فصل پاییز و پرهیزات مبتنی بر مزاج

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

در این پست مجله طب سنتی طبایع، مواردی که انجام آن‌ها در فصل پاییز باعث به خطر افتادن سلامتی بدن می‌شود و جزء پرهیزات ضروری این فصل به حساب می‌‎آیند، در یک لیست 14 تایی دسته‌بندی شده است.

.

مزاج فصل پاییز

  • پاییز فصلی با مزاج سرد و خشک است.
  • پاییز با مزاج سرد و خشک خود، برای افراد تندرست و افراد با مزاج گرم و تر مناسب تر است.
  • اما این فصل برای سالمندان و افراد با مزاج یا سوء مزاج سرد و خشک (سوداوی مزاج) مناسب نیست.
  • و می‌تواند موجب تشدید علائم و بروز برخی بیماری‌ها از جمله بیماری‌های سرد و خشک مانند برخی اختلالات گوارشی، اگزما، خشکی پوست و شوره سر،ورم لوزه ها، درد مفاصل، برخی تب ها، بزرگی طحال، دردهای سیاتیکی، بیماری‌های ریوی مانند تنگی نفس و سرفه، ورم‌های سودوای و … شود.
  • از طرفی در فصل پاییز، شرایط اقلیمی خشک و تغییرات آب و هوایی زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری‌های ویروسی و آلرژی‌هاست که مراقبت‌های بیشتر و پرهیزات ضروری‌‌تری را طلب می‌کند. از این رو برای جلوگیری از بروز بیماری‌ها بایستی پرهیزات و اقدامات زیر را به کار بست.

.

مواردی که در فصل پاییز باید از آن‌ها پرهیز کرد

در واقع تغییر فصل‌ها با تغییراتی در تمام حیات از جمله حیات انسانی همراه است که تدابیر و پرهیزات خاص خود را می‌طلبد، از این رو توصیه جدی طب سنتی برای داشتن یک فصل پاییز زیبا و بدون بیماری این است که از موارد زیر تا حد امکان پرهیز شود.

.
  1. مصرف مواد غذایی با طبع خیلی سرد
  2. نوشیدن زیاد آب خنک و استحمام با آب سرد
  3. مواجهه با گرمای سر ظهر و سرمای بامداد و شبانگاه و نداشتن پوشش مناسب
  4. داشتن نزدیکی جنسی به دفعات زیاد در فصل پاییز
  5. یبوست مزاج و در طرف مقابل مصرف مسهل‌های قوی
  6. اهدای خون، زالودرمانی، فصد و حجامت بی‌مورد و هرکاری که خون را کم کند
  7. قی کردن
  8. خوابیدن در جای سرد و با شکم پُر
  9. زیاد خوابیدن به ویژه خواب نزدیک غروب و خواب بلافاصله بعد از غذا / زیاد بیداری کشیدن
  10.  غم و غصه زیاد (اعراض نفسانی)
  11. تماس با عواملی که باعث تحلیل رفتن رطوبت و خشکی پوست می‌شود
  12. مصرف غذاهای سنگین و دیرهضم، مصرف فست فودها، غذاهای فرآوری شده و سرخ کردنی ها
  13. مصرف میوه‌های تابستانه و موسمی به ویژه هنداونه و خربزه و …
  14. مصرف گوشت گاو و گوساله

.

پرهیزات غذایی فصل پاییز

همه غذاها دارای مزاج هستند و بهتر است در فصل خود مصرف شوند، بهتر است در فصل پاییز غذا هایی زیر، که به خشکی مزاج بدن دامن می‌‌زنند، کمتر استفاده شوند.

  •  گوشت گاو و گوساله
  • کنسروها و کمپوت ‌ها
  • سوسیس و کالباس، فست فودها
  • ادویه ‌های تند و تیز، ترشی‌ ها، یخ، شوری‌ ها، چیپس و پفک
  • سرخ‌کردنی ‌ها
  • بادمجان، عدس، قارچ
  • پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک
  • کلم و گل‌کلم
  • رُب و سس‌ ها
  • غذا‌های مانده و گوشت نمک‌ سود
  • چای پر رنگ

.

تدابیر خوب پاییز برای حفظ سلامتی

تدابیر ذیل، از جمله تدابیر خوب این فصل هستند که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماری‌ها در فصل پاییز می‌شوند:

  • به‌کارگیری برخی تدابیر چون استفاده از عطرهای معتدل
  • حمام یک روز در میان با آب نیم‌گرم
  • چرب کردن بدن با روغن‌های مناسب مانند بنفشه بادام
  • پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز
  • و پوشاندن سر به‌ویژه در هنگام خواب
.

حرف آخر…

بنابراین افراد به خصوص سوداوی مزاجان، برای زندگی در فصل پاییز باید به پرهیزات ضروری و نکات مهمی که بدان اشاره شده، توجه کنند تا کمتر در معرض آسیب‌ها قرار بگیرند.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت