فک پلاک خودرو + نکات مهم قانونی

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که باید درهنگام فروش خودروی خودتان انجام دهید این است که پلاک خودرو را که به نام شماست جدا کنید. این کار را به اصطلاح فک پلاک خودرو می‌نامند.

پلاک هر خودرو متعلق به مالک آن است و پلیس راهنمایی و رانندگی از شماره پلاک، برای ردیابی مالک در صورت سرقت، تصادف یا هر مشکل دیگری استفاده می‌کند.

به‌همین‌دلیل تا زمانی‌که فک پلاک خودرو را انجام ندهید، مسئول مستقیم تمام جرایم و تخلفاتی هستید که مالک جدید خودروی شما با پلاک شما انجام می‌دهد. بنابراین شما باید پیگیر باشید نه او.

تا چه زمانی می‌توانیم فک پلاک خودرو را انجام دهیم؟

در اصل باید هر چه سریع‌تر این کار انجام شود، بااین‌حال محدودیت زمانی ندارد. تنها مشکل آن این است که هر اتفاقی بیفتد عواقبش دامنگیر فروشنده مالک پلاک است، با اینکه خریدار خودرو را تحویل گرفته و در حال استفاده از آن است.

آیا حضور فروشنده در هنگام فک پلاک ضروری است؟

در اصل باید هم خودتان به‌عنوان فروشنده و هم خریدار اتومبیل با هم برای فک پلاک در مراکز تعویض پلاک خودرو حضور پیدا کنید. بااین‌حال اگر به هر دلیلی نمی‌توانید خودتان همراه با خریدار بروید، می‌توانید وکیلتان را به جای خودتان بفرستید یا اینکه وکالت را از طرف خودتان به‌شکلی رسمی به خریدار بدهید. توصیه پلیس راهنمایی و رانندگی این است که برای جلوگیری از پیامدهای وکالت دادن، شما به‌عنوان فروشنده بهتر است چند ساعت وقت بگذارید و خودتان حضوری بروید تا کار فک پلاک را انجام دهید. ممکن است خریدار به هر دلیلی کار فک پلاک را پشت گوش بیندازد و مدتی با پلاکی که به نام شماست تردد کند.

فک پلاک خودرو را کجا و چطور باید انجام دهیم؟

برای انجام فک پلاک خودرو، همراه با خریدار به مراکز تعویض پلاک خودرو مراجعه کنید. در بدو ورود، به شما برگه‌ای می‌دهند که نوبت و شماره باجه مربوطه در آن ثبت شده است. خودرو را در محلی که راهنمایی‌تان می‌کنند پارک کنید. در باجه موردنظر مدارک لازم از جمله مدارک شناسایی (اصل کارت ملی و شناسنامه) خودتان و خریدار، سند خودرو، برگ سبز خودرو و سایر مدارک مربوط به آن را باید ارائه دهید.

خریدار باید سند خانه یا قبض آب، برق، گاز یا هر مدرک دیگری که ثابت کند ساکن همین شهر است همراه داشته باشد. همچنین باید کارت عابر بانکی داشته باشد زیرا در مرکز تعویض پلاک، هزینه‌های مربوط به تعویض پلاک و پست مدارک خودرو را به‌صورت نقد دریافت نمی‌کنند. فرم‌های مربوطه را پر کنید. برگه کارشناس را که باجه به شما ارائه می‌دهد به کارشناس مرکز تحویل دهید. آنها خودرو را بررسی می‌کنند و پس از اینکه مشخص شد خودرویی که مدارک آن دستتان است همین خودرو است، مجوز تعویض پلاک را صادر می‌کنند.

با این مجوز باید به انبار پلاک بروید. در آنجا پلاک شما را جدا می‌کنند (فک پلاک) و پلاک جدید را می‌سازند و به خریدار تحویل می‌دهند. در این صورت شما به‌عنوان فروشنده خیالتان از بابت فک پلاک راحت می‌شود. اگر در مقام خریدار این مطلب را می‌خوانید، پس از فک پلاک برایتان پلاک جدید را می‌سازند و نصب می‌کنند. اگر قبلا خودرویی داشته‌اید و فک پلاک را انجام داده‌اید، چنان‌چه یک تا سه سال از تاریخ آن گذشته باشد، پلاک‌تان در انبار موجود است و سریعا نصب می‌شود. اگر مدت زمان بیشتری گذشته باشد، می‌توانید همان پلاک قبلی خودتان را استعلام کنید و آن را دوباره برایتان می‌سازند که یکی دوساعت طول می‌کشد. درصورتی‌که اولین بار است مالک خودرو می‌شوید، شماره پلاک جدیدی به شما تعلق خواهد گرفت.

پیگیری فک پلاک چگونه انجام می‌شود و چه فرقی با استعلام پلاک دارد؟

همان‌طور که گفتیم، گاهی شرایط طوری است که شما به‌عنوان فروشنده خودرو زمان یا امکان حضور در هنگام فک پلاک را ندارید و به خریدار وکالت می‌دهید یا وکیل می‌گیرید که از طرف شما فک پلاک را انجام دهند. پس از دادن وکالت باید نسبت به فک پلاک حساس باشید و آن را پیگیری کنید تا ببینید خریدار یا وکیلتان واقعا این کار را انجام داده است یا نه. برای پیگیری وضعیت فک پلاک کافی است به سایت پلیس راهور مراجعه کنید. با وارد کردن کد ملی خودتان یا خریدار در بخش پیگیری وضعیت می‌توانید اطلاعات مربوط به فک پلاک خودرو را مشاهده کنید.

این کار با استعلام پلاک خودرو که درست برعکس است و از طرف خریدار صورت می‌گیرد متفاوت است. خیلی‌ها این دو را اشتباه می‌گیرند. استعلام پلاک باید قبل از امضای مبایعه نامه انجام شود. درحالی‌که فک پلاک پس از آن صورت می‌گیرد و دراصل خودرو به خریدار تحویل داده شده است. شما به‌عنوان خریدار، با استعلام پلاک می‌توانید از سرقتی بودن خودرو یا هر مشکل دیگری که مربوط به آن پلاک باشد اطلاع یابید.

ازآنجاکه سایت پلیس راهور به‌دلیل مسائل امنیتی آفلاین است، بهترین و سریع‌ترین روش برای استعلام پلاک و نیز پیگیری وضعیت فک پلاک، حضوری به پلیس + 10 مراجعه کنید.

دعوای فک پلاک خودرو به چه معناست؟

هنگامی‌که به‌عنوان فروشنده به خریدار برای فک پلاک وکالت می‌دهید، در آن مدت‌زمانی را تعیین می‌کنید که خریدار باید در آن بازه زمانی، نسبت به فک پلاک خودرو اقدام کند.

اگر از طریق پیگیری وضعیت فک پلاک یا به طریقی دیگر، متوجه شدید که خریدار به هر دلیلی طی مدت تعیین‌شده اقدام به فک پلاک نکرده است و با پلاک شما تردد می‌کند، اصطلاحا دعوای فک پلاک ایجاد می‌شود. در این شرایط فروشنده باید به مراجع قضایی مراجعه و دادخواستی را مبنی بر توقیف پلاک فک نشده تسلیم کند. بدیهی است اعلام چنین موردی به پلیس راهنمایی و رانندگی نتیجه‌ای دربر نخواهد داشت. پلیس به صرف ادعای شما پلاک را توقیف نخواهد کرد. بنابراین باید از طریق مراجع قضایی اقدام کنید.

.
منابع:
.https://karnameh.com

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت