درخت بادام به بلندی 8 متر میرسد . برگهای آن بیضی ، باریک ، نوک تیز و برنگ سبز میباشد . گلهای آن بسیار زیبا و برنگ صورتی است . در اوائل بهار شکوفههای بادام ظاهر میشود . بطور کلی دو نوع بادام وجود دارد :
1- بادام شیرین Sweet Almond 2- بادام تلخ Bitter Almond میوه درخت بادام بصورت شفت میباشد که قشر خارجی آن سبز رنگ و پوشیده از کرک است که در داخل آن بادام با پوست سخت وجوددرد . در ابتدای تشکیل میوه پوشش خارجی سبز رنگ و گوشت در است که پوشیده از کرک است و هنوز بردستی رشد نکرده که آنرا چغاله بادام Amandon مینامند که دارای خواص مخصوص میباشد . پس از رسیدن بادام بتدریج پوشش خارجی سبز رنگ خشک شده و پوست آن نیز سفت و سخت میشود و مغز بادام در داخل آن رشد کرده و آماده استفاده میشود . مغز بادام بیضی شکل و مسطح بوده که یک طرف آن نوک تیز است . مغز بادام در داخل پوسته نارک قهوه ای رنگی میباشد که میتوان آنرا بکمک آب گرم از آن جدا کرد که مغز بادام سفیدرنگ در داخل آن است . مغز بادام شیرین و طعم ملایم و خوشمزه ای درد و بسهولت از بادام تلخ تشخیص داده میشود . از کلیه قسمتهای درخت بادام شیرین مانند شکوفه ، برگ و میوه آن استفاده طبی میشود .
فواید بادام
1) بادام ملین بوده و روغن بادام ضد یبوست است مخصوصا از روغن بادام میتوان رفع یبوست برای بچهها استفاده کرد .
2)بادام سینه را نرم میکند .
3)شیر بادام برای رفع سرفه ، ناراحتی حنجره و تنگی نفغس مفید بوده و خلط آور است .
4) بادام برای درمان زخم رودهها و مثانه و اسهال مفید است .
5)بادام بو داده مقوی معده بوده و قابض است .
6)بادام تقویت کننده نیروی جنسی است و تولید اسپرم را زیاد میکند .
7)بادام را آسیاب کرده و با عسل مخلوط کنید برای درد کبد و سرفه مفید است .
8)چغاله بادام لثه و ریشه دندان را تقویت میکند .
9) چغاله بادام برای خشکی دهان مفید است .
10)شکوفه بادام را دم کنید و بعنوان مسهل برای اطفال استفاده کنید .
11)دم کرده پوست قهوه ای رنگ مغز بادام بهترین دارو برای تسکین درد و التهاب مجاری تنفسی است .(مقدر مصرف 5 گرم در 100 گرم آب )
12)جوشانده برگ درخت بادام برای نارسائی کبد و کیسه صفرا مفید است .
13)روغن بادام خواب آور است و بیخوابی را از بین میبرد .
14)برای صاف کردن سینه و نرم شدن رودهها و از بین بردن سرفه خشک باید روغن بادام را با شکر و کتیرا مخلوط کرده و بخورید .
15)روغن بادام را با آب گرم مخلو ط کنید داروی خوبی برای رفع اسهال و دل پیچه بچهها خواهد بود . ضمنا این مخلوط سنگ مثانه را خارج کرده و ادرار کردن را آسان میکند .
16)برای درمان نقرس و رفع خمیدگی پیران ، مهرههای پشت را با روغن بادام چرب کنید .
17)برگ تازه درخت بادام مسهل و ضد کرم است .
18)برگ خشک شده درخت بدام قابض بوده و اسهال را از بین میبرد.
19)روغن بادام شیرین بدلیل خاصیت نرم کنندگی و ضد التهاب در کرمها و پمادها بکار میرود.
20)برای رفع بیماریهای سینه ، روغن بادام شیرین را با هموزن آن عسل و یک زرده تخم مرغ مخلوط کنید که بصورت خمیر یکنواختی داراید سپس به آن جوشانده گل ختمی اضافه کرده و یک قاشق چایخوری از انرا بفاصله هر سه ساعت بخورید .
21)برای رفع خارش پوست بچه هائیکه که سرخک و مخملک دارند روغن بادام را در تمام سطوح بدن آنها بمالید خارش را تسکین میدهد .
22)مالیدن روغن بادام بر روی پوست التهاب را رفع کرده و سوختگی را درمان میکند.
23) روغن بادام اگزما را رفع میکند . خواص بادام تلخ چون بادام تلخ دارای اسید سیانیدریک است در مصرف آن باید نهایت دقت را بعمل آورد .
مغز بادام تلخ :
1-بادام تلخ را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید ضماد خوبی برای سر درد میباشد همچنین مالیدن آن بر دور چشم برای تقویت بینایی مفید است .
2- خوردن بادام تلخ برای تنگی نفس ، سرفه و ورم ریه مفید است .
3-بادام تلخ رابا عسل بخورید کبد و طحال را تمیز میکند .
4-برای رفع درد کلیهها بادام تلخ را با نشاسته و نعناع بخورید .
5- بادام تلخ را با عسل برای قولنج مفید است .
6-برای از بین بردن سنگ کلیه و ناراحتیهای کلیه ، بادام تلخ را با شیره انگور مخلوط کرده و بخورید .
7-اگر عادت ماهیانه خانمها عقب میافتد بهترین طرز درمان آن قرار دادن شیاف بادام تلخ در مهبل است .
8-برای ازبین بردن لکههای صورت ، بادام تلخ را پودر کنید و با سرکه مخلوط کرده و ضمادی از آن درست کنید و روی پوست بمالید .
9-ضماد بادام تلخ برای درمان زخمهای کهنه خارش و مخملک بکار میرود .
10- ضماد ریشه درخت بادام تلخ برای درمان انواع دردها مفید است .
11-ضماد ریشه درخت بادام برای پاک کردن طحال ، کلیه و دفع کرم روده بکار میرود .
12-دم کرده ریشه درخت بادام تلخ برای پاک کردن طحال ، و دفع کرم روده بکار میرود .
13-روغن بادام تلخ خاصیت مسهلی درد .
14-روغن بادام تلخ برای تنگی نفس ، درد کلیه و خارج کردن سنگ مثانه مفید است .
15-برای رفع زنگ زدن و صدا در گوش یک قطره از روغن بادام تلخ را در گوش بریزید .</p >
16-مالیدن روغن بادام تلخ روی صورت ، لکهها و چین و چروک را از بین میبرد .
17-رغن بادام تلخ ترک دست و پا را که از سرما ایجاد شده از بین میبرد .
18-آنهایی که مبتلا به اگزما هستند اگر از بادام تلخ خمیری درست کنند و از آن بجای صابون برای شستن نقاطی که مبتلا به اگزما است استفاده کنند بزودی بهبود مییابند .
19-خمیر بادام تلخ برای رفع بوی بد پا و زیر بغل مفید است .
20-روغن بادام تلخ برای درمان سیاه سرفه مفید است .
مضرات استفاه از بادام
بادام از نظر اینکه دارای مواد مغذی بسیاری است بنابراین غذای بسیار خوبی است ولی چون سنگین و ثقیل الهضم میباشد نباید در خوردن آن افراط کرد و مقدر آن نباید در روز بیش از ده دانه باشد . بادام همچنین برای معدههای ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی که معده ضعیف دارند بهتر است بادام را با شکر بخورد .
طریقه مصرف بادام
روغن بادام : برای بدست آوردن روغن بادام ، مغز بادام را پس از تمیز کردن و خشک کردن خرد میکنند و بصورت خمیر در میآورند و سپس آنرا تحت فشار قرار داده و روغن آن را استخراج میکنند . این روغن را فشار اول مینامند . تفاله بادام را که از فشار اول باقیمانده تحت اثر حرارت و مواد شیمیایی قرار داده و روفن فشار دوم را بدست میآورند . بدلیل اینکه روغن بادام گران است معمولا تقلب کرده و آنرا با روغنهای دیگر مانند روغن مغز هسته زردآلو و هلو مخلوط کرده و بام روغن بادام میفروشند . همانطور که گفته اگر روغن بادام تلخ یا مغز زردآلو و یا هلو تحت اثر آّب قرار گیرند اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک تولید میشود که سمی است بنابراین برای گرفتن روغن از این هستهها نباید از آب استفاده کرد .
اسانس بادام تلخ : این اسانس مایعی زلال و بیرنگ است که در اثر کهنه شدن برنگ زرد کمرنگ در میآید . بوی آن قوی ، طعمش سوزاننده و تلخ و بسیار سمی است . اسانس بادام تلخ بسهولت با اکسیژن هوا ترکیب و اکسید میشود . بنابراین باید همیشه محتوی آن کاملا پر و در بسته بوده و در جای تاریک و سرد نگاهدری شود .
شکوفه و گل بادام : گل و شکوفه درخت بادام دارای بوی مطبوعی و طعم تلخ میباشد . پوست میوه بادام : بصورت جوشانده مصرف میشود . طرز تهیه آن به این صورت است که 50 گرم پوست بادام شیرین را در یک لیتر آب ریخته و مدت چند دقیقه آنرا میجوشانند سپس آنرا صاف کرده و مصرف میکنند .
برگ درخت بادام: برای تهیه جوشانده برگ درخت بادام 50 گرم برگ درخت را در یک لیتر آب میجوشانند و سپس صاف میکنند .
مغز بادام : معمولا بصورت خشک شده و خام و یا بوداده مصرف میشود . شیر بادام : شیر بادام را از مغز بادام بو نداده و خام تهیه میکنند . برای تهیه آن 50 گرم مغز بادام را کاملا آسیاب کرده که بصورت پودر در آید . سپس مقدر 50 گرم شکر یا قند به آن اضافه کرده و با یک لیتر آب مخلوط میکنند مایعی مانند شی بدست میآید . نوع دیگر شیر بادام برای کودکان شیر خوار و اطفال بسیار مفید است و میتواند جانشین شیر مدر و یا مکمل آن باشد بدین ترتیب بدست میآید که مقدر 50 گرم بادام را بمدت چند دقیقه در آب گرم قرار میدهند تا پوست آن کنده شود سپس آنرا آسیاب کرده و بصورت پودر در میآیند و مقدر کمی آب را بان اضافه میکنند و بهم میزنند تا بشکل خمیر در آید سپس خمیر حاصل را با یک لیتر آب مخلوط و بهم میزنند و سپس مقدر 50 گرم عسل بآن اضافه میکنند تا کاملا حل شود . این مایع را از پارچه ململ میگذرانند تا مایعی مانند شیر از آن باقی بماند. البته اگر اشخاص بالغ بخواهند از شیر بادام استفاده کنند احتیاجی به صاف کردن آن نخواهد بود . طریقه دیگری که آسان تر است بدین صورت میباشد که مقدر 50 گرم بادام پوست کنده یک لیتر آب و 50 گرم عسل یا شکر را در داخل مخلوط کن برقی بریزید و تا مایعی مانند شیر بدست آید .
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com