نام و مزاج
نامهای دیگر چنار: جوهر، صنار، عیثام، دلب، چنال وراس و دلبا میباشد. و دارای مزاج سرد و خشک است.
.
معرفی
- رختان چنار بلند قامت بوده و ارتفاع آنها به 30 تا 50 متر میرسد، در پائیز برگهای آنها میریزد و معمولاً در کنار جویبارها و زمینهای مرطوب میرویند، هرچند نسبت به خشکسالی مقاومند.
- برگهای آن ساده، پنجه ای متناوب است.
- گلهای نر و ماده آن جدا به صورت شاتون کروی شکل هستند و هر دو نوع گل روی یک درخت وجود دارند.
- میوهی آن مرکب از چند فندقه میباشد. فندقه در اصطلاح گیاه شناسی به میوهی خشک ناشکوفا گفته میشود که دارای یک دانه به حالت آزاد است.
.
خواص
- از تقطیر بخار آب برگهای چنار، عرق برگ چنار تهیه میشود و دارای طبع سرد و تر و چاق کننده بوده و در درمان ناراحتیهای اسهال و اسهال خونی و رفع ناراحتیهای ناشی از گرمی موجود در مواد خوراکی و تقویت چشم، مورد استفاده قرار میگیرد.
- دمنوش برگ چنار تب بر و تب را کاهش میدهد. تنگی نفس را بهبود میبخشد. برای امراض عصبی مفید میباشد. افزایش وزن را به دنبال میآورد.
- برای درمان سوختگی با آتش میوه چنار را با پیه مخلوط نموده به صورت ضماد بگذارند.
- جهت رفع لکههای پوست مخصوصاً لکههایی که در ناحیه گردن بوجود میآید با جوشانده پوست درخت چنار شستشو دهند.
- برای رفع زخمهای متعفن، پوست درخت چنار را به صورت ضماد بگذارند.
- گرد برگ خشک آن برای خشک کردن جراحتها و زخمها و سوختگی حاصل از آتش، نافع است. ضماد پوست سوخته آن، خشک کننده است و برای رفع رطوبت متعفن زخمها نافع است و اگر با آب مخلوط شود برای درمان پوسته شدن پوست بدن مفید است.
- جهت رفع گزیدگی جانوران سمی میوه چنار را در سرکه پخته میل کنند.
- اگر چنانچه غباری که بر برگ درخت چنار است وارد حلق شود و باعث ناراحتی گردد شیر تازه بنوشند.
- خیس کرده گل و میوهی درخت چنار در آب و همچنین ضماد برگ تازه پخته آن برای ورم چشم، بند آمدن آب که از چشم بیرون میریزد، رفع ورمهای بلغمی، ورم زانو و سایر اعضا و ورمهای گرم مفید است
- جهت بیماری برص ضماد پخته برگ آن را بگذارند.
.
موارد منع مصرف
- خوردن زیاد آن باعث ضعف دید میگردد. غباری که به برگ چنار مینشیند، برای مجاری تنفسی ریه، صدا، گوش و چشم مضر است و باید مراقبت شود که به حلق و گوش و چشم و ریه نرسد و به هر حال در صورت تماس، علاج آن خوردن شیر تازه میباشد.
- در دوران بارداری، از مصرف عرق چنار خودداری نمایید.
.
شیوه استفاده
- برای تهیه دمنوش ابتدا برگ و پوست و میوه درخت چنار را در آب خیس کرده آنگاه آن را تقطیر کنید علاوه بر این برای تهیه این دمنوش میتوان از ریشه این درخت نیز بهره برد که در این صورت به ازای هر چهار کیلو ریشه درخت چنار،حدود یک کیلو عرق چنار به دست میآید. یک فنجان به صورت غلیظ مصرف شود.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir