شستن فرش و لکه زدایی

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

• دستور العمل لکه زدایی :

1. لکه هایی که قابل برداشتن است بوسیله قاشق بردارید.

2. محلولی از سرکه سفید و شامپوی فرش و آب ولرم تهیه کرده روی محل لکه بریزید.

3. محلولی از شامپوی فرش و آب ولرم تهیه کنید.

4. پارچه سفید و تمیزی که آغشته به تینر و یا الکل سفید می‌باشد را روی محل لکه قرار داده و مالش دهید.

5. پارچه سفید و تمیزی که آغشته به محلول شامپوی فرش و آب ولرم می‌باشد را روی محل لکه قرار دهید.

6. محل لکه را طوری مالش دهید که مواد لکه زا بطور کامل در محلول حل شود.

7. با یک پارچه سفید و خشک محل لکه را بطور کامل مالش دهید تا اثرات لکه و آب حاوی آن بخوبی پاک شده و جمع شود.

8. بگذارید لکه خشک شود سپس با جارو آنرا تمیز کنید.

9. یک تکه یخ روی لکه برای فریز شدن قرار دهید.

10. لکه را با الکل سفید خیس کنید.

11. از محلول آب و آمونیاک 10% استفاده کنید.

12. از محلول آب سرد و شامپو استفاده کنید.

13. از پارچه سفید آغشته به استون استفاده کنید.

.

• نکات لکه زدایی:

با توجه به این که لکه‌های مختلف نیازمند روشهای مختلفی جهت از بین رفتن می‌باشند لذا شناخت نوع لکه و منشأ آن بسیار با اهمیت می‌باشد بنابراین در ذیل لیستی از لکه‌های معمول و روش از بین بردن آنها بیان می‌گردد. (شماره‌ها دستورهایی است که در ادامه می‌آید)

⇠ قبل از اضافه کردن هر شوینده ای با ناخن خود ماده افتاده روی فرشتان را بردارید.

⇠ در قسمت کوچکی از فرشتان ماده پاک کننده را امتحان کنید تا مطمین شوید آسیبی به فرشتان نمی‌زند.

⇠ نقطه لک شده را نسابید زیرا ممکن است کثیفی به نقاط دیگر فرشتان سرایت کند.

⇠ ماده تمیز کننده را از بیرون از لک به سمت آن بریزید تا کثیفی به نقط دیگر نرسد و پس از انجام کار فورا آن نقطه را با دستمال خیس پاک کنید.

⇠ اگر احساس کردید پس از خشک کردن نقطه شسته شده هنوز فرشتان خیس است یک حوله نازک را روی نقطه خیس قرار داده و جسم سنگینی را روی آن بگذارید.

.

• راه حل‌هایی برای لک‌های خاص:

⇠ لکه‌های اسیدی: این لکه‌ها که ممکن است حتی با ریختن مقداری سرکه پدید آیند به عکس العمل سریع شما نیاز دارند. فورا روی آن مقدار کمی جوش شیرین و آب بریزید و سپس مقدار بسیار کم محلول رقیق آمونیاک و آب اضافه کنید. دقایقی بعد فرش را آب بکشیدو آن را جارو بزنید.

⇠ لکه خون: تا آنجا که می‌توانید آن را با پارچه ای جذب کنید سپس یک قاشق چایخوری از مواد شوینده را با یک قاشق همان اندازه سرکه سفید مخلوط کرده و مقداری آب ولرم بریزید تا مایع رقیقی بدست آید انگاه آن را به نقطه لک بمالید و بگذارید خشک شود و به آرامی جارو بکشید.

⇠ کره: هر چقدر می‌توانید از کره را با دست خود بردارید و سپس مقدار کمی محلول شوینده را به محل بمالید و بگذارید خشک شود.

⇠ مایع شمع: فورا مقداری یخ را روی لک آب شمع بگذارید زیرا باعث یخ زدن شمع می‌شود و براحتی از روی فرش کنده می‌شود.

