سبزی کاری در آپارتمان و نکات آن

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

در بهار چه نوع سبزی هایی بکاریم؟

در فصل بهار می‌توان انواع سبزی‌ها را کاشت اما نحوه نگهداری سبزی‌های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد . مثلا گوجه فرنگی به مواد غذایی بیشتری نسبت به خیار نیاز دارد مثلا باید به گوجه هفته ای دو بار کود بدهیم اما کود دهی به خیار هر دو هفته یک بار لازم است.

هنگامی که گوجه‌ها تبدیل به نشاء شدند و چهار تا پنج سانتی متر رشد کردند چون ریشه آنها قوی تر شده باید به گلدان بزرگتر انتقال یابد در اینصورت بهتر میوه می‌دهد. در مورد فلفل هم دقیقا همین طور است.

.

تنها ابزارهای کاشت سبزی در آپارتمان:

  • بذر
  • خاک استاندارد
  • گلدان مناسب
  • دستکش
  • آبپاش کوچک
  • بیلچه
  • الک
  • خاک مناسب برای کاشت سبزی

در هر زمان و هر فصلی می‌توان در آپارتمان بذر انوع سبزی مانند تره، شاهی، شنبلیله، ریحان، جعفری، گوجه فرنگی، فلفل رنگی، حتی کدو و بادمجان را در بسترهای خاکی یا غیرخاکی بکارید . مثلا برای کاشت سبزیجات می‌توان از پرلیت که یک بستر غیرخاکی است ، استفاده کرد اما رشد رشد سبزیجات در آن به کود مخصوصی نیاز دارد که قابل دسترس در بازار نیست.

برای انتخاب خاک مناسب از فروشندگان محصولات کشاورزی کمک بگیرید تا به تدریج بتوانید قدرت تشخیص و انتخاب خاک مناسب را به دست آورید. خاک باغچه مخلوط با خاکبرگ بهترین خاک برای کاشت سبزی خوردن است.

.

انتخاب بذر مناسب برای کاشت سبزی خوردن

برای کاشت سبزی شما می‌توانید با توجه به نوع سبزی از نشاء و یا بذر آن سبزی استفاده کنید، برای کاشت برخی از سبزیجات فقط باید بذرشان روی خاک پاشیده شود، اما برخی نیاز به نشاء دارند که می‌توانید نشاء آماده آنها را بخرید. برای حرید بذر دقت کنید که بذر تولید همان سال را از گلخانه‌های گل و گیاه بخرید . در مورد نشاء هم نشاهایی راخریداری کنید که ضخیم بوده و دارای قامتی راست هستند و برگ زرد و یا سوراخی ندارند.

.

مراحل کاشت سبزی خوردن

1. پس از تهیه گلدان بزرگ برای کاشت سبزی ، خاک مناسبی را انتخاب و الک کنید و گلدان را پر کنید تا خاک گلدان به ارتفاع حداقل 15 سانتی متر خاک بریزید و سطح آن را مرطوب کنید.

2. در هر گلدان 10 عدد بذر سبزی مثل بذر ریحان، شاهی، نعنا، تربچه و جعفری می‌کاریم اما روز قبل از کاشت بذرها را درون آب ولرم 8 ساعت تا سه روز خیس می‌دهیم سپس برای کاشت بذرها آنها را از آب خارج نموده و برای گرفتن نمشان روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی قرار می‌دهیم.

3. قبل از هر چیز خاک را با بیلچه یا هر چیزی که در دست دارید زیر و رو کنید .بهتراست که خاک کمی نم داشته باشد ولی خیس نباشد که کار را برایتان سخت کند.

4. سپس بذرها را در سطح رویی خاک می‌کاریم .

5. روی دانه‌ها یک لایه نازک از خاک یعنی دو برابر اندازه خودشان خاک می‌ریزیم و در صورتی که بیشتر از اندازه خاک بریزید بذرها خفه می‌شوند و نمی توانند رشد کنند .

6. در ابتدای رشد برای آبیاری، یک روزنامه یا گونی روی گلدان پهن کنید، طوری که روی سطح خاک را بگیرد بعد با آبپاش شروع به آبیاری کنید تا زمانیکه بذرها جوانه بزنند . برای رشد دو تا سه میلی متری سبزی‌ها بهتر است گلدان آماده شده را دور از نور و در جای تاریک نگهدارید تا روزنامه آرام آرام بالا بیاید.

7. سپس روزنامه را بر داشته و به صورت مستقیم به گیاه آب می‌دهیم و گلدان را در معرض نور می‌گذاریم . سبزی‌ها با نور بیشتر بهتر رشد می‌کنند اما اگر نور آپارتمان ما کافی نبود از لامپ‌های فلورسنت استفاده می‌کنیم.

8. هر وقت که خاک گلدان خشک شد دوباره با آبپاش آب بدهید اما دقت کنید وقتی خاک خیس باشد اگر دوباره آب بدهید ریشه جوانه‌ها نمی توانند اکسیژن لازم را گرفته و از بین میروند .

9. دو هفته بعد کود دهی را آغاز می‌کنیم و برای اینکار از کود طبیعی استفاده می‌کنیم . در صورت در دسترس نبودن کود طبیعی، کودهای شیمیایی استاندارد را تهیه و با توجه به نوشته‌های روی بسته دوز مورد نیازاز این کود را به گیاه می‌دهیم.

10. در صورتی که شما در کاشت سبزیجات خطایی نداشته باشید بعد از گذشت حدود دو هفته سبزی‌ها آماده خوردن می‌شوند.

11. پس از رشد جوانه‌ها و پس از اینکه 8 تا برگ دادن دو تا برگ تازه گیاهانی مانند ریحان و جعفری و گشنیز و… را که در سر ساقه قرار دارد را بکنید تا از پائین ،ساقه فرعی شروع به رشد کند و محصول چندین برابر شود .

.

جلوگیری از آفت زدن سبزی ها

برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان مقداری آب را با الکل مخلوط نمایید ودر برخی مواقع به جای سم، روی سبزی‌ها بپاشید تا در صورت حمله شته‌ها به سبزی‌ها ، آنها از بین بروند. درطی مراحل رشد سبزی چون از هیچ گونه سمی استفاده نمی کنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند.

چنانچه در این بخش از نکات باغبانی در نمناک اشاره شده است برای پیشگیری از آفت زدگی گیاهان راه‌های زیادی وجود دارد؛ مثلا نگه داشتن یک گلدان گیاه جعفری یا همیشه بهار درکنار گلدان سبزیجات باعث می‌شود تا 60 درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شته‌ها کاهش یابد. موزیک نیز بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفت‌ها موثر است.

.

نکاتی برای پرورش سبزیجات در خانه

⇠ هنگام خرید بذر سبزیجات توجه داشته باشید که نعناع و پونه، بذر ندارند و باید آنها را از سبزی فروشی بخرید و بعد از ریشه دار کردن در خاک بکارید.

⇠ سبزیجاتی همچون ریحان بنفش، فلفل‌های زینتی، گوجه فرنگی، جعفری و آویشن که رنگی هستند را در گلدان‌های سفالی ساده که به رنگ‌های زیبای آبی، نارنجی و زرد در آورده اید بکارید و از دیدن آنها در این گلدان‌ها لذت ببرید.

⇠ اگر فضای کافی برای قرار دادن گلدان روی زمین ندارید از سبد استفاده کنید و سبد را در جایی که نور کافی وجود دارد آویزان کنید و انواع سبزیجات را در آن بکارید.

⇠ می‌توانید سبزیجات را باهم و درکنار هم بکارید و زیبایی بیشتری به سبدبخشید. مثلا جعفری و گوجه فرنگی را در یک سبد با هم بکارید.

⇠ برای آبیاری آن نیز از سیستم آبیاری قطره ای استفاده کنید و اینگونه صرفه جویی در وقتتان نیز نمایید.

⇠ برای گلدان خود گیاهانی با شاخ و برگ، گل یا میوه‌های زیبا مانند چغندر برگی قرمز، گل همیشه بهار لیمویی و فلفل تند انتخاب کنید و گلدان تان را زیبا نمایید و به آن هویت دهید.

⇠ از جعبه‌های موجود در خانه یا جعبه‌های میوه به جای خرید باکس یا گلدان می‌توانید استفاده کنید و درون آنها انواع کاهو، هویج، توت فرنگی یا حتی گل‌های همیشه بهار بکارید.

⇠ برای زیباتر کردن بالکن یا حتی پشت بام خود انواع گلدان‌ها که در آن‌ها خیار، گوجه فرنگی، فلفل، ریحان، آویشن و جعفری پرورش داده اید ، با اندازه و ارتفاع‌های متنوع استفاده کنید .

.

چه سبزیجاتی را می‌توانیم در خانه پرورش دهیم؟

کاشت سبزی خوردن در خانه بسیار ساده است، بدون نیاز به مراقبت خاص و با کمی رسیدگی می‌توانید سبزی خوردن را در خانه خود پرورش دهید. سبزی‌هایی که در این مطلب معرفی می‌کنیم، از نوع سبزی‌های برگی هستند؛ یعنی ما برگ‌های این گیاهان را می‌خوریم. اگر کمی به سراغ باغبانی در خانه بروید، خودتان تجربه به دست می‌آورید و می‌توانید ابتکار هم داشته باشید.

1. شاهی

سبزی شاهی

شاهی رشد و نگهداری بسیار ساده‌ای دارد و برای برای شروع کاشت سبزی در آپارتمان مناسب است. شاهی با نام ترتیزک هم شناخته می‌شود. این سبزی خوردن کمی طعم تند می‌دهد و مصرف تازه خوری بسیاری دارد. سبزی شاهی هم گیاهی یک‌ساله است، برای سلامتی مزایای مختلفی دارد و از گیاهان دارویی نیز محسوب می‌شود. پس از کاشت بذر شاهی نیازی نیست مدت زیادی برای به ثمر نشستن آن صبر کنید؛ شاهی بسیار سریع رشد می‌کند.

.

2. ریحان

ریحان

قطعاً گیاه ریحان را می‌شناسید. فکرش را بکنید کباب خانگی با سبزی‌هایی که در خانه دارید چه طعم بی‌نظیری خواهد داشت. نان و کباب و ریحان خانگی! این سبزی خوش عطر و طعم، یعنی همان ریحان، یکی از محبوب‌ترین انواع سبزی خوردن و البته برگی محسوب می‌شود. گیاه ریحان یک‌ساله است و از طریق بذر به‌راحتی رشد می‌کند. اگر می‌خواهید ریحان معطر شما برگ‌های بزرگی داشته باشد، برگ‌های آن را بچینید تا با رشد بیشتری که پیدا می‌کند، به اندازه دلخواه شما برسد.

.

3. جعفری

جعفری

بعید است کسی اسم پیاز و جعفری به گوشش نرسیده باشد! البته بحث ما در مورد پیاز نیست بلکه می‌خواهیم در مورد کاشت جعفری بگوییم. یکی از گلدان‌هایی که خریده‌اید را حتماً برای کاشت بذر جعفری کنار بگذارید. حتماً خوب می‌دانید که جعفری یکی از سبزی‌های پرکاربرد در آشپزخانه است و علاوه بر مصرف تازه خوری، برای پخت و پز نیز استفاده زیادی دارد. جعفری از سبزی‌های برگی دوساله است که با بذر به راحتی می‌توانید آن را پرورش دهید.

.

4. گشنیز

گشنیز

گشنیز و جعفری بسیار شبیه به هم هستند. اگر شما هم این دو را با هم اشتباه می‌کنید، بیایید این مشکل را همین‌جا برای همیشه تمام کنیم. وقتی این دو سبزی را با هم بکارید و رشدشان را کنار هم ببینید، راحت‌تر می‌توانید آن‌ها‌ را از هم تشخیص دهید. جعفری رنگ تیره‌تری دارد و برگ‌های آن کمی ضخیم و خشن‌تر است. گشنیز لطیف‌تر و روشن‌تر است و بریدگی‌های ریزتری در برگ‌های آن دیده می‌شود. ساقه گشنیز هم به دلیل بافت لطیف‌ترش، قابل خوردن است و طعم بسیار خوبی دارد. گشنیز سبزی یک‌ساله است، عمر کوتاه و رشد سریع دارد.

.

5. خرفه

خرفه

شاید خرفه را در باغچه‌ها دیده باشید، چون بیشتر به شکل خودرو رشد می‌کند. ولی این گیاه نوعی سبزی محسوب می‌شود. خرفه ساقه‌های قرمز و برگ گوشتی دارد. این سبزی ارزش غذایی بالایی دارد و به عنوان گیاه دارویی نیز شناخته می‌شود. بذر سیاه خرفه را می‌توانید به عنوان سبزی خوردن در خانه بکارید. فقط حواستان به تأمین آب مورد نیاز آن باشد. خرفه هم یک سال مهمان خانه شما خواهد بود.

.

6. مرزه

مرزه

مرزه یکی از سبزی‌های کمتر شناخته‌شده است. این گیاه برگ‌های کوچک و کشیده‌ای دارد که دور تا دور ساقه‌اش رشد می‌کنند. مرزه عطر بی‌نظیری دارد و به همین دلیل در ساخت دمنوش گیاهی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. مرزه را هم می‌توانید یک سال در خانه خود نگهداری کنید.

.

7. تره

تره

ظاهر متفاوت تره آن را از باقی سبزی‌های خوردن متمایز و تشخیص دادنش از بقیه سبزی‌ها را راحت می‌کند. تره به دلیل این که با پیاز هم خانواده است، طعمی مشابه آن دارد. در واقع آنچه مورد مصرف خوراکی قرار می‌گیرد، ساقه تره است. تره گیاهی چندساله است و با بذر به راحتی تکثیر می‌شود. چیدن ساقه‌های تره باعث می‌شود این گیاه دوباره قدرتمندتر و ضخیم‌تر رشد کند.

.

8. شنبلیله

شنبلیله

تا به حال اسم شنبلیله به گوشتان خورده است؟ این سبزی برگی و معطر، به عنوان سبزی خوردن مصرف نسبتاً کمتری دارد و اغلب در ترکیب با سبزی‌های دیگر برای پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرد. برگ‌های گرد و خوش‌طعم شنبلیله را می‌توانید با بذری که در گلدان‌های خانگی خود می‌کارید، برای مصرف روزانه‌ برداشت کنید.

.

9. شوید

شوید

حتماً برگ‌های ریز و خوش عطر شوید را در غذاهای مختلف تست کرده‌اید. استفاده از این سبزی برگی به دلیل عطر و طعم خوبش، به‌صورت خام هم طرفداران خود را دارد. البته شوید به ‌صورت ادویه و طعم‌ دهنده هم استفاده می‌شود. شوید گیاهی یک‌ساله است و عمر کوتاهی دارد. بعد از آن که برگ‌های شوید را برای مصرف چیدید، رشد دوباره آن چندان مناسب نخواهد بود. پس بهتر است بذر شوید را در فاصله زمانی مختلف و در چند گلدان بکارید.

.

منابع:

.https://www.digikala.com
.http://namnak.com

بخش‌های مرتبط

مجله گل و گیاه

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت