالید تا از سرماخوردگی کودک جلوگیری کرده باشید.

.
منابع:
.http://namnak.com
.https://www.beytoote.com

بخش‌های مرتبط

مجله آرایش و زیبایی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت