برای تشخیص شیره انگور خوب باید به موضوعات زیر دقت داشته باشید:
.
1- طعم و مزه شیره انگور
⇠ شیره انگور از انگور گرفته شده است و اینکه شیره انگور گرفته شده است و پخته شده است نباید مزه یا طعم انگور را کامل از بین برده باشد. منظور اینکه با چشیدن شیره انگور نهایتا طعم انگور شیرین را باید احساس کنید.
⇠ ضمن اینکه معمولا انگورهایی برای پختن و شیره شدن انتخاب میشوند که شیرینی زیادی دارد و در زمان پخته شدن هم به دلیل از دست دادن رطوبتشان میزان شیرینی آنها بیشتر میشود. در نتیجه شیرین بودن زیاد شیره انگور طبیعی است اما نباید بیمزه باشد.
⇠ نکته مهمی که باید توجه داشته باشید شیرینی غیر طبیعی شیره است. برخی از تولید کنندگان به شیره انگور شکر اضافه میکنند که این باعث افت کیفیت نهایی شیره خواهد شد و اگر مزه شکر را قبلا تجربه کرده باشید به خوبی در زمان چشیدن شیره انگور این مزه را احساس خواهید کرد.
همیشه به یاد داشته باشید که دلیل اصلی اینکه شیره انگور مزه انگور نمی دهد و یا طعم مناسبی ندارد اضافه شدن افزودنی هایی است که هر چقدر هم خوب نباید اضافه شود.
.
2- رنگ شیره انگور
⇠ یکی از اساسی ترین راههای تشخیص شیره انگور اصل رنگ آن است. شیره انگور یا از انگورهای سفید و یا سیاه یاقوتی گرفته میشود. اما نهایتا رنگ شیره انگور به نسبت شیره خرما روشن تر است. رنگی شیره انگور در زمانی که طبعی و درست به عمل بیاید عسلی مایل به قهوه ای یا مایل به خرمایی است. البته در مواردی مانند شیره انگور شیراز رنگ کمی تیزه تر میشود.
⇠ در خصوص رنگ شیره انگور این نکته را به یاد داشته باشید که حرارت مستقیم و بالا در رنگ شیره تاثیر زیادی دارد. معمولا شیره انگورهای سنتی رنگی تیزه تر و متمایل به سیاه دارند و رنگ شیره انگور صنعتی روشن تر است. حرارت زیاد خیلی برای پخت شیره خوب نیست و باعث میشود تا مواد معدنی ، ویتامینها و بسیار از خواص شیره از بین برود. در واقع بسوزد، این امر در روشهای سنتی زیاد اتفاق میافتد.
⇠ در روشهای صنعتی اگر شرکت معتبر باشد از دیگهای تحت خلا و روش حرارت غیر مستقیم برای چخت شیره استفاده میشود که هم زمان بسیار کمتری برای پخت شیره و غلظت مورد نظر نیاز است و هم اینکه نهایت درجه حرارت حدود 60 درجه است که به هیچ عنوان روی مواد مغذی انگور تاثیر بد ندارد و رنگ شیره انگور بسیار روشن تر خواهد بود.
.
3- خلوص شیره انگور
⇠ برای تهیه شیره انگور از خاکی به نام خاک سفید استفاده میشود. این خاک اسیدیته انگور را میگیرد تا شیره ترش مزه نشود. در روشهای سنتی و غیر استاندارد معمولا به خوبی این خاک بعد از گرفتن اسیدیته تصفیه نمی شود و همین امر باعث میشود که خاک در درون شیره با چشم تا حدودی دیده شود.
⇠ ضمن اینکه در روشهای صنعتی بهینه با استفاده از دستگاههای تصفیه تمامی مواد اضافی شیره انگور گرفته میشود و شیره ای خالص تهیه میشود و حتی درصد قلیایی شیره نیز استاندارد میشود. این باعث خواهد شد شیره انگور رنگی روشن تر و شفاف تر داشته باشد و هیچ نوع الاینده ای در شیره انگور دیده نشود.
⇠ به یاد داشته باشید که خاک و آلایندههای موجود در شیره خرما ممکن است خطرناک باشند و بعضا باعث سنگ کلیه شوند.
.
4- غلظت شیره انگور
⇠ در زمان پخت شیره انگور باید تا حد امکان رطوبت گرفته شود. این کار باعث میشود تا ماندگاری شیره انگور بالاتر برود و در ضمن شرایط نگهداری بهتری هم داشته باشد. در روشهای سنتی معمولا با دیدن غلظت بصورت چشمی و تجربی حرارت را قطع میکنند . اما در روشهای صنعتی صحیح غلظت توسط دستگاه تعریف میشود و حرارت در زمان تعیین شدن بصورت اتوماتیک قطع میشود.
⇠ در روشهای سنتی به دلیل انباشت شیره در دیگها معمولا رطوبت خودش را نشان نمی دهد اما در روشهای مکانیزه و استاندارد صنعتی شیره انگور در دیگهای مخصوص و در سطح مشخصی قرار دارند و با حرارت مورد نیاز و کم به غلظت کافی میرسند. در نظر داشته باشید که شیره انگور با کیفیت و غلظت مناسب کمی حالت کش دار دارد و همانند عسل و کمی شل تر از قاشق خالی میشود.
.
5- قیمت شیره انگور
⇠ اینکه قیمت شیره انگور را در فاکتورهای تشخیص شیره انگور با کیفیت در نظر گرفتیم به این دلیل است که شیرههای انگور بیکیفیت و یا غیر استاندارد ارزان تر هستند.
⇠ زیرا غیر اصویل و سریع درست شدهاند و اضافاتی دارند که باعث افت ارزش آنها شده است.
.
6-استانداردها و درج پروانه اداره بهداشت
⇠ کی از بهترین راهها برای تشخیص سلامت شیره انگور توجه به استانداردهای جهانی و البته مهر و پروانه اداره بهداشت بر روی محصولات است. اداره بهداشت برای اینکه شرکتی از مهر آن بر روی محصولاتش استفاده کند دستورالعملها و روشهای سختگیرانه ای دارد.
⇠ شرکتهای تولید کننده شیره خرما با کیفیت و استاندارد باید برای دریافت مهر اداره بهداشت داخل شرکت آزمایشگاههای دقیق داشته باشند و بصورت مکرر شیره انگور و یا انواع شیره دیگر را تست کنند. ضمن اینکه خود کارشناسان این اداره هم هر از چند گاهی و بصورت رندوم اقدام به انتخاب شیره از شرکت و یا مشتریان شرکتها نموده و شیرهها را تست میکنند تا مواد افزودنی و یا ناخالصی نداشته باشد.
نکته: شیره انگور ملایر سفت است و با رنگ قهوهای خیلی روشن. شیره انگور همدان شلتر است و شیرینتر و پررنگتر از شیره ملایر. شیره اردبیل شلتر است و پررنگتر از شیره همدان. شیره خرما هم که به رنگ قهوهای سوخته است و معمولا از شیره انگور اردبیل شلتر است.
نکته: شیرهای که در بازار به نام شیره کشمش عرضه میشود، درواقع همان شیره انگور است ولی چون آذریزبانها به انگور عسگری «کشمش» میگویند، روی قوطی این نوع شیره نوشته شده شیره کشمش.
.
• توصیه نهایی
تمامی راهکارهای فوق در نهایت کمی تخصص و شناخت را نیاز دارد ولی این دلیلی بر آن نیست که شما نتوانید شیره خوب را تشخیص دهید. بخصوص با کمی دقت به پارامترهای خودب این موضوع برای شما راحت تر میشود.
.
منابع:
.https://www.hamshahrionline.ir
.http://khormasiah.com