والک کوهی نوعی سبزی وحشی و خودرو است که در رشته کوه البرز و فقط در فصل بهار میروید. سرشار از کلسیم و انواع ویتامینهای نافع بدن است.
والک یکی از گونههای سیر و به اصطلاح نوعی سیرکوهی است. نام علمی آن Allium ursinum L و نام انگلیسی آن Board-leaved Garlic، wild Garlic و از خانواده Liliaceae میباشد.
با نامهای پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز از آن یاد میشود. والک بسیار ملایم تر و شیرین تر از سیر معمولی است و بیشتر مصرف دارویی دارد. بوی آن شبیه پیاز است.
قسمت مورد استفادهی والک، گیاه جوان و به ندرت از گیاه خشک شده یا عصاره آن است
فواید سیر جنگلی، والک، سیر خرس
والک در موارد تصلب شرایین، اسهال، اتساع روده ای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار میرود.
* خوردن آن تنفس را آسان و تنگی نفس را درمان مى کند.
مداومت در خوردن والک سبب ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن میشود. این خاصیت به علت داشتن فلز منگنز است که در آن زیاد بوده و عامل سیاهى موى بدن انسان مى باشد
* والک با انبساط ملایم عروق خونی سبب کاهش فشار خون میشود.
* سرشار از ویتامین C بوده و داراى لعاب و صمغ زیاد مى باشد.
* والک برای تصفیه خون بسیار مفید است و در ناراحتیهای هاضمه کمک میکند و خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است.
* مصرف گیاه والک باعث کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت میشود.
* سیر کوهی برای کسانی که تنگی عروق دارند و همچنین برای سرگیجه بسیار مفید است.
* این گیاه ضد عفونى کنندهی قوى است؛ به هضم غذا کمک مى کند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
* اثر خوبى بر روى اعصاب دارد و از آن براى درمان نسیان، تقویت اعصاب و اشخاص فلج استفاده میکنند.
* تسکین دهندهی درد روماتیسم ، سیاتیک و نقرس مى باشد.
* ادرار را باز مى کند و رنگ چهره را نیکو مى سازد.
* پادزهر سموم حیوانى و غذایى هست.
* مداومت در خوردن والک سبب ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن میشود. این خاصیت به علت داشتن فلز منگنز است که در آن زیاد بوده و عامل سیاهى موى بدن انسان مى باشد. از این نظر شباهت زیادى به سیر دارد.
* به علت داشتن املاح زیاد، خون را قلیایى کرده و اسیدی بودن آن را از بین مى برد.
* میوهی والک بسیار خنک و ضد رطوبت بدن است و راه ورود میکروبها را به عروق مى بندد و از خونریزى و فساد خون جلوگیرى کرده و رقت خون را درمان مى کند.
* ملین و اشتهاآور بوده و ادرار را زیاد مى کند.
* مسکن صفرا و پاک کننده صفرا از امعاء است.
* بهترین درمان روماتیسم و تصلب شرائین است، براى کسانى که از درد معده رنج مى برند، میوه ى خوبى است و از تحریکات جلدى جلوگیرى مى نماید.
* شربت والک براى مبتلایان به تب و آبله مرغان و سرخک بسیار مفید است. غرغرهی جوشاندهی آن براى درمان دردگلو و آنژین سود فراوان دارد.
* سکنجبین میوه آن خنک کننده بوده و براى رفع یرقان و التهاب صفرا و کبد سودبخش است.
* اگر بر روی پوست مالیده شود باعث قرمزی پوست میشود.
* به صورت موضعی برگهای له شدهی آن را میتوان برای از بین بردن آبسه و کورک به کار برد.
* مالیدن عصاره میوه ى والک جهت زخم هاى آبدار و چرکى نافع بوده، آنها را خشک مى کند و گل آن نیز همین خاصیت را دارد.
* ضماد برگ والک جهت زخم هاى سرد و برآمدگى چشم از حدقه مفید است. عصارهی برگ و ساقهی آن که تازه چیده و کوبیده شده را با کمى صمغ مخلوط نمایید، جهت امراض چشم مخصوصا جوش پلک و ریزش اشک، ناخنه و ورم پلک چشم مفید مى باشد.
* جویدن برگ والک جهت ورم لثه و رفع بى حسى آن مفید مى باشد. جوش هاى دهان را از بین مى برد و بوى بد دهان را برطرف مى نماید.
* نوشیدن آب برگ و ساقهی آن که تازه باشد با کمى صمغ عربى جهت تقویت معده و خونریزى معده و بند آمدن اسهال و معالجه بواسیر نافع است.
* گل والک نیز اسهال را بند مى آورد و ضماد برگ آن بر روى دکمه بواسیر خونى نافع است.
* نوشیدن جوشانده ى ریشهی والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
از برگ این گیاه تا میتوانید استفاده کنید و چنان چه در اختیار ندارید از سیر معمولی چه از برگ و چه از پیاز آن میل نمایید. اثر گیاه تازه بهتر از پختهی آن است. برگ آن را همراه با جعفری و پیازچه به صورت سبزی خوردن یا سالاد، سوپ، آش کوکوی بدون تخم مرغ میتوانید تناول نمایید.
مضرات استفاه از سیر جنگلی، والک، سیر خرس
ضرر خاصی بیان نشده است.
توجه: لازم به یادآوری است این گونه گیاهان وحشی را بدون شناسایی کامل نباید مصرف کرد.
طریقه مصرف سیر جنگلی، والک، سیر خرس
از برگ این گیاه تا میتوانید استفاده کنید و چنان چه در اختیار ندارید از سیر معمولی چه از برگ و چه از پیاز آن میل نمایید. اثر گیاه تازه بهتر از پختهی آن است. برگ آن را همراه با جعفری و پیازچه به صورت سبزی خوردن یا سالاد، سوپ، آش کوکوی بدون تخم مرغ میتوانید تناول نمایید.
ترکیبات سیر جنگلی، والک، سیر خرس
والک حاوی ترکیباتی مانند اسانس فرار که حاوی ترکیبات گوگردی است، میباشد. والک را در فصل بهار می چینند و برای فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می کنند. در صورتی که بخواهید سبزی والک را خشک کنید، حتماً باید به روش خشک کردن در سایه عمل کنید.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com