آیا خوردن دسر بعد از غذا ضرورت دارد
کربوهیدراتها برای اکسیداسیون کامل و صحیح چربیها و پروتئینها ضرورت دارند. ذخیره این مواد در بدن، انرژی آماده و فوری را در موارد نیاز در دسترس قرار میدهد و وجود آنها در شرایط استرس زا، موجب حفظ پروتئینهای بدن میشود.
اما واقعیت آن است که بدن چندان احتیاجی به دسر بعد از غذا ندارد. این سوء تفاهمی بیش نیست که میگویند «اگر بعد از غذاهای چرب، شیرینی جات بخوریم از مضرات چربی غذا کاسته میشود.» این عادت یعنی مصرف شیرینی و دسر بعد از غذا، جزء ذائقه ما ایرانیها محسوب میشود که البته بسیار لذت بخش است، اما تا امروز شواهد علمی در این باره به دست نیامده است.
خوردن دسر بعد از غذا چاق نمی کند
خوردن دسر پس از غذا باعث سهولت هضم غذا میشود
این سوالی است که همیشه افراد، به ویژه مادران که مسئول تهیه و سرو غذای خانواده هستند، در پی یافتن پاسخ آن هستند. در افکار عمومی بسیار بیان میشود که خوردن دسر پس از غذا باعث سهولت هضم غذا میشود و در این رابطه، خوردن دسرهای شیرین توصیه میگردد. حداقل نیاز روزانه به قند برابر 5 گرم به ازای هر 100 کالری انرژی مورد نیاز بدن است. مثلا در رژیم 3000 کالری روزانه حداقل 150 گرم مواد قندی ضروری است.
از سوی دیگر این مواد هضم آسان و کاملی دارند و پس از سوختن در بدن، تنها آب و دی اکسید کربن تولید میکنند. البته در صورت مصرف اضافی، به جای تبدیل شدن به انرژی، به تری گلیسیرید تبدیل میشوند و در بدن ذخیره میگردند و چاقی ایجاد میکنند.
دسرها بهترین منبع تأمین انرژی
با وجود آن که نمی توان گفت مواد قندی قسمت اصلی رژیم غذایی را تشکیل میدهند، زیرا تا مدتها میتوان بدون کربوهیدراتها زندگی کرد؛ اما در رژیم غذایی ما حداقل باید نیمی از انرژی روزانه از کربوهیدراتها تأمین گردد. مواد قندی مهمترین منبع انرژی در تغذیه انسان میباشد. این مواد به دلیل تحریک ترشح انسولین، به سرعت هضم شده، انرژی تولید میکنند و با تحریک ترشح آندورفینها سبب شادی میشوند. همچنین از آنجا که مغز برای انجام فعالیتهای خود از انرژی حاصل از مواد قندی استفاده میکند؛ به همین جهت در زمان افطار خوردن دسرهای شیرین و مواد قندی توصیه میشود.
دسرها بین وعدههای غذایی خورده شوند
بهترین زمان خوردن دسرها، بین وعدههای غذایی است.
توصیه میشود دسرها حداقل یک ساعت بعد از غذا خورده شوند تا اثرات مفیدتری داشته باشند. البته این زمان، بسته به نوع دسری که میخواهیم مصرف کنیم و شرایط جسمانی و وزنمان متفاوت است. توجه داشته باشید بهترین زمان خوردن دسرها، بین وعدههای غذایی است.
دسرهای خانگی بهتر است
بهتر است که دسرها در خانه تهیه شوند، زیرا میتوانید میزان قند، نمک و روغن موجود در آن را کنترل کنید. مثلا یک برش 100 گرمی کیک 400 کالری انرژی دارد، اما بعضی کیکها مانند کیک ساده اسفنجی چون با روغن کمتری تهیه میشوند، مفیدترند. در ضمن، به شرطی که به فرم پخت کیک آسیبی نرسد، از انواع میوه ها، کشمش و مغزها هم بهره بگیرید.
اگر عادت به خوردن دسر دارید به شما چند پیشنهاد داریم
در مورد بچهها زیاد خوردن دسرهای شیرین مضر است.
1.اول اینکه در میان دسرها، گروه میوه ها از بهترین شان هستند و توصیه میشود چند ساعت بعد از غذا خورده شوند تا اثرات مفیدتری داشته باشند.
2.به علاوه، می توان بعد از غذا از دسرهای کم کالری مانند چند عدد کشمش، یک عدد انجیر خشک، یک عدد خرما و یا حتی یک قاشق کوچک مربا استفاده کرد.
3. وقتی دسرها را بعد از غذا میخورید، کالری اضافی را جذب بدن میکنید، چون دسرها حتی در حالت سیری هم جذب میشوند.
توجه داشته باشید بهترین زمان خوردن دسرها البته به مقدار کنترل شده، بین وعدههای غذایی است. مثلاً در مهمانی ها که افراد تا حد اشباع شدن غذا خوردهاند، با دیدن میز دسرهای رنگارنگ باز هم وسوسه میشوند. در حقیقت نوعی اشتهای اختصاصی نسبت به این دسرها وجود دارد که اگر به طور مرتب خورده شود باعث آزار معده و اختلالات در دستگاه گوارش میشود.
4. مساله دیگری که وجود دارد میل به جویدن غذا در هر وعده و ایجاد احساس سیری است. بودن مواد غذایی جامد مثل کشمش در این قبیل خوراکی ها، حس جویدن را ارضا می کند، بنابراین وجود کشمش و گردو از این نظر نیز در تهیه کیک و شیرینیها و انوا دسرها مورد توجه است.
5. در انتها باید اضافه کنم شیرینی برای افرادی که اضافه وزن دارند یا دیابتی هستند، توصیه نمی شود.
6. در مورد بچهها نیز زیاد خوردن دسرهای شیرین مضر است، زیرا باعث خرابی دندانهای شان میشود.
7. به طور کلی، در مورد خوردن شیرینیها و دسرها به حدی که وابسته نشوید، مصرف شان اشکالی ندارد.
.
منابع:
.https://portal.hoonel.com