بهداشت دوران بارداری

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط
در دوران بارداری، برخی از عفونت‌های رایج مثل سرماخوردگی یا عفونت پوست معمولا باعث مشکلات جدی نمی شوند. اما عفونت‌های دیگر می‌توانند برای شما، کودک شما یا هر دو خطرناک باشند. برخی از عفونت‌ها ممکن است منجر به زایمان زودرس و به دنیا آمدن نوزاد با وزن کم شود. بنابراین لازم است به طور منظم تحت نظر ماما و پزشک قرار داشته باشیدو به بهداشت بارداری اهمیت دهید. این امر باعث می‌شود با مشاهده اولین علائم غیر طبیعی اقدامات لازم برای حفظ سلامت مادر و جنین به عمل آید.

شروع ورزش در بارداری

ورزش‌های سبک در دوران بارداری توصیه میشود. یوگای بارداری برای حفظ آرامش و جلوگیری از افسردگی پس از بارداری بسیار مناسب است. همچنین استخر بارداری و پیاده روی سبک هم پیشنهاد می‌شود. البته قبل از اقدام به ورزش حتما با مامای خود مشورت نمایید.

کار کردن در دوران بارداری

اگر بارداری طبیعی باشد و محیط کار و فعالیت بدنی در حین کار خطری برای مادر و جنین نداشته باشد، زن باردار می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد.

فعالیت بدنی سنگین در دوران بارداری

بالارقتن از پله و نردبان و بلند کردن وزنه‌های سنگین ، خم و راست شدن‌های مکرر،کار ایستاده بیش از 3 ساعت در بارداری مضر و منع شده است.

استحمام در بارداری

استحمام سبب باز شدن منافذ پوست و تسریع جریان خون شده ، به سلامت و شادابی کمک می‌کند. در بارداری استحمام امری ضروری است ولی باید از مصرف آب بسیار سرد و یا داغ پرهیز کرد.

لباس‌های بارداری

لباس زن باردار با توجه به فصل باید سبک، گشاد و راحت انتخاب شود . لباس زیر هم نخی باشد و در فواصل زمانی کم تعویض گردد تا از عفونت احتمالی جلوگیری شود. از بستن کمربند، بند جوراب و غیره خودداری شود چون باعث رکود جریان خون می‌گردد و در نتیجه به بروز واریس کمک می‌کند.

استفاده ازسینه بند راحت و به اندازه مناسب توصیه می‌شود چون در ماههای آخر سنگینی سینه‌ها باعث ناراحتی و سوزش و همچنین افتادگی می‌شود. همچنین زنان باردار بهتر است از کفش پاشنه کوتاه و راحت استفاده کنند تا از بروز کمردرد و گرفتگی عضلات ساق پا جلوگیری شود. رعایت این موارد به بهداشت بارداری کمک میکند.

مراقبت از پستان‌ها در بارداری

در دو ماه آخر بارداری باید از نوک پستان‌ها مراقبت لازم به عمل آید و اگر نوک پستان کوچک یا فرورفته است آن را با روغن بادام چرب کرد و ماساژ داد. در صورت خروج شیر از پستان باید سینه را با آب گرم شستشو و خشک کرد.

بهداشت دهان و دندان در بارداری

داشتن تهوع در بارداری و برگشتن اسید معده به دهان و همچنین تغذیه کودک از مادر و کمبود کلسیم باعث پوسیدگی دندان در بارداری می‌شود. بنابراین لازم است قبل از اقدام به بارداری از سلامت دندانها و لثه مطمئن شوید. در دوران بارداری هم باید پس از هربار مصرف غذا از مسواک استفاده کرد.

.

استفاده از داروها و مواد شیمیایی در دوران بارداری

در طی دوران بارداری خصوصا در سه ماهه اول بارداری مصرف هیچ دارویی مجاز نیست. در صورت ابتلا به بیماری، تنها از داروهای مجاز تحت نظر پزشک و با تجویز وی می‌توان استفاده کرد.

مصرف مواد آرایشی و رنگهای شیمیایی در دوران بارداری

مصرف اینگونه مواد ممکن است خطراتی را برای جنین داشته باشد از این رو بهتر است مادران باردار در مصرف اینگونه مواداحتیاط کنند.

عکس برداری در دوران بارداری

در دوران بارداری از هر نوع عکس برداری با اشعه ایکس باید خودداری کرد.

مصرف دخانیات و مشروبات الکلی در دوران بارداری

مصرف اینگونه مواد باعث مرگ و میر و ناهنجاری در جنین می‌شود.

تغذیه در بارداری

تغذیه زن باردار علاوه بر سلامت خودش در سلامت جنین تاثیر به سزایی دارد. استفاده گروه غلات مانند نان سبوس دار، برنج، ماکارونی، جو، گندم، ذرت، و حبوبات ،گوشت ، مغزیجات، شیر و فرآورده‌های آن، سبزیجات و میوه‌های تازه بسیار مهم است.

روابط زناشویی در دوران بارداری

در یک حاملگی سالم ، نزدیکی تا قبل از ماه آخر حاملگی ضرری ندارد. مشروط به اینکه راحتی زن رعایت شده و وضعیت قرار گرفتن بدن او طوری باشد که به شکم وی فشار وارد نشود.

خانم هایی که در حاملگی‌های قبلی خود سابقه سقط، خونریزی، پارگی کیسه آب و زایمان زودرس دارند، باید از نزدیکی در سه ماه اول و آخر خودداری کنند. رعایت بهداشت بارداری در هنگام نزدیکی و حتی الامکان استفاده از کاندوم جهت جلوگیری از عفونت توصیه می‌شود.

اجتناب ازتماس با افراد بیماردر دروان بارداری

ابتلاء مادر باردار به برخی بیماری‌های عفونی مثل سرخچه و آبله مرغان عوارض متعددی در جنین ایجاد می‌کند. لذا زن باردار باید از تماس با این افراد دوری کند و در صورت تماس با ماما یا پزشک خود مشورت کند.

 اجتناب از تماس با بعضی حیوانات در دروان بارداری

به دلیل احتمال انتقال بیماری از آنها حیوانات به زن باردار بسیار مهم است.

رعایت بهداشت فردی در دوران بارداری

رعایت بهداشت فردی مانند شستشوی مرتب دستها، استحمام، استفاده از صابون‌های ساده و بدون عطر برای تمیز کردن قسمتهای خصوصی بدن ، دوری از ماندن در لباسهای عرق کرده، کاهش تماس با بزاق و ادرار کودکان برای حفظ بهداشت بارداری توصیه می‌شود.

استراحت کافی در دوران بارداری

زن باردار لازم است در طول شبانه روز 8 تا 10 ساعت بخوابد. کم خوابی برای زنان باردار زیان آوراست . در ماههای آخر باید از خوابیدن روی شکم اجتناب شود . بهترین حالت خوابیدن به پهلوی چپ است چون در این حالت بازگشت خون از رحم و اندام تحتانی راحت تر انجام می‌شود.

.

منابع:
.http://yekmama.ir

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت