گیاهی است به ارتفاع 50 تا 60 سانتی متر، یکسال عمر میکند و ساقهی آن به میوه متصل است درحالی که برگها ساقه را در بر گرفته اند، دانههای ارزن ریز، دایره ای و زرد رنگ هستند.
این گیاه در همه جای ایران کاشته و پرورش داده میشود.
فواید ارزن
1. تمیزکننده خون است.
2. در مصرف ارزن باید احتیاط را در نظر گرفت چون دارای یک گلوکزید سمی و آلکالوئید روغنی میباشد البته بعضی از آلکالوئیدها سمی میباشند.
3. تنظیم کننده حرارت بدن است.
4. نرم کننده اخلاط ریه میباشد.
5. درمان کننده اسهال صفرای است.
6. ضدبلغم میباشد.
7. ضدافسردگی است.
8. ضد دلدرد است.
9. برای مرض قند کمی ارزن تف داده آردنموده صبح به صبح یک قاشق چایخوری میل شود.
10. ضدچربی خون است.
11. ضدسرطان میباشد.
12. ادرارآور است.
13. تببر است (5 گرم در 200 سیسی آب جوشانده صاف نموده میل شود).
14. برای کسانی که مبتلا به سوزاک شدهاند میتوانند از ارزن استفاده کنند بدین صورت که ارزن را کمی حرارت داده سپس آسیاب نموده یک قاشق چایخوری با یک لیوان عرق خارخاسک میل کنند.
15. ارزن به خاطر وجود کولین ضدریزش مو میباشد.
16. چربی زیادی خون را میکاهد.
17. برای درمان خونریزی قاعدگی خانمها با آرد ارزن حلوا پخته و میل شود.
18. برای التیام زخمها یک قاشق مرباخوری ارزن را با یک لیوان آب جوشانده میل شود.
مضرات استفاه از ارزن
برای کسانی که تصلب شرائین دارند خوب نیست.
کسانی که نقرس دارند از خوردن آن خودداری کنند.
کسانی که سنگ مثانه یا گرفتگی مثانه دارند از خوردن آن خودداری کنند.
طریقه مصرف ارزن
1ـ خوردن دانهی بو دادهی ارزن یبوست و اسهال را درمان میکند و همچنین استسقا و سوزاک را بهبود بخشیده و درد زایمان را کاهش میدهد.
2ـ پوست دانهی ارزن را گرفته و در شیر بپزید ، خوردن آن باعث افزایش اسپرم میگردد.
3ـ برای اینکه اثری از زخمها باقی نماند، دانهی ارزن را سوزانده، خاکسترش را با روغن مخلوط نمایید و بر سطح زخم بمالید.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com