در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج روغن کنجد این گونه آمده است که:
- طبیعت روغن ارده کنجد در دوم گرم و تر و تا هفت سال قوت آن باقی میماند و قابل مصرف است.
- پایداری و ماندگاری آن بالاست و در مقابل حرارت مقاوم است.
- جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق
- جلوگیری از بروز آب مروارید
- مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی
- کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
- جلوگیری از بیماریهای مفصلی و آرتروز
- ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری میکند.
- برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج میبرند مفید است.
- مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف میکند.
- خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد.
- غرغره کردن آن، باکتریها، از جمله باکتریهای سرماخوردگی از بین میبرد.
- محافظ طبیعی در برابر اشعهی فرابنفش به حساب میآید.
- مانع شورهی سر میشود.
- ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد میکند.
- بریدگیها و جراحتهای سطحی را درمان میکند.
- از بروز آکنه جلوگیری میکند.
- مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش میدهد، گردش خون را تقویت میکند، مانع اختلالات عصبی میشود و سیستم دفاعی بدن را تقویت میکند.
- مصرف روغن کنجد، نشاط آور است، هوشیاری ایجاد میکند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش میدهد.
- روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم میکند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه میشود.
- برای تقویت حافظه باید تغذیه را سالم کنید، مخصوصاً از روغن ناسالم استفاده نشود و روغن ارده (روغنی که بعد از اینکه کنجد را ارده کردند از آن روغن تهیه میکنند) در غذاهایتان استفاده کنید. ارده به اشکال مختلف مانند حلوا ارده، ارده شیره و ارده و عسل میل کنید. گردو بخورید و پنیر بدون گردو نخورید. به هیچ وجه آب یا نوشیدنی که در آن یخ انداخته شده باشد مصرف نکنید. مدتی نیز بلغم زاها را کمتر مصرف کنید یا همراه با مصلحات آن مصرف شوند.
.
نحوه تشخیص روغن کنجد اصل
- روغن کنجد بویی شبیه به کنجد بوداده دارد.
- حرارت زیادی را تحمل میکند. اگر مدتی آن را در ظرف روی آتش رها کنید مانند روغن نباتی و روغن مایع نمی سوزد.
- در اثر سرد شدن و در دمایی نزدیک به 6 درجه و کمتر از آن میبندد. (این ویژگی در عسل و روغن زیتون طبیعی نیز وجود دارد)
- اگر پوست را با آن چرب کنید با آب گرم به راحتی جدا میشود و تنها اثر نرمی آن بر پوست باقی میماند.
.
توجه کنید که
- افراد بالای 40 سال و کسانی که معده ضعیف دارند، روغن کنجد جزو غذاهای غلیظ و سست کننده معده است. اگر داروی مسهل خورده اید یا در فصل گرما هستید یا اگر معده ضعیف دارید از خوردن مداوم آن به همراه غذا خصوصا بصورت خام بپرهیزید. نشانه معده ضعیف اینست که فرد به راحتی قادر به هضم غذای غلیظ (مثل خوراک مغز یا کله پاچه و …) در حد افراد عادی نیست به اصطلاح غذا روی دلش میماند.
- روغن گیری به زور و فشار و دمای بالا روغنی بیکیفیت و خالی از مواد طبیعی و به نوعی مضر تقدیم شما میکند که برای سلامتی مضر است.
- بررسیهای آزمایشگاهی نشان داده است که روغن کنجد صنعتی فاقد بسیاری از ترکیبات مفید است. همچنین بر اثر حرارت زیاد دستگاههای صنعتی روغن کشی، ترکیبات مضر و سرطان زا نیز در آن تولید میشود.
طرز تهیه
- ابتدا کنجد را در آب خیسانده تا اندکی آب جذب کند.
- سپس آب ظرف را خارج کرده و کنجدها را رها میکنند تا پوست آن پس از مدتی باد کرده و بترکد.
- بعد از این مرحله کنجدها را در حوضچههای آب نمک میریزند و با دوبار تغییر حوضچه تقریبا پوست کنجدها به کلی کنده شده و از آن جدا میشود.
- جهت خارج کردن شوری، کنجدها را یک بار در حوضچه آب شیرین وارد میکنند.
- دانههای کنجد را بعد از این مرحله درون محفظه ای استوانه ای شکل قرار میدهنده تا آب آن بخار شود و بوداده شود.
- زمانی که کف فر روغنی شد زمان انتقال بذرها به دستگاه ارده گیری است. دستگاه ارده گیری شامل سنگ هایی بزرگ است که دانههای کنجد را له میکند.
- بعد از له شدن کنجدها مخلوط ارده و روغن را داریم که برای جداکردن روغن به نسبت یک به چهار آب به آن اضافه میکنیم تا روغن آن جدا شود.
- مخلوط آب رو روغن بر روی ارده قرار میگیرد و به راحتی قابل جداسازی هستند.
توجه کنید که به ازای 100 کیلو ارده کنجد مقدار 20 لیتر آب سالم را آرام آرام و به دفعات به آن اضافه کنند تا روغن آن زلال و شفاف گردد و آب را یک باره بر روی آن نریزند. این بدعت را که به جای تهیه روغن کنجد از ارده کنجد، به طور مستقیم از دانۀ کنجد روغن کشی میکنند و به آن کنار گذاشته و از این نوع روغن که غیرخوراکی است دوری کنید.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir