چرا خشک کردن ریحان سخت است؟
به دو دلیل عمده، خشک کردن ریحان به نسبت سایر سبزیجات سخت تر است. اولین دلیل همان طور که ذکر کردیم، حساس بودن بسیار زیاد برگهای ریحان است. این برگ ها، با کوچک ترین آسیبی سیاه میشوند. این برگ ها، نه تنها برای خشک شدن به زمان زیادی نیاز دارند، بلکه حاوی روغن نیز هستند. ما روش سنتی و جدید را به شما میآموزیم اما پیشنهاد ما استفاده دستگاه خشک کن و یا ماکروفر است. این روش علاوه بر سریع بودن نتیجه مطلوب تری را برایتان به ارمغان میآورد.
روش سنتی خشک کردن ریحان: هوای آزاد
این روش محبوب مادر بزرگ هاست! اگر به آنها بگویید که میشود در مایکروفر هم همین نتیجه را گرفت به شما اخم میکنند و میگویند: چه حرفا! ریحان را باید در هوای آزاد خشک کرد! البته اگر در شهرهای خشک زندگی میکنید این روش میتواند برایتان کاربردی باشد اما ساکنین شهرهای شرجی و مرطوب چندان طرفدار این روش نیستند!
روش مادر بزرگ
مدت زمان مورد نیاز: تا 2 هفته
مواد لازم: نخ، دستمال آشپزخانه، کیسه کاغذی و صبر ایوب
قبل از هر چیزی، باید بدانید که بهترین مکان برای خشک کردن سبزی جات، یک فضای آرام و بدون آلودگی و در عین حال گرم و خشک است. برای مثال میتوانید از انباری استفاده کنید.
انتهای ریحانها را ببرید.
یک کاسه بزرگ و جادار را پر از آب سرد کنید.
انتهای ریحان را در دست گرفته و برگهایش را در آب تکان دهید تا تمیز شود.
نهایت تلاش خودتان را بکنید تا هیچ برگی آسیب نبیند و برگهای پژمرده یا آسیب دیده را به آرامی جدا کنید.
پارچه آشپزخانه تمیز را پهن کنید.
ریحانها را بر روی پارچه قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. به هیج وجه با فشار پارچه آن را خشک نکنید. اجازه دهید تا به آرامی خشک شود.
در نظر داشته باشید با قرار دادن ریحان بر روی پارچه، آب اضافی آن خارج میشود و در نتیجه به هیچ وجه ریحان شما کپک نمی زند و لکه دار نمی شود. این نکته را حتما رعایت کنید.
چندشاخه ریحان را در کنار هم دسته کرده و ساقه اش را با نخ ضخیم ببندید. بهتر است از 3 الی 4 شاخه در هر دسته بگذارید تا بهتر خشک شوند.
بهتر است یا روی نخ، برچسب بزنید و یا جایی تاریخ را یادداشت کنید.
حالا نخها را با فاصله در جای مناسب آویزان کنید.
اگر فکر میکنید ممکن است در فضای مد نظر شما کمی آلودگی و گرد و غبار باشد، میتوانید هر دسته را داخل یک کیسه کاغذی قرار دهید.
اگر از کیسه کاغذی استفاده میکنید، برای اینکه داخل آن هوا جریان داشته باشد، چند شکاف در آن ایجاد کنید.
اجازه دهید تا ریحان کاملا خشک و شکننده شود.
برگهای ریحان خشک شده را جدا کنید.
برای نگهداری از این برگ ها، دو نکته را در نظر داشته باشید. اول اینکه نباید برگها را خرد کرده یا تحت فشار نگهداری کنید. به همین دلیل همیشه توصیه میشود تا برگ ریحان خشک شده را در پاکتهای کاغذی یا ظروف شیشه ای دهان گشاد نگهداری کنید.
هر بار قبل از مصرف، تعداد مورد نظر برگ را بر روی کف دستان خشکتان مالش داده و در غذا بریزید.
مادر بزرگها از همین روش برای خشک کردن گیاهان دیگری همچون پونه، اسطوخودوس، شوید، نعناع، گزنه و مریم گلی استفاده میکردند.
روش مدرن: استفاده از مایکروفر
همان طور که در ابتدا گفتیم، این روش بسیار توصیه میشود. با این روش، هم در زمان بسیار سریع میتوانید ریحانها را خشک کنید و هم تا میزان قابل قبولی عطر و طعم آن ثابت باقی میماند.
مدت زمان مورد نیاز:3 دقیقه
مواد لازم: دستمال آشپزخانه، ظرف مناسب، مایکروفر
طبق توضیحات قبلی ریحان را بشویید.
روی ظرف مورد نظر، یک حوله کاغذی یا دستمال آشپزخانه تمیز قرار دهید. سپس ریحانها را روی آن قرار دهید. بهتر است از هم کمی فاصله داشته باشد.
به مدت 30 ثانیه، با بیشترین حرارت اجازه دهید تا خشک شود. این کار را هر بار تکرار کنید.
هر بار، کمی گیاه خشک میشود. وقتی کامل برگها پیچ خوردند، میتوانید آن را از مایکروفر خارج کنید.
با این روش میتوانید به میزان کم یا زیاد، ریحان خشک کنید.
به همان روشی که گفتیم ریحانها را نگهداری کنید.
تا این جا با دو روش برای خشک کردن ریحان آشنا شدید. روش سوم از چند نظر محبوب است. اول اینکه به نسبت روش سنتی، بسیار زمان کمتری مورد نیاز است و دوم اینکه به نسبت روش مایکروفر میتوانید حجم بیشتری ریحان را به کمک آن خشک کنید. با این روش روغن موجود در ریحان نیز از بین نمی رود.
روش محبوب: استفاده از فر
مدت زمان مورد نیاز: کمتر از یک روز
مواد لازم: فر خانگی کاغذ فر
طبق توضیحات قبلی، ریحان را تمیز کنید.
برگها را از ساقه به آرامی جدا کنید.
بر روی سینی فر، یک کاغذ روغنی قرار داده و برگها را روی آن پهن کنید. سینی فر از سیاه شدن برگها جلوگیری میکند.
اجازه دهید تا به مدت 20 دقیقه در دمای 100 درجه بماند.
دمای بالا، باعث سوختن و تلخی ریحان میشود.
بعد از گذشت 20 دقیقه، فر را خاموش کنید اما سینی را خارج نکنید.
اجازه دهید تا ریحانها به مدت 4 ساعت در فر گرم بماند.
روش دیگر: استفاده از خشک کن
در چند سال اخیر، دوباره مصرف میوه خشک در بین خانوادهها رواج پیدا کرده است. اگر در منزل دستگاه خشک کن دارید, میتوانید از آن برای خشک کردن ریحان استفاده کنید. به ویژه اینکه میتوانید حجم بالایی ریحان را با این روش خشک کنید.
مدت زمان مورد نیاز: 12ساعت تا یک روز
مواد لازم: دستگاه خشک کن، سرکه، دستمال آشپزخانه
طبق توضیحات قبلی، ریحان را تمیز کنید.
برگها را از ساقه به آرامی جدا کنید.
برگهای آسیب دیده، حتما در دستگاه خشک کن میسوزد پس حتما آنها را جدا کنید.
جهت اطمینان برای از بین بردن تمامی باکتریها میتوانید اجازه دهید تا با آبی که در دمای معمولی است و کمی سرکه گندزدایی شود.
برگها را باید کاملا روی دستمال آشپزخانه خشک کنید.
دستگاه خشک کن را روی 95 درجه بگذارید. البته ممکن است دستگاه شما تنظیمات متفاوتی داشته باشد.
بهتر است هر چندساعت برگها را چک کنید.
معمولا حدود 12 تا نهایتا یک روز زمان میبرد.
حالا که با بهترین ترفندهای خشک کردن ریحان آشنا شدید، یکی از آنها را که برایتان مناسب است انتخاب کنید. بعد از اینکه برگهای ریحان را خشک کردید، باید از آنها خوب نگهداری کنید.
روش نگهداری ریحان خشک
بهترین مکان برای نگهداری از نعناع خشک: داخل کابینت و فضای تاریک
ظرف مناسب: پاکت کاغذی یا ظرف شیشه ای درگشاد
امکان نگهداری در فریزر: دارد. بهتر است در زیپ لاک بریزید تا به راحتی از آن خارج نشود.
امکان نگهداری در یخچال: دارد. حتما در ظرف در بسته نگهداری کنید.
مدت زمان نگهداری: نهایتا یک سال
اگر خودتان در منزل گیاه ریحان را کاشته اید باید بدانید که ریحان با گل کردن روغن خود را از دست میدهد پس حتما قبل از آن که گل بدهد، ریحانها را برداشت کنید.
.
منبع: چیشی | https://chishi.ir