چای مکه قطعاتی است سخت و شکننده به رنگ قرمز و قرمزکم رنگ , به صورت ورقه هائی ضخیم که یک طرف آنها صاف بوده در طرف دیگر دارای بر گهایی مشخص است . درمیان این قطعات که حات ناودانی دارند , میوههای کروی با نوک تیز , دارای دم کو تاه و باقیمانده ای از قطعات قرمز رنگی نیز دیده میشوند . این قطعات عبارت از کاسبرگهای گوشتی و قرمز رنگ گیاه چای مکه با نام علمی:Hibiscus gossypifolius Mill از تیره ختمی (Malvaceae) هستند . چای مکه گیاهی یکساله یا پایا تا 2 مترارتفاع است و ساقهها و شاخههای چوبی و قرمز رنگ دارد . این گیاه بومی نو احی حاره ای است و در بلوچستان ایران نیز کشت میگردد .
.
فواید چای مکه
مضرات استفاه از چای مکه
مصرف بیش از حد کافئین که در چای سبز و بعضی از عصارههای آن وجود دارد در بعضی از افراد باعث علائمی مانند عصبانیت، بیخوابی و بیقراری میشود. افرادی که دارای بیماری فشار چشم هستند نباید استفاده کنند و افرادی که میگرن دارند میزان مصرف کمی باید داشته باشند .
.
ترکیبات چای مکه
1- موسیلاژ :
کربوهیدراتی هستند با ساختمان شیمیایی بسیار پیچیده و با وزرن مولکولی زیاد، که بسته به نوع گونه میزان آن تغییر میکند، ماکزیمم محتوی موسیلاژ برای گونههای آمریکای مرکزی و مصری 28-24 درصد و برای گونه هندی 15 درصد میباشد که این میزان 35-22 روز بعد از گل دهی حاصل میگردد. بالاترین مقدار پکتین در کاسبرگهای این گیاه 45/2 درصد میباشد . مواد پکتینی شامل 5/64-63 درصد اسید گالاکتورونیک میباشد که عمدتاً به صورت نمکهای منیزیم و کلسیم میباشد. پلی ساکاریدهای همراه با پکتین عمدتاً آرابینوز، گالاکتوز میباشد .کاسبرگ خشک شده شامل گوسی پتین فلانوئید، هیبیستین، سابدارتین میباشد. ماده اصلی رنگی هبیسین است که به عنوان یک دافنی فیلین ( نوعی دارو ) گزارش شده است. مقدار کمی دلفی نیدین 3- مونوگلوکوزید، سیانیدین 3- مونوگلوکوزید و دلفی نیدین نیز وجود دارد و درجه سمی بودن آن پایین است. ماکزیمم مقدار قندها در این گیاه در حدود 5-3 درصد بوده که در 30 روز پس از گل دهی حاصل شده است و با کامل شدن رشد کاسبرگ میزان نشاسته کاهش یافته و به 2 درصد وزن خشک میرسد .اسید گالاکتورونیک 5/64-63 درصد مواد پکتینی را شامل میگردد که به صورت نمکهای منگنز، کلسیم موجود میباشد. از پلی ساکاریدهای همراه با پکتین میتوان به آرابینوز، رامینوز و گالاکتوز نام برد. ماکزیمم میزان پکتین در کاسبرگهای این گیاه 4-2 درصد میباشد.
2- آنتوسیانین
مقدار آنتوسیانین کاسبرگها بین 5/2-7/1 درصد وزن خشک میباشد، این میزان در چای مکی واریته سابداریفا 66-37 صدم وزن خشک گزارش شده است. سیانیدین 3- گلوکوزید و سیانیدین 3- سامبوبیوساید از آنتوسیانینهای اصلی این گیاه میباشند. زمان رسیدن به ماگزیمم محتوای آنتوسیانین در گونههای مختلف متفاوت است، برای نژاد مصری 45-30 روز بعد از گل دهی، در نژاد هندی 45-35 روز بعد از گلدهی، در نژاد سنگالی 50-40 روز بعد از گلدهی و در نژاد آمریکایی و تایلندی 50-45 روز بعد از گلدهی میباشد.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com