تخصص/مهارت:
نقاشی، نگارگری، چهرهپردازی و صورتگری
معرفی
هاکوپ هوناتانیان (به روسی: Акоп Овнатанян) (زاده 1809 میلادی، تفلیس – درگذشته 1881 میلادی، تهران)، ملقب به رافائل تفلیس، بنیانگذار مکتب مدرن هنر نقاشی ارمنی و از استادان نگارگری، چهرهپردازی و صورتگری بود.
بنا بر روایتی زمانی که آقای هوناتیان نقاش در تبریز زندگی میکردهاست، خوابنما میشود و سپس شمایل حضرت علی را میکشد. استاد یحیی ذکا این نقاشی را یکی از اولین آثار موجود هاکوپ در ایران میداند. در این نقاشی علی ابن ابی طالب قبای قهوهای بر تن و دستاری سبز بر سر دارد. دست راست خود را بر روی غلاف شمشیر قرار داده، در دست دیگر تسبیحی گرفته است و بر روی حصیری که روی تخت انداخته شده نشستهاست. نقاش تحت تاثیر نقاشی ارمنی و کلیسایی مسیحی دو فرشته که بالای سر امام حلقۀ گلی را نگه داشتهاند کشیدهاست.
علاوه بر هاله نور دور سر، چشمی نورانی از آسمان پرتو خود را بر سر امام ساطع میکند. بخش بالای شمایل دارای قوس تزیینی است که دور تا دور نقاشی را فراگرفته. این اثر در اندازه 103×72 سانتی متر، بدون تاریخ و امضا درگنجینه هنرهای تزئینی اصفهان به شمارهٔ 608 نگهداری میشود. به نظر میرسد این اثر متعلق به شمایل خانهناصرالدین شاه بوده و پس از مرگ او به دست حاجی محتشم السلطنه میرسد. وجود تابلویی با ابعاد کوچکتر از این اثر با قاب زرین الماس نشان در موزه جواهرات ملی ایران دلیل ارتباط این دو اثر با دربار ناصریست.
اثر مهم دیگر نقاشی رنگ روغن تمام قد ناصرالدین شاه است. این اثر، که دو متر طول دارد، شاه را با سرداری، شلوار یراق دوزی، کلیجه ترمه خزدار، کلاه بلند و جقه پردار جواهرنشان و نشان مرصعکاری به شکل خورشید و تمثال امام علی در گردن به نمایش میدهد. وجود تمثال امام علی ارتباط این اثر را با اثر قبلی از نظر تاریخی و موضوعی آشکار میکند. این اثر هم اکنون در موزه تاریخ هنر وین به شمارۀ 2691 نگهداری میشود.
از دیگر آثار هنری باقیمانده از این نقاش میتوان به نقاشیهای دیواری کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس اشاره کرد که هاکوپ پس از آمدن به تهران، بنا به سنت خانوادگی خود به آن پرداخته بود. این نقاشیها که شامل گل و گیاه و پرندگان است و به طرز زیبایی با رنگ روغن نقاشی شده، در 1970 میلادی هنگام مرمت دیوارهای کلیسا از زیر گچ نمایان شد.
در میان نقاشیهای مجموعههای خصوصی همچنین میتوان به تصاویر ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه که در سالهای 1870 -1872 میلادی به تصویر کشیده شدهاند اشاره کرد.
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید

قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.