چگونه برنج مرغوب ایرانی بخریم؟
برنج کهنه بخرم یا نو؟
برنج هم مانند سایر دانههای گیاهی، حاوی مقداری آب است. این آب به مرور بعد از برداشت، شروع به تبخیر آهسته میکنند. حتما اصطلاح ری کردن برنج را شنیده اید. هرچه برنج کهنه تر باشد، ظاهری خشک تر و سفت تر و فشرده تر دارد. دلیل ری کردن برنج کهنه این است با جذب آب بیشتر، حجم آن بیشتر میشود.
برنج مخلوط انتخاب خوبی نیست!
به دانههای برنج با دقت نگاه کنید. دانههای برنج باید یک دست و یک شکل باشد. دانههای ریز و درشت و زرد و سفیدی که بعضی لاغر و بلند و برخی چاق و کوتاه باشد ،نشانه این است که برنج شما یک دست نیست و نمی تواند مرغوب باشد.
برنج سالم بخرید!
این تصور که الزاما همیشه برنج کهنه عالی است اشتباه است. چنانچه برنج در شرایط مطلوبی نگهداری نشده باشد، ممکن است بوی نامطبوع کهنگی بدهد یا حتی کپک زده باشد. این برنج به هیچ وجه انتخاب خوبی نیست.
رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون!
رنگ برنج، گویای کیفیت آن است. برنج مرغوب علاوه بر ظاهر یک دست ، رنگی بلوری و عاج مانند دارد و این رنگ سفید کاملا شفاف است و هیچ اثری از زردی در آن نیست. اگر برنجی که فروشنده معرفی کرده کرده است یک رنگ نیست، آنرا نخرید!
برنجها را به چالش بکشید!
تنها لباسها نیستند که با لمس آنها میتوان به کیفیت پارچه آن پی برد. یکی از بهترین راهها برای بررسی کیفیت برنج این است که در کف دست بسابید یا کمی از آنها را زیر دندان بگیرید و فشار دهید. اگر دانهها به سختی خرد شد، میتوانید مطمئن شوید که برنج کهنه تر و با کیفیت تر است. برنجهای مرغوب، به دلیل نشاستهی بیشتر معمولا در دهان مزه شیرین دارد. باها کردن روی برنج هم میتوانید عطر آن را حس کنید. عطر و طعم برنج مرغوب، بسیار مطبوع است.
هر گردی گردو نیست!
برنج نیم دانه هم میتواند خوشمزه و مغذی باشد. بهتر است برنج نیم دانه را برای آش و شله زرد و یا انواع خوراک استفاده کنید. برای مصرف پختن و دم کردن بهتر است تنها از برنجهای یک دست استفاده کنید، چون برنج نیم دانه برای برنج آبکش مناسب نمی باشد.
عاقلانه خرید کنید.
اگر قصد خرید حجم بالایی برنج دارید، حتما ابتدا مقدار کمی به عنوان نمونه خریداری کنید. بعد از اینکه از کیفیت برنج اطمینان حاصل کردید، میتوانید با خیال راحت برنج را خریداری کنید. نکته دیگر اینکه برنجهای کهنه زودتر حشره میزنند و برای نگهداری طولانی مدت بهتر است برنج تازه تر بخرید یا اینکه از راهکارهای دفع حشرات برنج استفاده کنید.
نام انواع برنجهای ایرانی
حتما اسمهای طارم، هاشمی، دودی، دم سیاه و صدری را شنیده اید. این نامها تنها یک اسم ساده نیستند و هر کدام به نوعی برنج اشاره دارند. این برنجها در اقصی نقاط کشور کشت میشوند اما باید بدانید که برنجهای شمال ایران، علی الخصوص استانهای گیلان و مازندران و گلستان کیفیت و طعم بهتری دارند. برنجهای گیلان، عموما شامل دو نوع گرم و سرد هستند. برنجهای صدری و هاشمی و دم سیاه گرم و برنجهای فشتال و طارم از نوع سرد هستند. کیفیت برنج گرم، بالاتر از برنج سرد است. در مازندران، بیشترین گونه طارم است. این گونه شامل محلی، سنگسری، صدری، هاشمی، عطری و چینی است.
نگهداری از برنج
اگر حجم بالایی برنج خریدید، باید حتما نسبت به نگهداری آن نهایت دقت را به خرج دهید. به این نکات توجه کنید.
سطلهای موسوم به جابرنجی را باید در مکانهای خشک و خنک و به دور از رطوبت نگهداری کنید.
هر جند ماه یک بار، برنج را زیر و رو کنید.
به کمک نمک و سیر از ورود حشرات جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از نم گرفتن، کیسهها را با فاصله از هم قرار دهید.
قرصهای شیمیایی، انتخاب خوبی برای جلوگیری از ورود حشرات نیستند.
برنج آفت زده را به موقع در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم آفتاب پهن کنید.
برنج آسیب دیده را الک کنید تا خردههای نا مرغوب از آن جدا شود.
.
منبع: چیشی | https://chishi.ir