کوشاد گیاهی است علفی ، چند ساله و بسیار زیبا ، دارای ساقه ای استوانه ای و سبز که بلندی آن به حدود 1/5 متر میرسد . این گیاه بحالت خودرو در دشتها و کوهستانهای اروپا و آُسیا میروید . برگهای کوشاد سبز رنگ ، نوک تیز و مثلثی است که دو برگ با هم بوسیله دمبرگ کوتاهی به ساقه چسبیدهاند و برگهای بالای ساقه بدون دمبرگ میباشد . گلهای آن زرد رنگ بوده که به تعداد زیاد در اواخر بهار در کنار برگهای ظاهر میشود . از نظر طبی ریشه این گیاه قسمت مورد استفاده آن است . این ریشه ضخیم ، گوشتی و برنگ زرد تیره و یا قهو ه ای قرمز بوده که دارای طعمی بسیار تلخ و بویی نامطبوع است . برای مصارف طبی ریشه کوشاد باید اقلا سه ساله باشد تا اثر داشته باشد .
فواید کوشاد (ژانسیان)
1)اشتها را تحریک میکند
2)کوشاد گلبولهای قرمز و سفید خون را زیاد میکند بنابراین برای معالجه کم خونی و بیماریهای عفونی بکار میرود .
3)اثر ضد تورم درد و برای رفع آرتروز و رماتیسم مصرف میشود
4)تب بر است
5)بیماری مالاریا را برطرف میکند
6)درد نقرس را برطرف میکند
7)حرارت و رطوبت را زا بدن خارج میسازد
8)فشار خون را پائین میآورد
9)ناراحتیهای کبدی را برطرف میکند
10)تقویت کننده معده و بدن است
11)اختلالات عادت ماهیانه را درمان میکند
12)گرفتگی رودهها را باز میکند
13)ادرار آور است
14)ضماد کوشا با سرکه برای از بین ژبردن لکههای پوست مفید است
15)عصاره این گیاه مسکن تمام دردها است
16)ورم طحال را برطرف میکند
17)خون را تصفیه و تمیز میکند
18)درمان کننده زردی و یرقان است.
مضرات استفاه از کوشاد (ژانسیان)
مصرف بیش از حد کوشا ممکن است باعث تحریک معده و بوجود آوردن حالت استفراغ و دل بهم خوردگی شود . زنان باردار و مادران شیر ده نباید از این گیاه استفاده کنند
طریقه مصرف کوشاد (ژانسیان)
جوشانده : مقدار 20 گرم ریشه خرد شده کوشا را در یک لیتر آبجوش ریخته بگذارید برای مدت 20 دقیقه بآرامی بجوشد ، سپس آنرا صاف کنید . مقدر مصرف این جوشانده یک فنجان قبل از هر غذا است . دم کرده : مقدرا 5 گرم ریشه کوشاد را در یک لیتر آبجوش ریخته و بگذارید چند ساعت بماند . سپس آنرا صاف کرده و استفاده کنید . تنطور : این تنطور را میتوانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانهها خریدری کنید . مقدر مصرف آن 10-15 قطره همراه با آب سه بار در روز است .
ترکیبات کوشاد (ژانسیان)
کوشاد دارای ماده ای شیمیایی بنام آماروجنتین میباشد که بسیار تلخ است . بطوریکه اگر این ماده را با 5000 قسمت آب مخلوط کنیم هنوز هم طعم تلخ آن حس میشود . ترکیبات دیگر این گیاه بشرح زیر میباشد : جنتوپیکرین ، جنتوپیکروزید ، جنتامارین ، جتی سین ، اسید جنتی سیک و جنتونوسید . کوشاد همچنین دارای مقدری تانن ، اسانس ، پکتین و چربی میباشد.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com