جاشیر (جوشیر) با نام علمی Prangos Ferulaceae گیاهی است پایا و از خانواده چتریان. این گیاه که در استان کهگیلویه و بویراحمد به صورت طبیعی رشد میکند به دو صورت جاشیر خوراکی و غیر خوراکی که مردم استان از نوع خوراکی آن برای مصارف دارویی استفاده میکنند.
جوشیر صمغی است که از گیاهی به همین نام گرفته میشود. این گیاه یکی از داروهایی است که برای بیماریهای کلیوی استفاده میشود. ادرار آور است و حتی در مواردی بند آمدهها را باز میکند و قطره قطره ادرار کردن که از مشکلات مجاری ادراری است توسط این گیاه قابل درمان است و بطور کلی باز کنندهی مجاری ادرار میباشد.مقوی سیستم دستگاه عصبی است. برای سرد مجازها، داروی خوبی است که در رابطه با لقوه و رعشه استفاده میشود.
.
فواید جاشیر
این گیاه یکی از داروهایی است که برای بیماریهای کلیوی استفاده میشود. ادرار آور است و حتی در مواردی بند آمدهها را باز میکند و قطره قطره ادرار کردن که از مشکلات مجاری ادراری است توسط این گیاه قابل درمان است و بطور کلی باز کنندهی مجاری ادرار میباشد.
مقوی سیستم دستگاه عصبی است.
برای سرد مجازها، داروی خوبی است که در رابطه با لقوه و رعشه استفاده میشود.
از سرشاخههای این گیاه به صورت سبزیهای خوراکی استفاده میشود.
از کوبیدهی برگ و عصاره آنها برای درمان دندان درد استفاده میشود.
از عصاره ریشه آن استفادههای صنعتی میشود مثل تهیه مواد آرایشی یا تهیه مُسکِن
.
مضرات استفاه از جاشیر
این گیاه مثل بعضی از گیاهان، گیاهی سمی است بنابراین مقدار مصرف، زمان مصرف و دوره درمانی آن باید توسط پزشک تعیین شود. این گیاه را همراه مرزن جوش استفاده میکنند زیرا مرزن جوش عوارضی را که این گیاه میتواند بوجود آورد تعدیل کرده یا کاهش میدهد. این گیاه اصولاً در ارتفاعات رویش دارد و دارای گلهای زرد با ساقههای بلند است.
.
طریقه مصرف جاشیر
جاشیر ( با لهجه شیرازی جوشیر ) بیشتر در مناطق و ارتفاعات سردسیر میروید . در استان فارس از جاشیر در سبزی خوردن و برای تهیه سالاد جاشیر و ترشی جاشیر استفاده میکنند . با این سبزی در بهار جاشیر پلو هم تهیه میکنند . برگهای سبزی شبیه شوید است که با برنج مخلوط میشود . گلهای این گیاه شبیه بابونه است . این گیاه را با ماست نیز مخلوط کرده و ماست و جاشیر درست میکنند و در دوغ میریزند . البته کمی مزه تلخ دارد که باید پس از پاک کردن و شستن آن را جوشاند تا تلخی آن گرفته شود . بو و عطر خاصی دارد و از آن برخی املت تهیه کرده و خورش نیز میپزند . این سبزی کوهی در فصل بهار در مراکز فروش سبزیهای کوهی در برخی بازارهای شهرهای استان فارس قابل خریداری است .
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com