راهنمای دستگاه بارکدخوان

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

حتی بهترین سیستم‌های مدیریت زنجیره تامین در صورتی که با ابزارها و تجهیزات مناسب، تجهیز نشوند کارایی خود را از دست می‌دهند.

بارکد خوان از جمله وسایل ضروری و کاربردی برای هر نوع کسب و کار کوچک و بزرگ در جهان فعلی می‌باشد که شما می‌توانید به واسط آن بصورت کاملا سیستمی از موجودی انبار، میزان فروش مغازه و سایر اطلاعات دیگری که مخصوص به محصولات مورد نظرتان است، آگاهی پیدا نمایید و با وجود چنین تکنولوژی باعث شده سیستم انبار داری به مرور حذف و ورود و خروج کالا به صورت آنلاین انجام پذیرد.

.

تاریخچه دستگاه بارکد خوان

از اواخر دهه 1970 ، بارکد به سرعت در هر دو بخش خرده فروشی و صنعتی فراگیر شد ، که اغلب روی بسته بندی‌ها برای شناسایی SKU استفاده می‌شود. دستگاه بارکد خوان وسیله ای الکترونیکی است که بارکدها را می‌خواند ، رمزگشایی کرده و اطلاعات آن‌ها را به رایانه منتقل می‌کند. اسکنرهای بارکد ، مانند اسکنرهای تخت ، از منبع نور و سنسور نور برای جمع آوری اطلاعات نوری استفاده می‌کنند.

انواع بارکد

بارکد که در زبان فارسی به آن خط نماد، رمزمیله، کد میله ای و رمزینه نیز می‌گویند، نوعی نمایش تصویری اطلاعات بر روی سطوح است که اطلاعات آن را می‌توان توسط ماشین بازخوانی کرد. بارکد نمایش نوری داده‌ها است که برای ذخیره اطلاعات و خواندن و تفسیر توسط دستگاه طراحی شده است. بارکد‌ها دارای دو نوع هستند. بارکدهای خطی و بارکدهای ماتریسی یا دو بعدی.

بارکد‌های خطی

این نوع بارکدها از کنارهم قرار گرفتن چندین خط با رنگ مشکی و ضخامت‌های کم و زیاد تشکیل شده است که حاوی اطلاعاتی می‌باشند که به این نوع بارکد، بارکد خطی می‌گویند که این نوع بارکدها دارای یک بعد می‌باشند. این بارکدهای خطی ، مانند کدهای UPC، تقریباً در همه فروشگاه‌های محصولات غذایی و خرده فروشی امروزه یافت می‌شوند.

بارکد خطی و بارکد ماتریسی

بارکد‌های ماتریسی یا دو بعدی

این نوع بارکدها برخلاف بارکد‌های خطی، دو بعدی می‌باشند که معمولا دارای الگویی مربعی شکل و مشابه صفحه شطرنج می‌باشند که از سلول‌های سفید و مشکی رنگ تشکیل شده اند. بارکد‌های ماتریسی نسبت به بارکدهای خطی اطلاعات بیشتر و کامل تری از محصولات فروشگاه به فروشنده ارائه می‌دهند.

این بارکدهای 2 بعدی ، مانند کدهای QR و تعدادی از استانداردهای خاص صنعت ، می‌توانند اطلاعات بیشتری نسبت به کدهای یک بعدی خطی در هر واحد داشته باشند.

.

بارکد خوان چیست؟

بارکدخوان یا بارکد اسکنر Barcode Reader وسیله ای برای خوانش بارکدهای چاپ شده است و یک وسیله مهم در تمامی مشاغل بزرگ و کوچک امروزی است که با بهره گیری از بارکدهای درج شده روی بسته بندی محصولات امکان مشاهده اطلاعات، تعداد موجود، قیمت و دیگر مواردی از این دست را برای شما صاحبان شغل فراهم می‌آورد.

.

کاربرد و مزایای بارکدخوان

استفاده از بارکد خوان‌ها و سیستم بارکدینگ روشی برای کاهش هزینه‌ها و صرفه جویی در وقت در نظر گرفته می‌شود و مزایای زیادی دارد. استفاده از بارکد و بارکد خوان برای انبارداری احتمال خطای انسانی را از بین می‌برد. احتمال خطا در داده‌های دستی وارد شده به طور قابل توجهی بالاست.

استفاده از بارکد خوان برای ثبت بارکد بسیار سریع و آسان است. وارد کردن داده بصورت دستی به شدت زمان بر است. سیستم بارکد و اسکنر بارکد براحتی قابل استفاده هستند و اپراتورها ظرف چند دقیقه نحوه کار با آن را یاد می‌گیرند و نیاز به صرف هزینه‌های زیاد برای آموزش کارمندان نیست

داده‌های بدست آمده از طریق بارکد ریدر به سرعت در دسترس است. از آنجا که اطلاعات مستقیماً در رایانه مرکزی ثبت می‌شود، تقریباً بلافاصله آماده استفاده هستند.

انواع مدل دستگاه بارکدخوان

دستگاه‌های بارکد خوان به دو نوع لیزری و نوری تقسیم می‌شوند که هرکدام از این دستگاه ها، روش متفاوت و تکنولوژی خاص خود را در هنگام اسکن بارکدها دارند.

بارکدخوان‌های لیزری

چگونگی کارکرد این دستگاه به این صورت است که ابتدا نور لیزر تولیده شده را بر روی بارکد موردنظر پرتاپ می‌کند، سپس نور حاصل از بازتاب بارکد را به قسمت موتور دستگاه ارسال می‌کند. وظیفه‌ی موتور دستگاه قرائت کردن بارکد و رمز گشایی می‌باشد. بعد از قرائت شدن بارکد نوبت به رمزگشایی آن می‌رسد که موتور دستگاه، این کار را انجام می‌دهد.

به دلیل نوع مکانیزم دستگاه‌های بارکدخوان لیزری که دائما موتور آن درگیر قرائت و رمزگشایی می‌باشد، به مرور زمان و استفاده‌ی طولانی مدت، باعث ضعیف شدن موتور می‌شود که در نتیجه شاهد کاهش لیزر‌های پرتابی به بارکد و نهایتا باعث افت شدید در دقت اسکن می‌شود.

در حال حاضر این بارکد خوان‌ها مقروم به صرفه ترین نوع در گروه بارکد خوان‌ها محسوب می‌شوند.

بارکدخوان‌های نوری

بارکدخوان‌های نوری خود به دو مدل تقسیم می‌شوند که عبارتند از بارکدهای چند وجهی یا ایمیجر محیطی، و بارکدخوان تفنگی که در زیر به نحوه‌ی کار آنها می‌پردازیم.

بارکدخوان چند وجهی

در این مدل از بارکدخوان، دستگاه برای اسکن بارکد مورد نظر از آن عکس گرفته، سپس عکس گرفته شده از بارکد را به CPU انتقال می‌دهد. در این مرحله CPU که وظیفه‌ی پردازش را بر عهده دارد، کار خود را انجام می‌دهد و بارکد مورد نظر را پردازش می‌کند.

بارکد خوان تفنگی

دلیل اینکه این نوع بارکد خوان به بارکدخوان تفنگی معروف هست این است که شکل و شمایلش بسیار شبیه به تفنگ می‌باشد و از همه مهمتر اینکه مانند تفنگ، دارای ماشه ای که اصطلاحا آن را (trigger) می‌نامند هستند که برای خواندن بارکد مورد نظر، مانند عملکرد ماشه در تفنگ باید آن را فشار داد. به عبارت دیگر در این نوع دستگاه بارکد خوان، برای خواندن بارکد مورد نظر، در قدم اول دستگاه باید فرمان خواندن بارکد را دریافت کند که این فرمان از طریق ماشه اش انجام می‌پذیرد.

بعضی از خریداران از این مدل به عنوان بارکدخوان ثابت نیز برای فروشگاه خود استفاده می‌کنند چراکه تصور می‌کنند بارکدخوان تفنگی تنها مدل ساخته شده در این نوع محصول می‌باشد، درصورتیکه بارکدخوان‌ها دارای انواع گوناگون هستند که با دسته بندی آنها در این مقاله از دکان چین به خوبی آشنا شدید. لازم به ذکر است که بارکد خوان تفنگی معمولا خود به دو دسته‌ی صنعتی و فروشگاهی تقسیم می‌شود.

.

انواع دستگاه بارکدخوان از لحاظ ظاهری

اگر بخواهیم دستگاه بارکدخوان را از لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار دهیم، به چهار دسته مختلف می‌توان تقسیم بندی کرد که در زیر در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد.

بارکدخوان قلمی

بارکدخوان قلمی، همان طور که نام آن توصیفش می‌کند، این بارکدخوان همانند قلم می‌باشد و نحوه‌ی کار کردن با آن بدین صورت است که دستگاه را در دست گرفته و هنگام تماس با بارکد آن را روی بارکد حرکت داده و دستگاه از همین طریق قادر به اسکن بارکد مورد نظر می‌شود. البته لازم است این نکته را نیز یادآور شویم که به دلیل دشواری استفاده از این مدل، استقبال و طرفدار زیادی ندارد.

بارکدخوان دستی

بارکدخوان دستی از پر طرفدار ترین و پر استفاده ترین نوع بارکدخوان به حساب می‌آید. این نوع از بارکدخوان بیشتری کاربرد را در صنف‌های مختلف دارد و می‌تواند در محیط‌های گوناگون و شرایط متفاوت مورد استفاده قرار گیرد. سادگی و راحتی کاربر هنگام استفاده از این دستگاه یکی از علل محبوبیت آن به شمار می‌رود. علاوه بر این، برخی از مدل‌های این دستگاه دارای پایه نیز می‌باشد که می‌توان به عنوان رومیزی و دستی از آن استفاده نمود.

بارکدخوان ثابت

بارکد اسکنر‌های رومیزی را می‌توان در دسته بارکدخوان ثابت قرار داد. بدین صورت که دستگاه را بر روی میز نصب کرده و از این طریق می‌توان محصولات را از جلوی دستگاه عبور داد تا بارکدخوان بتواند بارکد درج شده بر روی هر محصول را اسکن کند. از مزیت این دستگاه‌ها این است که برای خواندن بارکد محصولات نیازی به فشردن دکمه و یا چنین چیزی ندارد و خودش به صورت خودکار، عمل بارکد خوانی را انحام می‌دهد.

بارکدخوان رومیزی

بارکدخوان رومیزی یکی از رایج ترین دستگاه‌های بارکد اسکنر می‌باشد که بیشتر در فروشگاه‌های زنجیره ای دیده ایم. این بارکدخوان‌ها نوعی بارکدخوان دستی نیز به حساب می‌آید. برای اسکن کردن بارکد لازم است تا دستگاه را بر روی بارکد درج شده‌ی کالا بگیریم تا بتواند عملیات بارکدخوانی را انجام دهد. مدل هایی از این بارکدخوان‌ها نیز وجود دارد که دارای پایه می‌باشد و می‌توان پایه نگهدارنده را به میز متصل نمود. لازم به ذکر است که مدل‌های دستی از این بارکداسکنر‌ها سیمی و بدون سیم است. مدل بدون سیم آن به صورت بلوتوث دار و USB وجود دارد.


نکات مهم هنگام خرید بارکد خوان

زمینه مصرفی

یکی از اولین نکاتی که باید هنگام خرید بارکد خوان به آن توجه داشته باشید، نوع کار و زمینه مصرفی است که می‌خواهید در آن از سیستم بارکد خوان استفاده نمایید. اصولا زمینه‌های اداری و فروشگاهی خیلی نیازی به استفاده از بارکد خوان‌های بزرگ و پیچیده ندارند و برعکس، زمینه‌های صنعتی و انبارداری به یک سیستم بارکد خوان بسیار قوی محتاج‌اند که باید به این مورد توجه داشته باشید.

مقاومت محصول

این مورد نیز در ارتباط مستقیمی با محیط کاری که قصد استفاده از بارکد خوان را در آن کرده اید، دارد! اصولا بارکد خوان هایی که در محیط‌های اداری و یا فروشگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند خیلی در برابر ضربات شدید و تکان‌های ناگهانی مقاوم نیست و در عوض، محصولاتی که برای محیط‌های صنعتی و یا انبارداری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد از مقاومت به مراتب بیشتری نیز برخوردار هستند که شما باید در هنگام خرید این قبیل کالاهای دیجیتالی نیز به آن توجه نمایید.

