گیاهی است از تیره بنفشه علفی و کوچک قد و در غالب نواحی ایران و بیشتر در نواحی کوهستانی و مرطوب و کم آفتاب میروید. گلها و برگهای این گیاه دارای آلکالوئیدی به نام ویولین همراه با مقداری اسید سالیسیک و مقداری اسانس و مواد داروئی دیگر است. به گزارش مجله پزشکی دکتر سلام، این گیاه در نواحی غربی ایران در اولین روزهای بهار گل میدهد و گل آن آبی مایل به بنفش است. گلها و برگهای آن مصرف داروئی دارد. بنفشه معطر گیاهی است وحشی چند ساله دارای گلهای بسیار معطر به رنگ بنفش تیره که در بهار ظاهر میشود ریشه آن دونده طویل و برخلاف گل آن بدبو میباشد گیاه خیلی کوچک است برگهای آن متناوب میباشد تکثیر آن باتقسیم بوته پس از خاتمه گل دادن در پاییز و یا با کاشت بذر در خزانه و انتقال نهال کوچک آن در بهار در زمین اصلی میباشد.
فواید بنفشه،بنفشه معطر
گیاهی است ملین، مسهل صفرا، خلط آور، تب بر و ضد کم خوابی.
چنانچه از پودر خشک کرده گلهای آن مقدار یک مثقال خورده شود اثر مسهلی دارد اما مقدار دم کرده آن دو مثقال است که معمولاً با داروهای دیگر و یا به تنهایی خورده میشود.
در ناراحتی هایی نظیر سرماخوردگی، سینه پهلو، آنفلوآنزا و تبهای گرم مزاج دیگری مانند تب گلودرد، ذات الجنب، ذات الریه، زکامهای گرم مزاج و خشونت ششها میتوان گل بنفشه را با تخم کاهو و تخم خشخاش و بارهنگ از هرکدام دو مثقال گرفته و دم کرده و آب صاف کرده آنرا میل نمود.
برای دفع صفرا بنفشه را با آلوی زرد جوشانده و میخورند.
برای مداوای اسهالهای صفراوی یک مثقال شیر خشت و سه مثقال از پودر گل بنفشه را مخلوط کرده و در مدت دو روز و روزی دوبار میخورند.
بنفشه دارای گلهای معطر به رنگ بنفش تیره است که میلیونها نفر در سراسر دنیا از خاصیت ضد قارچی، ضدالتهابی و ضدعفونی کننده برگ و گل این گیاه بهره میبرند.
▪️ دم کرده برگهای این گل به جای آسپرین مورد مصرف قرار میگیرد.
▪️ ناراحتی تنفسی از جمله گرفتگی بینی، سرفه و گلودرد را درمان میکند.
جوشانده تهیه شده از ریشه خشک آن، خاصیت ملین دارد.
افزودن گلهای تازه و له شده آن به آب حمام سبب شادابی پوست میشود.
برای رفع سردرد، پارچه ای را با جوشانده برگ یا گل بنفشه مرطوب کنید و به قسمت پشت گردن بمالید.
برگ و گل آن خاصیت خلط آور دارد.
در انگلستان برگ و گل آن را برای معالجه سرطان سینه و معده به کار میبرند.
دم کرده برگهای این گیاه برای رفع ناراحتی لثه، زخم دهان و تسکین درد سرطان موثر است.
تصفیه کننده خون است و برای درمان نقرس، سرماخوردگی، آسم، زخم معده و … موثر است.
فشار خون را کاهش میدهد.
مضرات استفاه از بنفشه،بنفشه معطر
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .
طریقه مصرف بنفشه،بنفشه معطر
در هند از بنفشه به عنوان معرق و برای کاهش تب استفاده میشود از گل بنفشه به عنوان نرم کننده و در موارد اختلالات صفراوی و ناراحتیهای ریهها مصرف میشود از گل بنفشه شربتی درست میکنند که برای رفع ناراحتیهای بچهها مفید است و از ریشه آن به عنوان قی آور استفاده میشود. ب
نفشه از نظر طبیعت طبق رای حکمای طب سنتی سرد و مرطوب است و از نظر خواص معتقدند که مسهل صفرا میباشد و عطش ، حدت خون، تبهای گرم و خفقان را تسکین میدهد اگر در این موارد با ماء الشعیر و آلو خورده شود اثر آن بیشتر است و برای نزله ، زکام ، سرفه و سرماخوردگی و ناراحتیهای معده وکبد و طحال و درد کلیه چه از طریق خوردن و چه از طریق ریختن و مالیدن دم کرده آن روی عضر و یا استفاده از ضماد آن نافع است .
بوییدن گل تازه بنفشه خواب آور است اگر هر روز 15-8 گرم از گل خشک آن به طور گرد مخلوط با آب سرد تا چند روز خورده شود برای رفع اسهال صفراوی نافع است و اگر 15 گرم ساییده گل آن با 25 گرم شیر خشت و 25 گرم شکر سرخ خورده شود ، مسهل سریع العملی است .
ریختن چند قطره از دم کرده بنفشه در بینی برای باز کردن تنفس و رفع خشونت سینه و زکام خیلی نافع است . ا
گر دم کرده آن را با گل بابونه روی سر بریزند رفع سردرد میکنداسراف در خوردن آن موجب ضعف و باعث سنگینی معده و آشفتگی حال میشود و در این قبیل موارد باید انیسون خورد مقدار خوراک از جرم گل خشک یا برگ بنفشه حداکثر تا 25 گرم و در دم کردهها تا 50 گرم است .
گل بنفشه را در موقع تهیه نباید زیاد جوش داد زیرا اثر آن کاسته میشود و دم کرده آن همیشه بهتر است معمولاً با شکر سرخ خورده میشود و اگر با آلو و عناب وتمبر هندی و شاتره و هلیله خورده شود مسهل قویی میباشد خوردن آب برگ بنفشه که با ثلث آن شکر مخلوط شود برای عارضه خروج مقعد اطفال مفید است ریشه بنفشه قی آور است .
روش تهیه شربت بنفشه : گل بنفشه تاره 100 گرم ، آب مقطر به اندازه کافی و قند 380 گرم . گلها را از بن سبز آن جدا کرده و مدت 12 ساعت در 200 گرم آب جوش دم کنند و از پارچه تمیزی با فشار ردّ کنند و صاف کنند و صاف شده را بگذارند ته نشین شود و صاف روی آن را بردارند و با شکر سرخ مخلوط کرده در حمام ماریه قند را در آن حل کنند این شربت خلط آور و کمی ملیّن است و مقدار خوراک از آن 40-20 گرم میباشد.
تیزان بنفشه : گل بنفشه خشک پاک کرده 8 گرم ، آب 1000 گرم . این دو را مخلوط کنند و بگذارند خوب خیس بخورد و صاف کنند ویا دم کرده و صاف کنند و فنجان فنجان در روز بیاشامند خلط آور و ملیّن است .
برای تهیه مسهل اطفال 16 گرم گل بنفشه رادر 500 گرم آب دم میکنند، مسهل خوبی است.
شربت ترکیبی خوشمزه بنفشه که کودکان بامیل میخورندو مسهل سودا و بلغم است : زنجبیل 11گرم ، مصطکی 11 گرم ، قرنفل 11 گرم ، قاقله 11 گرم ، گل سرخ 11 گرم ، بسفایج 19 گرم ، سنا مکّی 19 گرم ، سقمونیا 19 گرم ، تربد سفید که تراشیده باشد و با روغن بادام چرب شده باشد 8 گرم ، گل بنفشه 8 گرم ، شربت بنفشه 70 گرم ، شربت نیلوفر 70 گرم،شربت گل گاوزبان 70 گرم ، ترنجبین 100 گرم، شیرخشت 100 گرم، آب آلوبخارا 150 گرم، آب تمرهندی 150 گرم ، و مشک 5/3 گرم . ابتدا سقمونیا و گل بنفشه را مخلوط کرده و خوب نرم بسایند و با سایر اجزاء جامد یاد شده که خوب کوبیده و بیخته شدهاند مخلوط نمایند.بعد ترنجبین و شیر خشت را درگلاب حل و صاف نموده و با شربتها و 400 گرم قند مخلوط کرده قوام بیاورند و بعد سایر داروهای کوبیده و ساییده شده و بیخته را در آن بریزند و خوب به هم بزنند تا کاملاً مخلوط شود مقدار مصرف از این شربت 20-10 گرم هر بار است . روش تهیه جوشانده ترکیبی بنفشه که برای نرم کردن سینه و به عنوان خلط آور قوی مصرف میشود : گل بنفشه ، گل خطمی ، گل پنیرک ، گل شقایق ، گل رجل القط ، پای خر ، بوصیر را به نسبت مساوی مخلوط کرده و دم کرده ای بر مبنای 5 گرم از مخلوط فوق در هزار گرم آب جوش تهیه و پس از صاف کردن ، فنجان فنجان مصرف کنند.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com