طرز تهیه ترشی خرفه خانگی خوشمزه و پر خاصیت
خرفه یک گیاه پر خاصیت است که ترشی این گیاه در کنار غذا هم میتواند خوشمزه باشد و هم میتواند تمامی این خواص را به بدن شما منقل کند، قبل از اینکه دستور این ترشی را برایتان بگذاریم ایتدا شما را با خواص این گیاه آشنا میکنیم.
خواص شفا بخش خـُرفه:
1- خوردن خـُرفه بصورت خام یا پخته، اثر تب بُر، تصفیه کننده خون، تسکین دهنده حرارت درونی، برای رفع عطش مفید و ادرار را زیاد میکند. برای رفع ترش کردن بعد از غذا، درمان احساس ترشی و سوزش در گلو و معده و بالاخره برای معالجه زخم معده مفید است. برای رفع خونریزی در فاصله بین دو قاعدگی و بینظمی آن، برای رفع بیخوابی، برای معالجه اخلاط خونی و سرفههای مقاوم نافع است.
3- برای درمان میگرن اثر شفا بخش دارد. در این مورد ممکن است برگ له کره خـُرفه را در محل پیشانی قرار دهند و یا شیرآبه خـُرفه را بر پیشانی چند مرتبه بمالند. مالیدن شیرآبهی خـُرفه بر لثه، برای درمان تورم و خونریزی لثه مفید است.
ما در اینجا 3 دستور تهیه متفاوت از ترشی خرفه را به شما آموزش میدهیم:
روش اول
مواد لازم برای تهیه ترشی خرفه
خرفه | 3-4 کیلوگرم |
بادمجان | نیم کیلوگرم |
خیار | نیم کیلوگرم |
سیر | 4 بوته |
سرکه | 2 لیتر |
نمک | به میزان دلخواه |
فلفل | به میزان دلخواه |
نعنا خشک | 2 قاشق غذاخوری |
رازیانه | یک قاشق غذاخوری |
سیاه دانه | یک قاشق غذاخوری |
طرز تهیه
خرفهها را پاک کرده و بشویید و در آبکش بگذارید تا آبش کاملا کشیده شود. (کمی ساقه خرفهها را جدا کنید کافیست).
خرفهها را با چاقو یا خرد کن کمی خرد کنید. زیاد در خرد کن نماند که له میشود.
بادمجان و خیارها را پوست گرفته و نگینی خرد کنید. در قابلمه ای سرکه و کمی نمک بریزید.
بادمجان و خیار را در سرکه ریخته و روی حرارت بگذارید. به محض اینکه جوش آمد خاموش کنید.
میزان نمک آن را بچشید. فلفل، رازیانه، سیاه دانه و نعنا خشک را اضافه کنید.
سیر را خرد کرده یا چرخ کنید. داخل قابلمه ریخته و هم بزنید. بگذارید کاملا سرد شود.
داخل شیشه ریخته و در یخچال قرار دهید.
این ترشی را به محض آماده شدن میتوانید میل کنید.
روش دوم
مواد لازم برای تهیه ترشی خرفه
- سیر 1 بوته
- سرکه به میزان لازم
- خرفه 1 کیلوگرم
- زردچوبه به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
- فلفل به میزان لازم
- بادمجان 600 الی 700 گرم
طرز تهیه
خرفه را پاک کرده و میشوییم. وقتی آب آن کشیده شد،خرد میکنیم.
روی دستمالی پهن میکنیم تا کمی خشک شود و هیچ گونه آبی نداشته باشد.
بادمجانها را کبابی کرده و پس از پوست گرفتن، آنها را ساطوری میکنیم.
سیر را هم بعد از پوست گرفتن میکوبیم. میزان سیر به ذائقه شما بستگی دارد میتوانید میزان سیر را افزایش یا کاهش دهید.
در یک کاسه خرفه، بادمجان و سیر را به همراه نمک، فلفل و مقداری زردچوبه مخلوط میکنیم.
سپس در شیشه ریخته و سرکه را به میزانی میریزیم که روی مواد را بگیرد.
در آن را محکم میبندیم و در جای خنک قرار میدهیم.
بعد از 10 روز ترشی آماده مصرف میباشد.
روش سوم
ترشی ساده خرفه
خرفه را بشویید و در آبکش بریزید. وقتی آبش کامل رفت با دست روی تخته خرد کنید.
سپس با کمی نمک و آب در قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید تا یک ربع بپزد.
در آبکش بریزید تا آبش رفته و خنک شود.
سپس سیر، گلپر، ادویه کاری و فلفل را اضافه کرده و مخلوط کنید.
داخل شیشه ریخته و روی آن سرکه بریزید. پس از دو روز آماده خوردن است.
نکته :
- می توانید ساقههای چغندر را هم به همراه خرفه بپزید. در ترشی خوشمزه میشود.
- این ترشی که طعمی بسیار ملایم و سبک دارد به جهت برخورداری از خواص بینظیر گیاه خـُرفه، بخصوص برای افراد مبتلا به درد معده و سر درد بسیار مفید است.
- خـُرفه را بعد از شستشو خیلی ریز خرد نکنید تا ظاهر ترشی حفظ شود.
- بعد از جوشاندن خـُرفه حتما صبر کنید تا آب آن کاملا چیده شود در غیر این صورت ماندگاری ترشی بسیار پایین آمده و ترشی حالت لـزج و نامناسبی خواهد داشت.
- خوب است بدانید به توصیه پزشکان قدیم در این ترشی از نعناع استفاده میشود. در کتاب غذا و شفا صفحه 86 در این خصوص اینطور ذکر شده است.
- در کتب طب قدیم آمده است که زیاده روی در مصرف خـُرفه ممکن است باعث بیاشتهائی و کم شدن قدرت بینایی گردد. بنابر پیشنهاد پزشکان قدیم، برای اصلاح این عیب، باید هنگام مصرف، آنرا به همراه نعناع یا کرفس میل نمایند و ضمناً از زیاده روی در مصرف آن خودداری نمود.
- در صورت تمایل کمی غوره شور نیز به ترشی اضافه کنید.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com