نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود 30 سانتیمتر میرسد . ساقه این گیاهپ وشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار میباشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،متورم و نوک تیز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد . نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پر مصرف است .
فواید نخود
نخود بعلت درا بودن اسیدهای آمینه مختلف ،ویتامینها و مواد معدنی غذایی بسیار خوبی است .
1)نخود کمی ملین است
2)نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
3)نخود کرم کش است
4)برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
5)روغن نخود برای تقویت مو موثر است شبها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
6)روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا میدهد .
7)روغن نخود را بر روی دندانی که درد میکند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
8)روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است
9)افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند
10) نخود را میتوان برای دفع رسوبات دری و درمان زردی بکار برد
11)نخود درمان کننده قولنجهای کلیوی است
12)نخود را بصورت در دارورید و روی زخمهای چرکین بگذارید آنها را باز کرده و التیام میدهد
13)یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئنهای گیاهی ، ویتامینها و مواد معدنی است هموس میباشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران هموس را جانشین گوشت میکنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده میشود درست میشود
مضرات استفاه از نخود
نخود با همه خواص بیشماری که دارد نفاخ و دیر هضم میباشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
طریقه مصرف نخود
طرز تهیه غذای هموس بقرار زیر است حدود 300گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقدری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود . هموس را میتوانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه میروند . طرز تهیه و پختن نخود از شب قبل آن را در آب خیس کنید. سپس به مدت 5/1 تا 2 ساعت آن را بجوشانید. 2 برابر مقدار نخود، آب بریزید. کنسرو نخود در مغازهها موجود است و به راحتی میتوانید آن را تهیه کنید. نخود را میتوان در یک محل خنک و خشک برای مدت طولانی نگهداری کرد. نکات تغذیه ای نخود نیز مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد. فیبر محلول مانند یک برس زبر، سیستم گوارشی را پاک میکند. این نوع فیبر، گلوکز(قند) و کلسترول خون را کاهش میدهد. همچنین نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کم میکند. در بین گروههای غذایی؛ نخود، عدس و نخود فرنگی، پروتئین، کلسیم و آهن را به مقدار کافی و لازم برای رفع نیاز بدن فراهم میکنند.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com