نکاتی درباره دلایل زدن کپک رب گوجه فرنگی و نحوه جلوگیری ازآن
زدن کپک برروی مواد غذایی یکی از مشکلاتی است که اغلب خانمهای خانه دار با آن مواجه هستند . یکی از مواد غذایی که همه ما به طور رایج با کپک زدگی آن مواجه میشویم رب گوجه فرنگی است.
بسیاری از ما برای ماندگاری بالاتر و جلوگیری از کپک زدگی رب گوجه فرنگی را داخل فریزر نگه داری میکنیم که این کار اصلا صحیح نمی باشد.
برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی لازم است قوطیهای کوچک آن را خریداری نماییم و قوطی را قبل از باز کردن بجوشانیم تا میزان آلودگی سطح قوطی کمتر شود.
اگر رب گوجه فرنگی را به مقدار زیاد تهیه کردید ،آن را داخل ظرفهای کوچک بریزید و سپس پوششی مناسبی روی آن قرار دهید تا قارچها نتوانند روی سطح رب رشد کنند.
در گذشته خانمهای خانه دار روی رب روغن میریختند ، این کار سبب میشد که اکسیژن رسانی به رب متوقف شود و رب دیگر کپک نزند.
از اصلی ترین عواملی که سبب کپک رب میشود رطوبت است بنابر این برای برداشتن رب از داخل قوطی از یک قاشق خیس استفاده نکنید.
اگر چه بهترین روش نگهداری رب گذاشتن آن داخل یخچال است اما گذاشتن رب داخل یخچال سبب کپک نزدن آن نمی شود بلکه تنها رشد باکتریها و قارچها در دمای یخچال فقط کند میشود.
بسیاری از خانمها در صورت کپک زدن رب فقط با قاشق روی رب و قسمت کپک زده را بر میدارند و باقی رب را مصرف میکنند اما باید بدانید اگر رب تان کپک زد دیگر آن را مصرف نکنید زیرا سم هایی که به وسیله کپک زدن در رب تولید میشود در لایههای پایینی نفوذ میکند و اسپور (هاگ) قارچها که با چشم قابل دیدن نیستند نیز وارد لایههای پایینی میشود. مصرف این ربها بسیار برای سلامتی خطرناک است.
آیا کپک آبغوره خطرناک است
یکی از مواد غذایی که خیلی زود دچار کپک زدگی میگردد آبلیمو وآب غوره است . اگر آبغوره و آبلیمو کپک بزند غیر قابل استفاده میگردد و برای سلامت بدن مضر میباشد.
برای پیشگیری از کپک زدن آبلیمو وآب غوره لازم است نکات مهم زیر را رعایت کنید.
بهتر است برای نگهداری آبلیمو وآب غوره از بطریهای شیشه ای با رنگ تیره که نور را از خود عبور نمی دهند استفاده کنید زیرا بطریهای پلاستیکی به علت فعل و انفعالات آبلیمو وآب غوره با دیواره پلاستیکی مواد سمی و سرطان زا تولید میکنند.
برای جلوگیری از کپک زدن آبلیمو وآب غوره شیشه حاوی این مواد را در آب بجوشانید زیرا این کار سبب از بین رفتن آنزیم و باکتریهای داخل آن میشود و به قارچها امکان رشد نمی دهد.
بهتر است آب لیمو یا آب غوره را داخل شیشه تمیز بریزید و به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن بگذارید تا اکسیژن به داخل آن راه نیابد و کپکها امکان رشد نداشته باشند .
کپک ترشی را چه کنیم؟
ترشی یکی دیگر از مواد غذایی است که به سرعت کپک میزند . کپک ترشی از میلیونها میسلیوم کپک تشکیل شده که برخی از آنها بیخطر و برخی دیگر بیماری زا هستند . بنابراین بهتر است ترشیهای کپک زده را نخورید زیرا شما قادر نخواهید بود کپکهای بیماری زا را شناسایی کنید و با خوردن این کپکها بیمار میشوید . همچنین باید بدانید ترشی حاوی سرکه مایع است که امکان انتشار کپکهای بیماری زا در تمام آن وجود دارد .
آیا کپکها میتوانند خطرناک باشند؟
برخی از گونههای کپک سم تولید میکنند و موجب مسمومیت میشوند. این گونه کپکها معمولا به صورت کوکی شکل و پنبه ای مانند هستند، در گرما و رطوبت به سرعت رشد کرده و سم خطرناک “مایکوتوکسین” تولید میکنند ، این سم مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش مزه میکنند و رنگ شان را تغییر میدهند . این سم به راحتی میتواند موجب بروز مسمومیتهای خطرناک و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن، سرطان زا شود . معمولا کپکهای مولد سم مایکوتوکسین، روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیه ای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشتها رشد میکنند و بسیار خطرناک تر از کپکهای میوه هستند .
برخی از کپکها هم باعث بروز مشکلات تنفسی و واکنشهای آلرژیک میشوند.
برخی کپکها هم مفید بوده و در صنایع لبنی کاربرد دارند .
.
منابع:
.https://portal.hoonel.com