• روشهای مختلف دم كردن قهوه :
برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را میتوان به صورتهای مختلف دم كرد. تمام این روشها را به چهار دسته كلی تقسیم نمودهاند كه تفاوت این روشها تنها به این نكته بستگی دارد كه چگونه آب را به قهوه اضافه میكنند.
.
1) جوشاندن :
⇠ یكی از روشهای قدیمی دم كردن قهوه كه هنوز در مناطق خاور میانه، آفریقای شمالی، کشور تركیه و کشور یونان به كار میرود، این است كه قهوه را به همراه آب، داخل قوری میریزند و اجازه میدهند كه آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف میكنند. برای این كارچند حبه قند داخل قوری میریزند و میگذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه میكنند.
⇠ قهوه ترک به این روش تهیه میشود. قهوه بدست آمده، نوشیدنی غلیظی است كه رویش كف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است.
.
2) تحت فشار قرار دادن :
⇠ قهوه اسپرسو، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه میشود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنیهای قهوه به كار میرود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع میشود.
⇠ در این روش از نوعی قوری كه سه بخش دارد استفاده میكنند. در قسمت پایینی، آب میریزند. پس از آن كه آب به جوش میآید، با فشار وارد قسمت میانی میشود كه پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع میشود. معمولاً قوری را روی گاز میگذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد.
.
3) كمک گرفتن از نیروی جاذبه :
⇠ روشی دیگر برای تهیهی نوشیدنی قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل یک صافی است كه آب جوش قطره قطره روی قهوه میچكد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد. اما كلاً طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور میكند و قهوه خوش طعمی را ایجاد مینماید.
.
4) خیس كردن :
⇠ در این روش از استوانه ای شیشه ای كه دارای پیستون صافی داری است استفاده میكنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط میشوند (معمولاً به مدت چند دقیقه) قبل از آن كه پیستون كه به شكل فویل است، پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است.
⇠ قهوههای كیسه ای نسبت به چای كیسه ای كمیاب ترند. این امر به دلیل آن است كه در تهیهی قهوه كیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده (نسبت به چای به كار رفته در چای كیسه ای) به كار برد كه از نظر اقتصادی برای تولید كنندگان این محصولات، با صرفه نمی باشد.
⇠ در تمام این روشها از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای كه برشته و آسیاب شده است) استفاده میشود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی میماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته میشود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد كه قرار است با آن تهیه شود.
⇠ دستگاههای برقی تهیه قهوه، آب را جوش میآورند و سپس مواد لازم را بدون این كه لازم باشد انسان كمک زیادی كند، با هم مخلوط میكنند. این دستگاهها بر اساس برنامه زمان بندی خاصی عمل میكنند. افرادی كه در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانههای سبز قهوه خام و دم كردن آنها به روش سنتی را ترجیح میدهند.
.
• انواع قهوه از نظر دم کردن به صورت زیر میباشند:
1.قهوه ترک
2.قهوه فرانسه
3.قهوه اسپرسو
4.قهوههای دمی
5.قهوههای فوری
6.اسپرسو دوپیو
7.اسپرسو لانگو
8.اسپرسو ریستریتو
9.اسپرسو ماکیاتو
10.اسپرسو کوبانو
11.لاته ماکیاتو
12.کافه لاته
13.کاپوچینو
14.اسپرسو کن پانا
15.کافه بِرِو
16.رِد آی
17.بلک آی
18.دِد آی
19.کافه موکا
20.آمریکانو
و…
.
• انواع نوشیدنی قهوه :
⇠ قهوه تلخ: نوعی قهوهی دم كرده است كه بدون شكر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف میشود.
⇠ شیر قهوه: قهوه ای است كه پس از تهیهی آن، شیر و گاهی شكر اضافه میكنند.
⇠ كاپوچینو: نوعی اسپرسو است كه با شیر كف كرده و گاهی شكر و كاكائو تهیه میشود.
⇠ قهوه معطر: در برخی كشورها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی اضافه مینمایند. شكلات یكی از مرسوم ترین این مواد است كه یا روی قهوه آماده شده میپاشند یا همراه با قهوه هنگام دم كردن، مخلوط میكنند. البته از برخی ادویه جات از جمله دارچین، جوز هندی، هل و.. هم برای معطر نمودن قهوه استفاده میكنند.
⇠ قهوه یونانی یا قهوه ترک: این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه میكنند. این نوع قهوه را داخل قوری مسی كه دسته بلندی دارد و سر آن باز است درست میكنند. زمانی كه قهوه را داخل فنجان میریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین، پودر قهوه كه دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است هم داخل فنجان میریزد. معمولاً فنجان را تا مدتی حركت نمی دهند تا این پودر قهوه كاملاً ته نشین شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شكر هم اضافه میكنند.
⇠ طرز تهیه قهوه فوری:به احتمال بسیار قوی نام قهوی فوری را شنیده باشید و اصطلاحی که بسیار رایج شده (نسکافه)و یا کافی میکس میباشد که به جای قهوه فوری استفاده میکنیم.
.
• اما تفاوت قهوه فوری با قهوه دم کردنی در چیست؟
⇠ به طورکلی باید گفت به قهوه هایی که در یک روند و با یک سری متدهای خاص هر کارحانه ای به طور مثال (شرکت نسکافه) فراوری شده و به صورتی تبدیل میشود که با آب جوش به شما و یا شیر به شما یک نوشدنی آماده بدهد قهوه فوری یا به اصطلاح انگلیسی (Instant coffee) گفته میشود. بسیاری از این قهوههای فوری با ترکیبهای مختلف و فراوریهای مختلف عرضه میشود.
⇠ قهوه فوری پودری است كه قابل حل شدن در آب یا شیر میباشد. این نوع قهوه به روشی بسیار متفاوت از قهوه هایی كه در بالا در موردشان توضیح داده شد، تهیه میشوند. البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی كه برای درست كردن آنها زمان صرف میشود، را ندارد. برخی این نوشیدنی را غیر قابل تحمل به شمار میآورند و بعضی عقیده دارند كه جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است. برخی هم اعتقاد دارند كه این نوشیدنی، اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود میباشد.
.
• طرز تهیه قهوه ترک:
⇠ روش ترکی یکی از روشهای قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار میرود این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری میریزند و اجازه میدهند که آرام به جوش آید. روش تهیه دقیق این نوع قهوه در ادامه آمده است.
⇠ دانههای قهوه باید به ریزترین اندازه آسیاب شده باشند.
⇠ ابتدا آب سرد را درون قهوه جوش بریزید. به ازای هر فنجان قهوه معادل سه چهارم فنجان را با آب سرد پر کرده و داخل قهوه جوش بریزید. سطح آب باید تا ابتدای گردنه یا تنگی قهوه جوش برسد و از آن بالاتر نرود و گرنه سرریز میشود.
⇠ حالا پودر قهوه را به آب اضافه کنید. به ازای هر فنجان قهوه خوری آب، دو قاشق چایخوری قهوه.
⇠ میتوانید در صورت تمایل به ازای هر دو قاشق چایخوری پودر قهوه، یک قاشق چایخوری شکر هم به قهوه اضافه کنید.
⇠ وقتی شکر کاملا در آب حل شد، اجاق گاز را روشن کنید؛ با شعله ای متوسط رو به کم. اگر شعله زیاد باشد قهوه تان میسوزد. در این مرحله قهوه را هم نزنید.
⇠ پس از گذشت زمان کمی -حدود دو دقیقه- یعنی زمانی که حرارت به حدود 70 درجه میرسد، قهوه شروع به حباب زدن از کنارهها میکند. جمع شدن حبابها حالتی روی سطح قهوه به وجود میآورد که آن را اصطلاحا «خامه قهوه» مینامند. در این مرحله قهوه را از روی حرارت بردارید تا حرارت و خامه کمی فروکش کنند. هرگز اجازه ندهید حرارت به بالاتر از 75 درجه برسد، چون مزه قهوه بیش از حد استخراج خواهد شد.
⇠ قهوه جوش را مجددا به آرامی و دقت روی شعله کم قرار دهید و سه بار این عمل را تکرار کنید تا خامه قهوه قوام بیاید.
⇠ قهوه را به آرامی در فنجان بریزید.
⇠ این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف میکنند. برای این کار چند حبه قند داخل قوری میریزند و میگذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه میکنند. قهوه ترک، به این روش تهیه میشود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است. قهوه اسپرسو، با تحت فشارقراردادن آب داغ تهیه میشود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنیهای قهوه به کار میرود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع میشود.
.
• طرز تهیه قهوه اسپرسو espresso :
⇠ قهوه اسپرسو نرم تر از فرانسه و زیر تر از ترک آسیاب میشود و با دستگاه مخصوص اسپرسو دم میشود به صورتی که آب با فشار زیاد از قهوه عبور داده میشود و عصاره قهوه به طور کامل خارج میگردد، اسپرسو در فنجان کوچکتر از قهوه ترک سرو میشود و کف نازک و روشنی روی آن میبندد (اگر دستگاه خوب و قهوه مناسب استفاده گردد) و فاقد لرد است.
⇠ و اما اسپرسو یکی از محبوب ترین و دوست داشتنی ترین قهوهها در دنیا میباشد. اسپرسو پایه و به اصطلاح (قهوهی پایه) نوشیدنیهای مختلفی همچون لانگو و کاپوچینو و لاته و آمریکانو و غیره میباشد.
⇠ قهوه اسپرسو را میتوان با دستگاهها و قهوه جوشهای متفاوتی که امروزه در بازار بسیار گسترده و متنوع میباشد تهیه نمود.
محبوب ترین قهوه جوشهای خانگی را میتوان موکاپات نامید که امروزه در خانه هر قهوه دوستی پیدا خواهید کرد. موکاپاتها یا همان قهوه جوشهای روگازی در عرض چند دقیقه و بدون زحمت زیادی به شما یک شات قهوه اسپرسو خواهند داد. موکاپاتها امروزه در سایزهای مختلف و در شکل و رنگ بندیهای بسیار متنوع در بازار موجود میباشند.
.
منابع:
.https://www.beytoote.com