نوع بارکد خوان

بطور کلی بارکد خوان‌ها به 3 دسته رومیزی، دستی و همچنین موبایلی (با قابلیت ارسال دیتا و بدون نیاز به اتصال کابلی) تقسیم می‌شوند که شما باید بهترین نوع آنان را متناسب با نوع نیازتان خریداری نمایید. از قلم باز نماند که بارکد خوان‌های دستی از رایج ترین نوع این قبیل محصولات دیجیتالی بحساب آورده می‌شوند.

درگاه‌های اتصال کننده

بارکد خوان‌ها معمولا از یک درگاه USB برای اتصال به سایر سیستم‌های الکترونیکی برخوردارند و در این بین اصولا محصولاتی که دارای توانایی‌های بیشتری هستند و یا اصلا برای زمینه‌های شغلی‌های خاصی طراحی شده اند، می‌توانند از درگاه‌های اتصال کننده دیگری نیز برخوردار باشند.

سیمی یا بدون سیم

مورد دوم برای انتخاب بارکد خوان توجه به نوع ارتباط آن با سیستم شماست که این ارتباط می‌تواند به صورت سیمی و یا بدون سیم برقرار شود.

خریداران مدل‌های سیمی بایستی به طول سیم و مقاومت آن در برابر کشیدگی و فشار توجه نمایند، علاقه مندان به مدل‌های بدون سیم هم باید به کیفیت USB، ورژن بلوتوثی دستگاه جهت سازگاری با سیستم و هم چنین نحوه و میزان شارژ باتری این گونه از محصولات توجه کنند.

سرعت اسکن

مورد دیگری که در انتخاب و خرید بارکد خوان مورد نظرتان باید به آن اهمیت دهید، توجه به سرعت اسکن دستگاه در ثانیه است. در این خصوص نیز بایستی با توجه به زمینه کاری و نوع نیازی که به اسکن بارکدهای مختلف محصولات گوناگون دارید؛ اقدام نمایید.

قیمت بارکد خوان

پارامترهای مختلفی نظیر دقت، سرعت انجام، نوع بارکد خوان، قابلیت برنامه ریزی و همچنین قابلیت خواندن انواع بارکدها و غیره از جمله دلایلی هستند که می‌توانند بر روی قیمت بارکد خوان تاثیر گذار باشند. به هر حال بد نیست مجددا این نکته را خاطر نشان کنیم که باید پیش از اقدام به خرید یک بارکد خوان مناسب، حتما به نوع اشتغال و زمینه مصرفی که در آن قصد استفاده از این نوع وسایل دیجیتالی را کرده اید، توجه لازم را داشته باشید.

راهنمای نگهداری از بارکد خوان

  • با اینکه به طور کلی بارکد خوان‌ها از مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار برخوردار هستند اما بهتر است جهت حفظ سلامت کاری آن‌ها در محیط‌های کارگاهی و صنعتی حتما از محصولاتی مقاوم در برابر گرد و غبار استفاده شود.
  • در طول استفاده خود از بارکد اسکنرها هیچ وقت نور آن را به چشم خود و یا به چشم دیگران نتابانید!
  • از باز کردن صفحهِ خوان دستگاه خودداری نموده و در صورت ایجاد مشکل حتما آن را با بخش نمایندگی فروش کالا در میان بگذارید.
  • بارکد خوان خود را از منابع تولید کننده گرمایشی دور نگه داشته و هیچ گاه با دستانی خیس به سراغ استفاده از آن نروید.
  • برای تمیز کردن هد دستگاه از دستمال‌های نیمه مرطوب استفاده کرده و به هیچ عنوان از مواد شوینده خورنده در این خصوص بهره گیری نکنید!

.
منبع: طوطی کالا | https://www.totikala.ir

همچنین بخوانید…

بخش‌های مرتبط

مجله کاریابی و اشتغال

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت