این گیاه پایا و علفی است که ریزوم آن ساقههای هوائی مانند برگ بهم پیچیده گاهی تا ارتفاع 4 متر خارج میشود یک یا دو ساقه گل دهنده از قاعده ساقههای هوائی خارج میشود که دارای گلهای کوچک برنگ سفید یا سبز روشن میباشد میوه هل بیضی شکل ، مانند قلب و برنگ زرد یا سبز روشن بطول 1-2 سانتیمتر است . دانههای معطر و مطبوعی برنگ قهوهای مای به قرمز در آن وجود دارد که به مصرف اد.یه و خوشبو کردن مشروبات و غذاها یم رسد
فواید هل
1)چون هل بشکل قلب میباشد بنابراین تقویت کنده قلب است
2)بادشکن بوده و گاز معده و روده را خارج میسازد
3)تقویت کننده بدن است
4)ادرار آرو است 5)قاعده آور است
6)مقوی سیستم هضم است
7)باعث هضم غذا میشود
8)زخمهای دهان را برطرف میکند بدین منظور دم کرده هل را در دهان مضمضه کنید .
9)خوشبو کننده دهان است
10)برای تسکین گوش درد ، گرد هل را در گوش بریزید
11)برای برطرف کردن دل بهم خوردگی و تهوع ،از دم کرده هل استفاده کنید
12)اشتها آور است
13)تب را پائین میآورد
14)معالج سرمخوردگی است
15)برای تسکین درد رماتیسم مفید است
16)ترشی معده را برطرف میکند
17)ضد مسمومیت است
18)برای رفع بیماریهای چشم مفید است
مضرات استفاه از هل
مقدر مصرف زیاد هل برای رودهها مضر است . برای رفع این اشکال آنرا باید با کتیرا خورد .
طریقه مصرف هل
دم کرده : مقدر 30 گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید بمدت 10 دقیقه دم بکشد سپس صاف کرده و بنوشید . هل را همچنین میتوان به چایی اضافه کرد . اثر روحی وروانی هل که دارای اسانس میباشد انسان را سر حال میاورد از ترس و وحشت انسان میکاهد و روحیه خوش بینی را القاء میکند.البته مصرف زیاد ان تپش قلب را افزایش میدهد و برای بیماریهای قلبی و ریه و در مزاجهای گرم ضرر دارد و باید با شکر خورده شود .توجه کنید که مقدار مصرف باید از یک مثقال بیشتر نشود.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com