انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا 10 متر میرسد . انبه از 4000 سال پیش وجود داشته است . برگهای این درخت نیزه ای شکل ، گلهای آن زرد یا قرمز رنگ و بصورت خوشه ای وجود دارد . میوه آن که انبه یا منگو نامیده میشود بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع وشیرین بوده و دارای هسته ای نسبتا بزرگ است . انبه در اوائل ماه میمی رسد و تا اوائل سپتامبر موجود است .
فواید انبه
1)انبه بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است .
2)انبه تقویت کننده قوای جنسی است .
3)رنگ صورت را درخشان میکند .
4)دهان را خوشبو میکند .
5)ادرار آور است .
6)یبوست را برطرف میکند .
7)انبه دارای مقدر زیادی اسید گالیک است . بنبراین سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز میکند .
8)انبه تمیز کننده خون میباشد .
9)خوردن انبه بوی بد بدن را از بین میبرد .
10)انبه حرارت بدن را کاهش میدهد و تب را پائین میآرود .
11)برای رفع اسهال مفید است .
12)خوردن انبه ، سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین میبرد .
13)برای درمان بواسیر مفید است .
14)عطش را برطرف میکند.
15)انبه چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آنرا با سکنجبین بخورند . خواص مغز هسته انبه انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغز آن قرار درد که بجای مغز بادام میتوان از آن در شیرینی جات استفاده کرد .
مغز هسته انبه :
1-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف میکند .
2-برای معالجه سرماخوردگی مصرف میشود .
3-سرفههای سخت را درمان میکند .
4-درمان کننده بواسیر خونی است .
5-خانم هائیکه دچار خونریزی از رحم میباشند و یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند .
6-مغز هسته انبه کرم کش و ضد اسهال است .
7-برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است .
8-ضد استفراغ است .
مضرات استفاه از انبه
هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل نمائید . اگر خوردن انبه ایجاد نفخ بکند باید آنرا با زنجبیل خورد .
طریقه مصرف انبه
از میوه و پوست انبه علاوه بر ترشی و مربا ، عصاره ای درست میکنند که دارای اثر قابض است. همچنین غرغره این عصاره بصورت مخلوط با کمی آب، برای گلودرد مفید است.
– پوست آن دارای 15 تا 18 درصد تانن است و یک قاشق چایخوری پوست کوبیده آن به میزان دو مرتبه در روز برای اسهال مفید است. – انبه ابتدا گس و بعد ترش میشود و در اثر زیاد ماندن بر روی درخت، کم کم شیرین میشود.
– میوه آن بوی خوشی مثل عنبر دارد. دهان را خوشبو کرده و رنگ چهره را باز میکند.
– تقویت کننده جسم ، روح و دستگاه گوارش است.
– کلیه و مثانه را تقویت میکند.
– برای بهبود سرفه ، تنگی نفس ، انواع سردرد ، اسهال و دردهای قولنجی مفید است.
– عطش را رفع میکند.
sd- برای چاق شدن افراد لاغر مفید است. – ادرار آور و ملین است.
– مربا و ترشی انبه برای تقویت معده مفید است. کاهنده فشار خون این میوه از منابع بسیار خوب پتاسیم به حساب میآید، طوری که مصرف آن به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه میشود. این میوه اندیس گلایسمی بالایی نیز دارد، یعنی وقتی مصرف شود، قند خون به یکباره افزایش پیدا میکند و موجب ترشح هورمون انسولین میشود. با ترشح این هورمون، قند به داخل سلولها وارد شده و دوباره افت پیدا میکند. به همین دلیل فرد دوباره احساس گرسنگی میکند و همین موضوع موجب زود به زود گرسنه شدن فرد و پرخوری او میشود. افراد دیابتی این میوه را باید با احتیاط مصرف کنند، زیرا نیاز به انسولین با خوردن این میوه افزایش پیدا میکند. میوه ای برای کم خونها مشکل کم خونی در افرادی که از گوشت قرمز استفاده نمی کنند، بیشتر دیده میشود. به این افراد توصیه میشود تا از منابع گیاهی آهن بیشتر استفاده کنند. به علاوه در کنار مواد غذایی آهن دار گیاهی بهتر است از غذاهایی استفاده شود که جذب این آهن گیاهی را بالا میبرند. در این میان، انبه جزو میوه هایی است که میتوان آن را به همراه منابع گیاهی آهن دار مورد استفاده قرار داد. در هر 100 گرم از این میوه، 37 میلی گرم ویتامین C و 2000 میکروگرم بتاکاروتن وجود دارد که مطالعات نشان دادهاند دریافت هم زمان این مواد مغذی با آهن، جذب روده ای این ماده معدنی را افزایش میدهد. بتاکاروتن در روده با آهن یکی شده و از پیوند آن با ترکیباتی مثل فیتاتها که مانع جذب آهن میشوند، جلوگیری کرده و به این ترتیب برای کم خونی مفید است. انبه علیه سرطان مصرف مرتب این میوه از بروز سرطان رحم پیش گیری میکند، زیرا خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. این میوه به دلیل داشتن ویتامین C و بتاکاروتن، یک سیستم ایمنی بسیار قوی ایجاد میکند. به همین دلیل مصرف مرتب انبه در برنامه غذایی از بروز عفونتهای ویروسی و رشد تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری میکند. دریافت مقادیر بالای بتاکاروتن موجب فعالیت هرچه بیشتر سلولهای سیستم ایمنی میشود. به این دلیل متخصصان تغذیه، مصرف انبه را به گروههای سنی با سیستم ایمنی ضعیف تر مانند سالمندان، بچهها و زنان باردار توصیه میکنند. طرز خرید انبه وقتی میخواهید این میوه را بخرید، اول خوب به انبهها نگاه کنید. توجه داشته باشید که پوست یکنواختی داشته باشند، البته ممکن است قسمت هایی روی این میوه وجود داشته باشند که به رنگ سبز تیره، زرد و قرمز در آمده است. به علاوه، هنگامی که آن را فشار میدهید، باید پوست این میوه نرم باشد. اگر لکههای سبز تیره روی این میوه باشد، یعنی این میوه به خوبی نرسیده است و میتوان آن را در دمای اتاق قرار داد که با گذشت چند روز میرسد و به محض آن که کاملا رسید، میتوان آن را به مدت دو هفته در یخچال نگهداری کرد. در ضمن، برای تسریع در رسیدن این میوه میتوانید آنها را داخل پاکت کاغذی و در دمای اتاق قرار دهید که سرعت فرآیند رسیدن این میوهها افزایش پیدا میکند.
نکات مورد توجه :
– زیاده روی در مصرف انبه برای افرادی که طبع گرم دارند، مضر است.
– مصرف انبه به خصوص ترشی آن با معده خالی ، ایجاد ناراحتی معده میکند. بنابراین بهتر است آن را بعد از غذا و ترشی آن را همراه با غذا میل کرد.
– پوست انبه را قبل از خوردن جدا کنید ، زیرا بعضی افراد نسبت به آن حساسیت دارند.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com