⇠ روغن کنجد یکی از سالم ترین روغنها برای پخت و پز است. ولی متاسفانه در درست کردن روغن کنجد اصل هم شک و شبهه بسیاری وجود دارد.
⇠ روغن کنجد یکی از سالم ترین روغنها برای پخت و پز است. ولی متاسفانه در درست کردن روغن کنجد اصل هم شک و شبهه بسیاری وجود دارد. در این مقاله به شما چند راه را میگوییم که بتوانید روغن کنجد اصل را از تقلبی تشخیص دهید.
.
• تشخیص روغن کنجد اصل از تقلبی
⇠ تشخیص روغن کنجد اصل از تقلبی , روغن کنجد از جمله روغنهای گیاهی پرمصرف در جهان است. در ایران نیز در سالهای اخیر با روی آوردن مردم به مصرف روغنهای طبیعی و گیاهی که بطور سنتی تهیه میشوند، روغن کنجد نیز در سبد غذایی و روغنهای مورد استفاده مردم قرار گرفته است.
اما همانند بسیاری از کالاهای محبوب و پرطرفدار که البته قیمت آنها بالاست و تهیه نوع مرغوب آن زحمت دارد و همیشه عده ای سودجو به دنبال سود و پول بیشتر هستند، در زمینه تولید روغن کنجد نیز تقلب و سودجویی وجود دارد و بعضا روغن کنجدهایی که یا مرغوب نیستند و یا تقلب در آنها وجود دارند، در بازار عرضه میشود که در زیر چند روش به منظور تشخیص روغن کنجد اصل از نوع تقلبی یا نامرغوب آن آموزش داده میشود.
⇠ نکته اول این است که در خرید هر نوع کالا بویژه مواد غذایی سعی کنید که از فروشگاههای معتبر و مورد اطمینان خرید را انجام دهید. روغن باید از ارده کنجد یعنی پودر و خمیر شده دانههای کنجد تهیه شود و تهیه روغن کنجد مستقیم از دانههای کنجد طبق نظر متخصصان طب سنتی قابلیت خوراکی و خواص مفید روغن کنجد را ندارد.
⇠ یک راه تشخیص اصل بودن روغن کنجد توجه به قیمت آن است که البته باید اذعان کرد که در همه شرایط و موارد صدق ندارد، توجه به قیمت آن است. در واقع بعضی از روغن کنجدها ارزانتر از قیمت یک کیلو کنجد عرضه میشوند که از لحاظ منطقی این نمی تواند درست باشد. زیرا که اگر واقعا از کنجد واقعی و مرغوب در تهیه روغن کنجد استفاده کرده باشند باید قیمت یک کیلو روغن کنجد حداقل کمی بالاتر از قیمت یک کیلو دانه کنجد باشد. این حالت برای دیگر انواع روغنها مانند روغن زیتون، روغن نارگیل و روغن بادام نیز صدق میکند.
⇠ شاید ساده ترین راه تشخیص روغن کنجد اصل از تقلبی توجه به رنگ و بوی روغن کنجد باشد. روغن کنجد طبیعی و اصل بوی ملایم کنجد داشته و رنگ آن زرد متمایل به طلایی است.
⇠ روش دومی که میتوان برای تشخیص روغن کنجد اصل از تقلبی گفت توجه به خواص و حالات روغن کنجد است. روغن کنجد اصل و مرغوب حرارت زیادی را تحمل میکند و مانند روغنهای نباتی یا روغن مایعها بعد از حرارت دیدن نمی سوزد و بوی بدی ساتع نمی کند.
⇠ روش سوم این است که روغن کنجد را در هوای سرد امتحان کنید تا ببینید اصل و طبیعی است یا تقلبی. توجه کنید که روغن کنجد در اثر سرد شدن و در دمایی حدود 6 درجه حالت سفت شده میگیرد و به اصطلاح میبندد که این نشانه مرغوب، طبیعی و اصل بودن روغن کنجد است.
⇠ در نهایت برای تست و تشخیص اصل بودن روغن کنجد میتوانید آن را روی پوست خود بمالید تا پوستتان چرب شود. اگر روغن کنجد طبیعی و اصل باشد پس از چند دقیقه با آب گرم آن را بشویید که اگر طبیعی باشد تنها نرمی روغن بر روی پوست باقی میماند.
.
• نشانههای فاسد شدن روغن کنجد
1- رنگ روغن کنجد فاسد، زرد کهربایی و تیره میشود.
بنابراین اولین کاری که در تشخیص فاسد شدن روغن انجام میدهید بررسی رنگ آن است. روغن کنجدی که نسبت به روز اول و روغن تازه تیره تر باشد و به جای رنگ زرد روشن رنگ زرد تیره و کهربایی داشته باشد خراب و فاسد شده است. کافی است روغن کنجد را در اینترنت سرچ کنید و رنگ آن را با رنگ روغنی که در اختیار دارید مقایسه کنید.
.
2- بطری را از نظر چسبناک بودن بررسی کنید.
روی سطح ظرف روغن کنجدی که خراب و فاسد شده باشد آثار چسبناک روغن تشکیل میشود که با لمس دست به راحتی قابل تشخیص است. البته این نشانه تنها نشانهی تشخیص فساد بودن روغن نیست و باید با نشانههای دیگر همراه شود.
.
3- بوی روغن را نیز بررسی کنید.
روغن کنجد فاسد بوی تند و تیزی دارد. قطعاً با بوی روغن کنجد تازه که بویی دلچسب و دوست داشتنی است آشنایی دارید. بوی روغن فاسد کاملاً با بوی روغن تازه متفاوت است؛ و در واقع بوی تلخ و صابونی دارد که تنها با یک استشمام به بینی نفوذ میکند. اگر این چنین بود فوراً روغن را دور بیاندازید.
.
4- در نهایت اگر هیچ کدام از نشانههای بالا نتوانستند به شما در تشخیص بو کمک کنند، روغن را بچشید.
روغن فاسد مزهی تلخی دارد. دقت داشته باشید که روغن را نخورید تنها مقدار بسیار کمی از آن را روی زبان بزنید تا فقط طعم آن را تشخیص دهید. از روغن تلخ و تند به هیچ وجه برای پخت و پز استفاده نکنید.
.
• نکات مهم
علاوه بر موارد گفته شده، نکات زیر را نیز در نظر داشته باشید.
1- حتماً تاریخ انقضای ثبت شده روی بطری یا شیشهی روغن کنجد را بررسی کنید.
⇠ اگر روغن نشانههای گفته شده را دارد و تاریخ انقضای آن هم گذشته است که فقط باید آن را دور بیاندازید. با این حال ممکن است فساد روغن زودتر از اتمام تاریخ انقضای آن رخ دهد و نشانههای فساد از تاریخ نیز مهم تر است.
⇠ بنابراین اگر روغن نشانهها را دارد ولی تاریخ انقضای آن تمام نشده نیز آن را دور بیاندازید.
⇠ در مواردی نیز تاریخ انقضا تمام شده اما روغن کاملاً سالم است و نشانههای فساد را ندارد. در این موارد یادتان باشد که روغن را باید در کوتاه ترین زمان ممکن مصرف کنید زیرا به زودی خراب میشود.
.
2- روغن کنجدی که بیش از دوسال از تهیهی آن گذشته است را فقط دور بیاندازید.
⇠ صرف نظر از شرایط نگهداری آن، وجود یا عدم وجود علائم فساد، روغن کنجد بیش ازدو سال عمر نخواهد کرد.
⇠ روغن کنجدی که درب آن باز نشود در دمای محیط 1 سال و در یخچال 2 سال ماندگاری خواهد داشت.
⇠ روغن کنجد باز شده 6 تا 8 ناه در محیط و دو سال در یخچال سالم باقی میماند.
.
3- روغن نباید در نور آفتاب نگهداری شود.
روغنی که 1 تا 2 ماه در نور آفتاب بوده باشد را باید دور ریخت. روغن کنجد برای نگهداری باید در ظرفی در بسته و در مکان خشک و خنک دور از نور مستقیم خورشید یا سایر منابع گرما قرار گیرد.
.
منابع:
.https://fantricks.com
.http://datees.ir