کتان

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

نام و مزاج

تخم کتان طبیعت گرم دارد و از لحاظ رطوبت و خشکی معتدل است.

.

معرفی

  • دو نوع کلی تخم کتان موجود است که یکی از آنها تخم کتان طلایی و دیگری تخم کتان قهوه‌ای می‌باشد. ارزش غذایی هر دو این تخم کتان‌ها تقریبا یکسان بوده و هر دو حاوی اسیدهای چرب امگا 3 می‌باشند. تخم کتان میزان بسیار کمی کلسترول و سدیم داشته و در هر 20 گرم آن 54.7 کیلوکالری انرژی موجود است. بذر کتان منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر ، منگنز ، ویتامین B1، چربی‌های سالم و آنتی اکسیدان است.مصرف بذر کتان مزایای زیادی برای سلامتی مصرف‌کنندگان آن دارد.
  •  از تخم کتان به صورت محلول در آب برای درمان‌های موضعی، و به صورت خوراکی دم کرده، پودر کرده و روغنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • بیشترین استفاده تخم کتان در قشر بانوان است و آن هم برای کاهش چربی شکم و تناسب اندام است.

.

خواص

  1. این بذر مسکن درد است.
  2. ضماد پودر آن با عسل ترک‌های پوست را درمان می‌کند.
  3. افزودن دانه‌های تخم کتان به رژیم غذایی روزانه علاوه بر افزایش سلامت سیستم‌های بدن، سبب کنترل وزن می‌شود.تخم کتان از جمله موادی است که به طور چشم گیری برای کاهش چربی شکم مورد استفاده قرار می‌گیرد، این دانه با اثرات معجزه گر به شما کمک می‌کند تا شکمی صاف داشته باشید و کاهش وزن خوبی را تجربه کنید.
  4. لیگنان موجود در کتان، برای کاهش کلسترول کل و کلسترول با دانسیته پایین (به اصطلاح کلسترول مضر) خون و حفاظت از سلول‌ها در برابر اثر اکسایشی رادیکال‌های آزاد حاصل از سوخت و ساز چربی‌ها بسیار مفید است.
  5.  فیبر بالای آن به دلیل قابلیت جذب فراوان آب و غیرقابل هضم بودن، به بهبود کارکرد سیستم گوارش و دفع بسیار کمک می‌کند؛ از این رو بذر کتان در کاهش مشکلات یبوست و بیماری سندروم روده تحریک‌پذیر بسیار مفید است.
  6. تخم کتان به صورت محلول در آب برای درمان‌های موضعی و به صورت خوراکی (دم کرده، پودر، روغن) مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  7.  اثراتی مانند کاهش نفخ، پاکسازی معده، آب کردن چربی ها، برطرف کردن تورم سلولی و ورم بدن را دارد.
  8. به کاهش گلوکز خون و در نتیجه بهبود وضعیت بیماران دیابتی کمک می‌کند.
  9. بذر کتان همچنین اثرات ضد‌التهابی دارد.
  10. سطح اسید چرب امگا3 در سرم خون را افزایش می‌دهد.

موارد منع مصرف

تاکنون مواردی از اثرات جانبی یا خطرات ناشی از مصرف بذر کتان در کودکان و مادران باردار گزارش نشده؛ با این حال میزان مصرف مناسب آن 5 تا 10 گرم در روز است. چنانچه مصرف روزانه بذر کتان بسیار زیادتر از حد (حدود 10 قاشق) و خصوصاً به صورت خام باشد، به دلیل داشتن ترکیبات سمی سیانوژنیک، علائم مسمومیت در فرد مصرف کننده بروز می‌کند و همچنین مصرف مقادیر زیاد این دانه می‌تواند تعادل هورمونی بدن را برهم زند.

.

شیوه استفاده

  •  اگر 30 دقیقه قبل از خوردن غذا، یک قاشق پودر بذر کتان را همراه با آب فراوان میل کنید، احساس سیری به شما دست داده و نمی توانید زیاد غذا بخورید و بدین طریق دریافت چربی‌ها و کالری‌ها از طریق وعده‌های روزانه کمتر خواهد شد و به مرور موجب کاهش وزن و کاهش چربی‌های انباشته شده در بدن می‌گردد.
  • دمنوش تخم کتان: یک قاشق پودر تخم کتان را در قوری ریخته و آب با دمای 70 یا 80 درجه به آن اضافه کرده و اجازه دهید به مدت 30 دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی عبور داده و نوش جان کنید.
  • برای اینکه از حداکثر فواید تخم کتان بهره مند شوید باید قبل از مصرف دانه آن را آسیاب کنید چرا که بذر کامل ممکن است بدون اینکه هضم شود از طریق دستگاه گوارش دفع شود.
  • این بذر می‌تواند به عنوان یک مکمل غذایی و به اشکال کپسول روغنی، آرد یا دانه کامل مورد مصرف روزانه قرار گیرد.
  • افرادی که مشکل هاضمه دارند باید بذر کتان را با مصلحش که عسل و سکنجبین است مصرف نمایند.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت