1- دمنوش گیاهی گـل گـاو زبـان و سنبل الطیب:
⇠ ترکیبات: گل گاوزبان، 2 قاشق غذاخوری؛ سنبل طیب، 1 قاشق مرباخوری؛ لیموعمانی،1عدد.
⇠ خواص: گل گاو زبان، طبیعتی گرم و تر و ضد سودا و صفرا دارد و آرام بخش اعصاب، خواب آور و مسکن سردردهای عصبی و دردهای کلیوی و کاهش دهنده فشار خون است.
⇠ سنبل طیب هم با طبیعت گرمی که دارد؛ ضد قولنج و اسپاسمهای عضلانی و مفید در درمان تشنج و صرع بوده؛ قوه باه (میل جنسی) را نیز تقویت میکند.
.
2- دمنوش گیاهی به لیمو و زیرفون:
⇠ ترکیبات: به لیمو، 1قاشق مربا خوری و زیرفون، 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت این چای گرم بوده؛ در درمان سرماخوردگی، تشنج، نقرس، دردهای سیاتیکی، غلظت خون، روماتیسم، بیخوابیهای شبانه، میگرن، اضطراب، تپش قلب، سردرد، آسم، فشارخون و اسهال موثر است؛
⇠ همچنین این چای، تقویت کننده حافظه، شستشو دهنده کلیه و مقوی معده است.
⇠ مصرف این چای به علت دارا بودن زیرفون، برای خانمهای باردار ممنوع است.
.
3- دمنوش گیاهی بادرنجبویه و زیرفون:
⇠ ترکیبات: بادرنجبویه 1قاشق مربا خوری و زیرفون 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: این چای طبیعت بسیارگرمی داشته، مقوی قلب و اعصاب، خون ساز، تـقـویـت کننده سلولهای مغزی، فوق العاده آرام بخش و در بعضی مزاجها بالابرنده قوی فشارخون است.
⇠ بادرنجبویه، خود، به تنهایی، مقوی مغز، ضد صدای گوش، ضد بیماریهای کلیه، ضد خوابهای وحشتناک، ضد بوی بد دهان، خواب آور و نشاط آور است.
⇠ این چای نیز به دلیل دارا بودن زیرفون برای خانمهای باردار منع مصرف دارد.
.
4- دمنوش گیاهی بابونه:
⇠ ترکیبات: بابونه 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت آن، معتدل و در بابونههای صحرایی به سمت گرم و خشک است.
⇠ ضد بلغم و صفرا و آرام بخش اعصاب، به ویژه اعصاب معده و روده و مقوی آنها و شستشو دهنده بسیارقوی کلیهها و تقویت کننده کلی سیستم عصبی است و علاوه بر آن، ضد تب، ضد انگل، ضد یبوست و اشتها آور است.
.
5- دمنوش گیاهی به لیمو:
⇠ ترکیبات: به لیمو 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: این چای آرام بخش، طبیعتی گرم دارد و مناسب برای درمان بیخوابیهای شبانه، میگرن، سردرد، طپش قلب و آسم بوده؛ ضمن تقویت معده و آثار ضد نفخ، حافظه را نیز بهبود میبخشد.
.
6- دمنوش گیاهی دارچین:
⇠ ترکیبات: دارچین، چندقلم آسیاب نشده.
⇠ خواص: طبیعت گرم و خشک دارچین از آن یک محرک عالی اعصاب ساخته است که ضمن دارا بودن خواص نشاط آوری و رفع دلهره، شستشودهنده کلیه، دفع کننده اخلاط رطوبتی، تقویت کننده قوه باه و موثر در درمان پا دردهای رطوبتی است.
⇠ دارچین علاوه بر تقویت کبد و معده، اشتها آور نیز بوده، بوی بد دهان را برطرف میکند.
⇠ جالب است که بدانید طبق نظر اطبای قدیم، اثر مثبت دارچین بر اعصاب، تا 15سال در بدن ماندگار است.
⇠ زنان باردار بهتر است در مصرف دارچین کمی احتیاط کنند.
.
7- دمنوش گیاهی زنجبیل:
⇠ ترکیبات: زنجبیل قلم (نکوبیده) 2قطعه متوسط.
⇠ خواص: زنجبیل، طبیعتی گرم و خشک دارد و ضد بلغم و صفرا، بالابرنده قوی فشارخون، مقوی اعصاب، تقویت کننده حافظه، تنظیم کننده جریان ادرار، ضد رطوبت مزاج، خونساز، ضد درد مفاصل، تقویت کننده قوه باه، مقوی دستگاه گوارش، حل کننده سـنـگ هــای صـفراوی، ضد مسمومیتهای غذایی، درمان کننده بسیار خوب تب مالت و ضد سرطان میباشد.
⇠ نکته مهم در مصرف زنجبیل آن است که زیاده روی در مصرف آن میتواند باعث افزایش فشار خون و ضعف نیروی جنسی شود.
.
8- دمنوش گیاهی میوه گل نسترن:
⇠ ترکیبات: میوه گل نسترن 15عدد.
⇠ خواص: این چای با طبیعتی معتدل و تا حدی خشک؛ سرشار از ویتامین ث بوده، در پیشگیری و درمان سرماخوردگی موثراست.
⇠ میوه گل نسترن، فشارخون را کم کرده؛ ورم و درد کلیه را التیام و آن را شستشو میدهد؛ معده را تقویت مینماید و اثرات ضد اسهالی دارد.
.
9- دمنوش گیاهی زیرفون:
⇠ ترکیبات: زیرفون 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواصّ: طبیعت زیرفون، گرم است و مصرف زیاد آن میتواند فشارخون را کاهش دهد.
⇠ این چای در درمان ناراحتیهای عصبی و تشنج ها، مـیـگـرنهای مزمن، بیخوابی، سردرد، بیماریهای ریوی و زکام، غلظت خون، استفراغ، روماتیسم، آرتروز، نقرس و دردهای سیاتیکی کاربرد دارد.
⇠ باز هم باید یادآوری کنیم که مصرف زیرفون برای خانمهای باردار ممنوع است.
.
10- دمنوش گیاهی آویشن:
⇠ ترکیبات: آویشن 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: آویشن با طبیعتی معتدل، ضد صفرا، بالابرنده فشارخون، مقوی اعصاب و افزاینده قدرت بینایی است و در رفع التهابهای مزمن روده بزرگ، دفع انگلهای گوارشی، افزایش اشتها و تقویت کلی جهاز هاضمه مفید است.
⇠ آویشن، کلیه را شستشومی دهد؛ رطوبت بدن را دفع میکند؛ غلظت خون را کاهش میدهد و در درمان زکام، سرفه و آسم موثر است.
.
11- دمنوش گیاهی اکلیل کوهی (رُزماری):
⇠ ترکیبات: اکلیل کوهی 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: اکلیل کوهی که برخی آن را «گیاه معجزه گر» مینامند؛ طبیعتی معتدل تا گرم و ضد صفرا داشته؛ تقویت کننده کلی بدن و به ویژه اعصاب، شستشودهنده کلیه، ضد دلهره و اضـطراب، بـرطـرف کننده زکـام، آسـم و سیاه سرفه، مقوی معده، ضد دردهای روماتیسمی، استخوانی و کمری و حل کننده سنگهای صفراوی است.
.
12- چای گزنه:
⇠ ترکیبات: گزنه،1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: گزنه، طبیعتی گرم و خشک دارد و اثر آن در کاهش قند خون، سال هاست که به اثبات رسیده است.
⇠ این گیاه، ضد صفرا و سنگ کیسه صفرا بوده؛ غلظت خون را کاسته؛ چربی خون را پایین میآورد؛ و با شستشوی کلیه، بـسـیـاری از بـیماری هایش را بهبود میدهد.
⇠ گزنه، همچنین ضد سرطان، ضد خونریزی، زیادکننده شیر مادر، برطرف کننده خستگی، ضد ریزش موی سر و مفید در درمان بیماریهای پروستات است.
.
13- چای مرزنجوش:
⇠ ترکیبات: مرزنجوش 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت گرم و اثرآرام بخش مرزنجوش بر اعصاب، آن را تبدیل به یکی از بهترین داروها در درمان میگرن کهنه، درد شقیقهها و بسیاری از سردردهای دیگر و نیز بیخوابی نموده است.
⇠ این گیاه با اثر تـب بُر و خلط آور خود، در درمان انواع سرماخوردگیها موثر است و در دستگاه گوارش به عنوان داروی ضد نفخ و ورم معده، ضد اسهال و اشتها آور کاربرد دارد.
.
14- چای اسطوخودّوس:
⇠ ترکیبات: اسطوخودّوس 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت این گیاه مفید دارویی، گرم و خشک است و در درمان طیف وسیعی از بیماریها از جمله میگرن، زکام، آسم و برونشیت، انواع روماتیسم و اگزما کاربرد دارد.
⇠ این گیاه، مُسکّن، آرام بخش اعصاب، تقویت کننده سلولهای مغز و شستشودهنده کلیه است.
.
15- چای فلوس:
⇠ ترکیبات: مغز فلوس 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت فلوس، معتدل و ضد صفراست و به عنوان یک ملین و مسهل قوی (اما با عملکردی ملایم و بیآزار)، یبوستهای مقاوم به درمان و مـزمـن را درمان میکند و بـه تـدریج، تورم امعاء و احشاء را تـسـکیـن میدهد.
⇠ فلوس، همچنین، پایین آورنده فشارخون و درمان کننده برفک دهان است.
.
16- چای زعفران:
⇠ ترکیبات: زعفران کوبیده 1قاشق مرباخوری.
⇠ خواص: زعفران، طبیعتی گرم و خشک دارد و مقوی قلب، محرک قوای مغزی، شادی بخش، خنده آور، ضد کرم خوردگی دندان، شستشو دهنده کلیه، مقوی معده، ضدسرفه، ضدحساسیت و خلط آور است.
⇠ در هنگام زایمان برای تسهیل و تسریع روند زایمان میتوان یک مثقال آن را دم کرده میل نمود اما در دوران بارداری بهتر است از مصرف زیاد آن خودداری کرد.
.
17- چای نعناع:
⇠ ترکیبات: نعناع 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت نعناع، معتدل و دارای اندکی گرمی و یک ضد اسهال و استفراغ قوی است که مقوی معده و ضد نفخ آن؛ خوشبوکننده دهان؛ آرام کـنـنده رودهها و رفع کننده ناراحتیهای کیسه صفرا و نیز مفید در درمان ناراحتیهای ریوی، تـنـگی نفس، آسم و سرفه و خستگیهای جسمی است.
.
18- چای پونه:
⇠ ترکیبات: پونه 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: پونه، به لحاظ طبی، «نعناع خودرو» محسوب میشود و خواص آن مشابه نعناع است.
.
19- چای چلتوک برنج:
⇠ ترکیبات: چلتوک برنج 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: چلتوک برنج، طبیعتی گرم دارد و سرشار از ویتامینهای گروه «ب» است، از سفید شدن و ریزش موی سر پیشگیری میکند (به صورت خوراکی و ماساژ روی مو و پوست سر) و یبوسـت هـای مزمن را درمـان میکند.
⇠ استفاده از این چای برای خانمهای باردار ممنوع است.
.
20- چای گلپر:
⇠ ترکیبات: گلپر 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواصّ: طبیعت گلپر، گرم و خشک بوده؛ تقویت کننده عالی حافظه و یک داروی ضـد صـرع قـوی است؛ برطرف کننده تنبلی معده، کـمـک کـنـنـده به هضم غذا، ضد انواع اسهال و اشتهاآوربوده؛ علاوه برتقویت میل جنسی، در درمان جوش و دمل نیز موثر است.
.
21- چای زیره سیاه:
⇠ ترکیبات: زیره سیاه 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت بسیار گرم زیره، چـربی اضافه بدن را میسوزاند و چاقی را برطرف میکند؛ فشارخون را افزایش میدهد و علاوه برتصفیه خون، تقویت قلب و عروق وشـسـتـشـوی کـلـیـه، ضد زردی پوست، افزایش دهنده شیرمادر، ضد نفخ و مقوی معده میباشد.
.
22- چای بادرنجبویه:
⇠ ترکیبات: بادرنجبویه 2 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبع بادرنجبویه، بسیارگرم بوده؛ دربعضی مزاجها، بالابرنده قوی فشارخون است؛ همچنین، مقوی قلب و اعـصـاب و فـوق العاده آرام بخش، خـون ساز، ضد صدای گوش، خواب آور، نشاط آور، ضد بیماریهای کلیه، ضد خوابهای وحشتناک و برطرف کننده بوی بد دهان است.
.
23- چای بهارنارنج:
⇠ ترکیبات: بهارنارنج 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: بهارنارنج، طبیعتی گرم دارد و آرام بخش، تقویت کننده مغز و اعصاب، شادی بخش و اشتها آور است.
.
24- چای هوفاریقون:
⇠ ترکیبات: هوفاریقون 1قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعتی گرم و خشک دارد و مقوی قلب و اعصاب و درمان کننده میگرن میباشد.
.
25- چای کوهی(چای پشمی):
⇠ ترکیبات: چای کوهی 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: طبیعت آن، گرم بوده؛ ضد آلرژی و حساسیت، مقوی اعصاب، آرام بخش، خواب آور و موثر در درمان اگزمای پوستی است.
.
26 – چای آلبالو:
⇠ ترکیبات: آلبالوی بدون هسته، نصف لیوان.
⇠ خواص: آلـبـالـو بـا طبیعت سرد و خشکی که دارد، ضد صفرا، ضد اسهال، کاهش دهنده فشار خون، موثر در برطرف نمودن حالت تهوع، ضد خارشهای پوستی، ضد سنگ کلیه و یک اشتها آور بسیار عالی است اما مبتلایان به زخمهای گوارشی نباید از آن استفاده کنند.
.
27- چای ترش (چای مکّه یا چای گُجرات):
⇠ ترکیبات: چای ترش 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: مصرف این چای، باعث کاهش تدریجی فشار و چربی خون خواهد شد.
⇠ مصرف این چای در بعضی افراد؛ ممکن است باعث کاهش شدید فشار خون و عوارضی مثل سرگیجه شود؛ لذا این چای را با مقادیر بیشتری نبات؛ یا همراه با نوشیدنی هایی که باعث افزایش فشار خون میشوند؛ مصرف نمایید.
.
28- چای گل سرخ (گل محمّدی):
⇠ ترکیبات: گل سرخ (تازه یا خشک شده) 2 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: این چای، طبیعتی معتدل با گرایش به سمت سرما و خشکی دارد و بسیار شادی بخش، مقوی قلب و ضد صفرا و بلغم میباشد.
⇠ گل سرخ، ملین بسیار خوبی بوده؛ در درمان یبوستهای تازه و کهنه ، تقویت لثه و ترمیم زخمهای آن مفید است.
.
29- چای زرشک:
⇠ ترکیبات: زرشک آبگیری، 2 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: زرشک، طبیعتی سرد و خشک دارد و ضد صفرا، تقویت کننده معده، کبد و قلب، خنثی کننده سموم، برطرف کننده عطش و گرمازدگی (و تهوع و استفراغ ناشی از آن) و بیاشتهایی است.
⇠ زرشک، ضمن تصفیه خون، درمان بـسـیار خوبی برای فـشـار خـون بـالا (در افراد گرم مزاج) میباشد.
.
30- چای قره قات (قراقات):
⇠ ترکیبات: قره قات، 1 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: قره قات، میوه درختی است که در جنگلهای شمال ایران میروید و به لحاظ خواص دارویی، بسیار شبیه زرشک میباشد.
⇠ این میوه یکی از بهترین داروها در تصفیه خون و کاهش فشار آن میباشد و علاوه بر درمان اسهال، در کاهش میزان قند خون نیز موثر است.
.
31- چای غوره:
⇠ ترکیبات: غوره 2 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: غوره با طبع سرد و خشک خود، ضد صفرا و بلغم، برطرف کننده تشنگی و مقوی کبد است و باعث کاهش فشار خون در افراد گرم مزاج میشود؛ اما برای زخمهای معده و اثنی عشر مضر است.
.
32- چای عنّاب:
⇠ ترکیبات: عناب، 15 عدد.
⇠ خواص: عناب، طبیعتی معتدل دارد و ملین، تصفیه کننده خون، ضد سرفه و تنگی نفس، کاهش دهنده فشار خون، مفید در درمان بواسیر و برطرف کننده خشونت سینه، حلق و گرفتگی صداست.
.
33- چای گل پنیرک:
⇠ ترکیبات: گل پنیرک 2 قاشق غذاخوری.
⇠ خواص: این چـای، دارای طبیعتی سـرد و تر، ملین، خلط آور، شستشو دهنده کلیه، ضد درد کلیه و سوزش مثانه، درمان کننده زخمهای گوارشی و یکی از بهترین داروها در درمان سینه دردها و ورم حلق و گلو است.
.
• نکات مهم تهیه دمنوش گیاهی
⇠ تمام نوشیدنیهایهای معرفی شده دراین جزوه به این صورت آماده میشوند که ترکیبات آنها را به همراه دو لیوان آب سرد در یک قوری- که بهتر است چینی باشد- ریخته، روی حرارت کم قرار میدهیم تا به نقطه جوش برسد؛ سپس قوری را روی حرارت غیرمستقیم (کتری یاسماور) میگذاریم تا درمدّت 30 دقیقه به آرامی دم بکشد؛ پس ازآن، چای راصاف نموده، مصرف میکنیم.
⇠ این نوشیدنیهای گوارا، برخلاف چای معمولی، تا چند روز قابل مصرف میباشند. بدیهی است، بر خلاف چای سیاه، هـرقـدر زمان دم کشیدن چای بیشتر باشد، کیفیت آن، مطلوب تر خواهد بود.
⇠ در صورت تمایل میتوانید از همان ابتدا از آب جوش استفاده نمایید و نوشیدنی را مشابه چای معمولی دم کنید یا آن که بگذارید چای به مدت 15 تا 20 دقیقه روی شعله کم بجوشد. ترجیحا این چایها را با عسل، خرما یا توت میل کنید. در صورت تمایل میتوان چای را با چند قطره آب لیمو ترش تازه میل کرد.
.
منابع:
.https://fa.parsiteb.com
.http://damnooshshop.com