⇠ آدامس: سریعاً به روش مایع شمع آن را سرد کنید تا براحتی کنده شود.

⇠ شکلات و قهوه: سریعا آن را از روی فرش بردارید و دقیقا به روش لکه‌های خون و با استفاده از مواد شوینده و آب و سرکه سفید آنرا تمیز کنید.

⇠ لک آبرنگ: بلافاصله روی ان جوهر خشک کن قرار دهید و آنرا با اطو گرم کنید تا لک را به خود بکشد. سپس از مواد شوینده استفاده کنید و دقایقی بعد آنرا بشویید.

⇠ میوه: لکه‌های میوه گاها خیلی سخت پاک می‌شوند. به محض افتادن میوه آنرا بردارید و جای آن را با ناخن بخراشید سپس به روشهای قبلی و با استفاده از مخلوط آب ولرم و کمی سرکه سفید و مایع شستشوی رقیق آنرا تمیز کنید و سپس آب بکشید.

⇠ لکه‌های سس سالاد و آب گوشت: بدون آن که به آنها دست بزنید تا پخش تر شوند به روش استفاده از آب و سرکه سفید و مایع تمیز کننده اکتفا کنید و سپس آن را تمیز کنید و آب بکشید.

⇠ پاک کردن لکّه مواد چرب از فرش: برای رفع لکّه مواد چرب از جمله مداد شمعی و موادی همچون قیر ابتدا مقداری حلال غیر چرب که زود خشک نمی‌شود بر مقداری پنبه مرطوب بریزید و آن را آرام روی لکّه قرار دهید. به این ترتیب، مقداری از ذرات جذب پنبه وحلّال روی آن می‌شود. این کار را آن‌قدر تکرار کنید تا تمام لکّه از بین برود. سپس محل را با پارچه مرطوب و تمیز پاک کنید

⇠ لکه شمع بر روی فرش، موکت و سطوح بافت دار: ابتدا با جسمی نوک تیز مانند چاقو و یا حتی ناخن، پارافین سخت شده را بردارید، سپس کاغذ مومی (روغنی) و یا دستمال حوله‌ای بزرگی را تا کرده و بر روی لکّه حاصل از پارافین قرار دهید. حال اتو را در درجه گرم تنظیم کرده و بر روی سطح کاغذ چندین بار حرکت دهید. حرارت ناشی از اتو، پارافین‌های باقی مانده در میان بافت‌ها را آب کرده و جذب کاغذ می‌کند.

⇠ پاک کردن لکّه‌های قدیمی از فرش: برای رفع لکّه‌های قدیمی بر جای مانده روی فرش که احتمالاً هنگام لک شدن متوجه آن نشده‌اید، مقداری کف خمیرریش روی محل لک بریزید. سپس محل را با پارچه‌‌ای مرطوب بمالید و بعد آن را با دستمال خشک تمیز کنید. محل لک را با پارچه‌ی تمیزی بپوشانید و جسم سنگینی مثل کتاب روی آن قرار دهید. هر گاه پارچه مرطوب شد، آن را عوض کنید تا پس از گذشت مدتی، رطوبت فرش از بین برود.

⇠ پاک کردن لکّه‌ی کاکائو، چسب و بستنی از فرش: برای رفع لکّه کاکائو، چسب و بستنی، ابتدا به آرامی اطراف محل مورد نظر را جمع کنید تا لکّه بیشتر پخش نشود. سپس یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک فنجان آب حل کنید و این محلول را با پنبه یا دستمالی نرم و تمیز روی محل قرار دهید و بدون اینکه محل لکه را بمالید، به آرامی آن را تمیز کنید. چنانچه چند بار این عمل را تکرار کنید، اثر ماده‌ی ریخته شده به طور کامل از بین می‌رود. سپس محل مورد نظر را با دستمال مرطوب تمیز کنید.

⇠ پاک کردن لکّه‌های رنگی از فرش: برای پاک کردن لکّه‌های قهوه، چای و مواد رنگی نظیر آب انگور، ابتدا برای جلوگیری از نفوذ بیشتر ماده ریخته شده، با حوله کاغذی یا دستمال کاغذی به آرامی رطوبت محل مورد نظر را بگیرید. سپس مقداری آب معدنی یا سودا روی آن بریزید و پس از چند دقیقه، محل را با دستمال پاک کنید. آن قدر این کار را تکرار کنید تا هیچ اثری از لکّه بر فرش بر جای نماند.

⇠ پاک کردن سریع لکّه فرش: فراموش نکنید که اگر لکّه بر روی فرش بیش از یکی دو روز بماند ثابت می‌شود، پس توصیه می‌شود لکّه را هر چه زودتر با مواد پیشنهاد شده پاک کنید.

⇠ پاک کردن لکّه ادویه کاری از فرش: برای پاک کردن لکّه ادویه کاری، از کمی آب‌لیمو و آب استفاده کنید و سپس با دستمال خشک روی آن بکشید.

⇠ اگر غذای چربی دار و رنگین مانند آب مرغ بر روی فرش ریخت، بلافاصله یک کاسه ماست بر روی آن بریزید، بگذارید چند دقیقه بماند و سپس همزمان با برداشتن ماست، لکه‌برداری را انجام دهید.

⇠ اگر مقداری واکس روی فرش یا موکت ریخت،ابتدا با احتیاط واکس را از روی فرش بردارید،سپس جای لک را مرطوب کنید ولی دستمال روی آن نکشید ، کمی الکل سفید روی آن بریزید .سپس با شامپوی مخصوص فرش محل را بشویید.

.

• شستن و خشک کردن فرش در خانه:

⇠ ابتدا فرش را در محلی شیبدار پهن کرده و سطح آن را کاملاً خیس نمایید

⇠ سپس محلولی از شامپوی فرش و آب ولرم تهیه کرده و به وسیله اسفنج کلیه نقاط فرش را بشوئید .

⇠ پس از اتمام سطح فرش را با آب طوری شستشو دهید که مواد شوینده به طور کامل از فرش خارج گردد .

⇠ در انتها فرش را جهت خشک شدن در محلی آویزان نمائید و یا در محلی با شیب تند قرار دهید تا رطوبت موجود در آن خارج و کاملاً خشک گردد.

·

• نكاتي در مورد شستشو فرش

⇠ صابون لباسشویی و شامپوی فرش که قلیای کمی دارند شوینده‌های خوبی برای فرش هستند. اگر شامپو فرش در دسترس ندارید یک قاشق چای‌خوری نمک را در یک لیتر آب حل کنید. آن را خوب بزنید تا کف کند. کف را با یک گلوله تور که زیاد آب جذب نمی‌کند روی سطح فرش بمالید و با دستمال حوله‌ای خشک کنید.

⇠ شستشوي فرش در منازل با شوينده هاي رايج منجر به خشك و شكننده شدن الياف پشم مي شود ، زيرا اين مواد برطرف كننده چربي هاي قوي و داراي تركيبات شيميايي اسيدي قوي هستند و چربي الياف پشم را نيز گرفته منجر به شكستگي و بروز كچلي در فرش مي شود .

⇠ اگر فرش داراي خامه هاي رنگي باشد كه ثبات كافي ندارند در زمان شستشو و كشيدن برس ممكن است رنگها در هم ادغام شوند .بنابراين در كارگاههاي قاليشويي حوضچه هايي با مواد خاصي آكنده شده كه چنين فرشهايي را در آنها قرار مي دهند و رنگ الياف آنها به طور نسبي براي مدتي ثابت مي شود . اما به هر حال گاهي فرش رنگ مي دهد و چاره اي جز رنگبرداري نيست .

⇠ چنانچه از مواد شوينده سنتي استفاده شود احتمال وجود ناخالصي در آنها وجود دارد و بايد به دقت آبكشي شود تا از آسيب جلوگيري شود .

⇠ اگر آبكشي در رودها و نهرها انجام شود ، برخي املاح معدني مثل (كچ و آهك) ممكن است در فرش بماند و باعث آسيب قالي گردد .

⇠ براي نرم كردن فرش در صورت لزوم مي توان از مواد نرم كننده استفاده كرد .

⇠ بعد از شستشو ، فرش بايد بوسيله داركشهاي مجرب دار كشي شده و كج شدگي آن از بين برود .

⇠ بعد از داركشي فرش بايد از نظر كناره‌ها و ريشه‌ها گليم بافي و شيرازه بازديد شود و در صورت وجود نواقص ناشي از شستشوترميم شود .

⇠ فرش بعد از شستشو معمولاً با تراش كمي پرداخت مي شود ، براي پرداخت تيغه برنده و مكنده بايد بسيار تيز بوده و در صورت لزوم براي اينكار از دستگاه استفاده مي شود تا تمام سطح فرش يكنواخت تراش داده شود .

⇠ لوله كردن فرش به منظور خشك كردن آن هرگز توصيه نمي شود ، چرا كه منجر به ايجاد كيسي و برآمدگي در فرش مي شود .

.

⇠ روش شستشو و لکه زدایی فرش اکریلیک با نخ ابریشم سفید

چنانچه فرش شما دارای نخ ابریشم مصنوعی سفید می‌باشد، جهت لکه بری و یا شستشوی آن به مراحل زیر توجه فرمایید(ترتیب انجام مراحل مهم می‌باشد)

الف- از شستن فرش در جهات مختلف پرهیز شود و فقط در هر بار شستشو در یک جهت و توسط پارچه پنبه ای این کار انجام شود.
توجه : از شستن فرش به صورت گردشی و فشار دادن در قسمت ابریشم جدا خودداری شود.

ب- برای لکه بری فرش از محلول رقیق شده (20%) سفید کننده‌های لباس (وایتکس) با آب سرد استفاده شود(ضمناً کمی پودر لباسشویی نیز به آن اضافه کنید) و برای شستشو از کف شامپو فرش استفاده شود و با پارچه پنبه ای یا اسفنج، محلول آماده شده را در یک جهت (فقط در جهت خاب فرش ) بر روی محل مورد نظر بکشید.

ج- محلول رقیق شده (10%) نرم کننده‌های لباس با آب سرد تهیه نمایید و به وسیله اسفنج، ابریشم قسمت شسته شده را مرطوب کنید.

د- فرش را با خاب مرتب، در مکان صاف قرار دهید تا خشک شود.

ه- بعد از خشک شدن بهتر است قسمت ابریشم دار را توسط مکندگی جاروبرقی به صورت ایستاده درآورید.

⇠ در صورت نیاز به شستن در جهت دیگر، کلیه مراحل بالا باید انجام شود

.

⇠ خشک کردن فرش

از آویزان کردن یا بر روی چمن پهن کردن یا استفاده از نور تند و سوزنده آفتاب جهت خشک کردن فرش خودداری نمائید.

استفاده از حرارت مستقیم وسایل حرارتی چون بخاری ، شومینه ، رادیاتور و … جهت خشک کردن فرش ، به فرش صدمه می‌رساند.

جهت خشک کردن رطوبت قسمتی از فرش ،به کمک اسفنج ، حوله و یا پارچه پنبه ای ، آب را جمع آوری کرده و سپس قسمت مرطوب را در مقابل آفتاب ملایم و یا بوسیله حرارت ملایم سشوار دستی ، از پشت و روی فرش خشک نمائید.

.
منابع:
.http://www.parsehcarpet.com

بخش‌های مرتبط

مجله شستشو و نظافت

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت