1-نان سنگک :
یکی از قدیمی ترین نانها یی که در ایران استفاده میشده و در بین نانهای سنتی تنها نان سبوس دار است . البته اخیرا” اتفاق بدی که در تهیه نان سنگک در حال وقوع است ، این است که برخی نانواییها آرد نان سنگک را با آرد لواش (بدون سبوس و آرد سفید ) تعویض میکنند و گاهی میبینیم که نانهای سنگکمان مثل نانهای دیگر سفید شده و از آن رنگ تیره خبری نیست .
.
2-نان لواش :
نانی بسیار نازک با آرد سفید که جزء نانهای قدیمی ایرانی ست . نازک و شکننده بودن جزء خواص این نان است اما ماندگاری بالاترش نسبت به بقیه نانها انتخاب آن را در مردم بیشتر میکند .
.
3-نان بربری :
نانی با آرد سفید و بدون سبوس که کمی حجیم تر از نان لواش و تافتون است . به دلیل جوش شیرینی که در طبخ نان بربری استفاده میشود ، این نان از نظر عوارض جوش شیرین و سفید بودن و نداشتن سبوس به عنوان بیخاصیت ترین نان سنتی ایرانی شناخته شده است. اما به دلیل خوش خوراک بودن در ایران مصرفش بالاست به خصوص در میان قوم ترک زبانها که یک عادت غذایی قدیمی است
.
4-نان تافتون :
این نان نیز یکی از نانهای قدیمی ست که چون ضخامتی متوسط دارد ، بین نان لواش و نانهای ضخیم تر ، طرفداران خاص خود را دارد اما در تهیه آن از جوش شیرین استفاده نمی شود .
.
5-نان جو :
در احادیث و روایات بسیار به مصرف نان جو اشاره شده است. نانهای جو کنونی که طبخ میشود از آرد جو خالص نیست ، چراکه سبوس جو بسیار زیاد است و قابل مصرف نیست . بنابراین در حال حاضر نیمی از آرد نان جو، آرد گندم است . به دلیل تأثیر گذاری زیاد سبوس جو بر کاهش قند و چربی خون ، مصرف این نان بسیار توصیه میشود . هم اکنون بیشتر نان جو را در مغازههای فروش نانهای فانتزی میتوان پیدا کرد .
.
6-نان باگت یا فرانسوی:
این نان از نانهای وارد شده از غرب یا بهتر بگوئیم فرانسه به ایران است . این نانها نیز در کارخانهها از آرد سفید و به شکل حجیم شده تولید و عرضه میشود . مورد استفاده آن در ساندویج هاست که همین، وارداتی بودن آن را اثبات میکند .چراکه ساندویج هم سوغات فرنگ است برای فرهنگ غذای ایرانی !… انواع نانهای ساندویجی و همبرگری نیز از همین گروه هستند
.
7-نان تست :
این نان هم جزء نانهای واردشده به سفرههای ایرانی ست که البته هنوز خیلی بین مردم رایج نیست. این نان که بیشتر در انگلستان استفاده میشود جهت مصرف با گوشت ، کره یا کره بادام زمینی به مصرف میرسد . در ایران هم برای خوردن صبحانه مثل پنیر ، کره و مربا یا عسل و تهیه ساندویج استفاده میشود .
.
8-نان چاودار یا گندم سیاه:
گندم سیاه دانه ایست که دارای فیبر خوب و زیادی است بنابراین نانهای تهیه شده از این آرد هم توصیه میشود و هنوز هم بین مردم خیلی رایج نشده است .
.
9-نانهای شوید ، زیره و… :
اخیرا” با بالا رفتن سطح شناخت مردم ازعلم تغذیه ، کارخانجات تولید نان هم دست به کار شدهاند و دست به تولید انواع نانهای سبوس دار زدهاند . نان شویدی ، زیره ، گردویی، کنجدی ، زنجبیلی و… نمونه هایی از این دست هستند .
.
10-نان شیرمال:
یکی از نانهای قدیمی و مورد علاقه مردم است که همه جا معمولا” طبخ میشود .در تهیه این نان از شیر وشکر استفاده میشود و همین موضوع مصرف این نان را به عنوان یک میان وعده از بقیه نانها متمایز میکند .
.
11-نانهای محلی :
در این انواع نان نیز که در هر شهر و روستایی دستور خاص خود را دارند ، علاوه بر فرمول اصلی تهیه نان از سبزیجات ، دانهها یا افزودنیهایی استفاده میشود که معمولا” نانهای محلی را به شکل یک نان کامل تر و پرفایده تر در میآورد .
.
12-نان سبوس دار گردویی
نانهای سبوس دار به دلیل داشتن آرد کامل گندم سرشار از املاح معدنی و ویتامینهای گروه ب هستند. به همین دلیل خطر بروز سرطان روده بزرگ را کاهش میدهند. این نانها در درمان بیماریهای گوارشی هم نقش موثری دارند.
.
13-نان جو با تخمه و کنجد
⇠ یکی از خوشمزه ترین نانهای جو است که از خوردنش سیر نمی شوید. فقط یادتان باشد که این نان نسبت به سایر نانهای جوی معمولی کالری بالاتری دارد. بنابراین اگر اضافه وزن دارید به سراغ این نان نروید.
⇠ روغن موجود در کنجد و تخمه جزو روغنهای خوب و مفید است که به سلامت دستگاه گوارش و قلب و عروق کمک میکند.
.
14-نان کمپاین گردو
اسم این نان کمی عجیب به نظر میرسد اما بهتر است بدانید که در ترکیبات آن آرد سبوس گندم، چاودار و مالت وجود دارد. در واقع نان کمپاین گردو از آرد کامل گندم تهیه میشود و میتواند برای وعده صبحانه، غذای خوبی باشد. در داخل نان تکههای کوچک گردو هم وجود دارد که انرژی این نان را افزایش میدهد.
.
15-نان سبوس دار برای سوپ
⇠ یک نان بسیار ترد و خشک که میتوانید آن را در کنار پیش غذاهایی مانند سوپهای ساده و سبک بخورید و بخشی از اشتهای اولیه تان برای خوردن غذاهای پرچرب و پرکالری را کاهش دهید.
⇠ این نانها را به صورت ساده هم میتوانید پیدا کنید، اما انواع سبوس دار، شما را بیشتر سیر میکنند و از لحاظ تغذیه ای مفیدتر هستند.
.
16-نان جو لقمه ای
⇠ این نان با 80 درصد آرد جو پخته شده، میتوان گفت یکی از رژیمی ترین نانهای ممکن است که میتوانید آن را به صورت تکه هایی در اندازه مناسب در وعدههای غذایی مختلف داشته باشید.
⇠ شاید وقتی ظاهر این نان را میبینید تصور کنید کمی سفت و بدمزه است اما اگر نان جو، تازه باشد بافت نرمی دارد و فاقد نمک و شکر است.
.
17-اکمک
یک جور نان که اصلیتش به کشور ترکیه برمی گردد، اما از آن جهت در دسته نانهای رژیمی قرار میگیرد که با حداقل روغن و نمک ممکن طبخ میشود و برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و فشار خون کاملا مناسب است.
.
18-نان جو با طعم زیره
اگر از طعم و عطر زیره خوشتان میآید به طور حتم این نان جو را میپسندید. ضمن اینکه زیره ادویه پرخاصیتی است که برای سالم بودن مزایای زیادی را به همراه دارد. زیره به رفع سوءهاضمه و بهبود عملکرد رودهها کمک میکند و ضد نفخ است.
.
19-نان غنی شده با امگا 3
شبیه نانهای باگت است و سطح آن با کنجد پر شده، اما وجود اسید چرب امگا 3 آن را به یک نان غنی شده تبدیل میکند. در ترکیبات این نان آرد گندم، پودر نیمه آماده امگا 3، خمیر ترش، بهبود دهنده، نمک و آب وجود دارد و به دلیل داشتن نمک، نانی کاملا رژیمی نیست اما وجود امگا 3 به سلامت قلب و عروق کمک میکند.
.
20-نان جوی هفت گیاه
هنگامی که به این نان نگاه میکنید گیاهان خشک مختلفی را روی سطحش میبینید که همین موضوع سبب شده این نان عطر و طعم زیادی داشته باشد. به طوری که وقتی آن را در آشپزخانه روی میز میگذارید رایحه این گیاهان مختلف فضا را پر میکند و بویی شبیه عطاریها در خانه میپیچد.
این نان جو از گیاهان مختلفی مانند تخم گشنیز، شوید، شاهدانه، زعفران، زیره، کنجد و… تهیه شده و در مجموع نان گیاهی سالمی است.
.
21-نان جوی خشک
مصرف این نان بدون هیچ افزودنی برای افرادی توصیه میشود که از اضافه وزن رنج میبرند و دلشان میخواهد کمی لاغرتر شوند. نان جوی خشک ساده علاوه بر آرد جو، مقداری آرد و سبوس گندم هم دارد که به افزایش فیبر موجود و طعم بهتر آن کمک میکند. طعم این نان کم کالری، شبیه یک جور بیسکویت نازک و البته خوش خوراک است.
.
22-نان جوی شویدی
دنبال کردن رژیمهای غذایی گاهی اوقات خسته کننده میشود. به همین دلیل برای تنوع هم که شده به سراغ مصرف نان جوهای خشک شویددار بروید که بسیار خوش بو هستند و البته سبزی پرخاصیت شوید خشک را به صورت رشتههای نازک و کوچکی در خودشان جای داده اند. این نانها زود میشکنند. پس هنگام حمل و نقل مراقب باشید خرد نشوند.
.
23-نان جو با شاهدانه
این نان جو به دلیل داشتن شاهدانه در درمان نفخ شکم موثر است و به تقویت عضلات کمک میکند. ضمن اینکه طعم تردی دارد. حتی میتوانید به عنوان عصرانه به تنهایی و مانند بیسکویت هم آن را مصرف کنید چون بسیار خوشمزه است.
.
24-نان سیر و زیتون
⇠ جزو نانهای پرطرفدار است که برای تهیه آن از پودر سیر و سبزیجات دیگری مانند گشنیز و شوید استفاده شده است. البته مقدار سبزیجات، آن قدر زیاد نیست و فقط در حدی سبزی دارد که بو و عطر آن تغییر کند.
⇠ نگران بوی بد دهان تان هم نباشید چون مقدار پودر سیر آن در حدی نیست که آزار دهنده باشد. در داخل و سطح خارجی این نان تکههای زیتون را هم میبینید. این نان را میتوانید به همراه سرکه بالزامیک و روغن زیتون به عنوان پیش غذا مصرف کنید یا در کنار سایر غذاها قرار دهید.
.
25-نان چیاباتا
نان سفید و بزرگی است که میتوانید آن را برش بزنید و برای تهیه انواع ساندویچ در خانه یا پیک نیک از آن استفاده کنید. ویژگی مهم نان چیاباتا این است که با روغن زیتون تهیه شده و برای طرفداران این روغن گیاهی، نانی خوب و مغذی است.
.
26-نان پاپریکا
پاپریکا پودر فلفل قرمز شیرین است که این نان را مزه دار کرده است. در تهیه این نان از سایر ادویه جات شیرین مکزیکی هم استفاده شده است. بنابراین یکی از بهترین نانها برای مصرف به همراه سوپ است. برای تهیه ساندویچهای کوچک هم میتوانید از این نان ادویه دار استفاده کنید.
.
27-نان شیرمال کره ای
وقتی این نان تازه را دست تان میگیرید بوی مطبوع کره را احساس میکنید و البته بافت نرم آن اشتها برانگیز است. نان کره ای از آرد کامل گندم و کره گیاهی تهیه شده است.
.
28-نان قفقازی
⇠ از اسمش پیداست که اصل و نسبش به روسیه برمی گردد اما ویژگی مهم نان قفقازی وجود شنبلیله در آن است که در سایر نانها دیده نمی شود. نان قفقازی از گروه نانهای طعم دار است که میتوانید آن را با پنیر مصرف کنید.
⇠ این را هم بدانید که نان قفقازی با آرد گندم سبوس دار تهیه میشود و به هضم بهتر غذا در دستگاه گوارش کمک میکند. وقتی آن را برش میزنید دانههای سیاه دانه را داخلش میبینید.
.
29-نان سالادی
⇠ اگر به رژیم غذایی روزانه تان اهمیت میدهید و البته ترجیح میدهید شبها شام سبکی بخورید انتخاب نانهای سالادی بهترین گزینه برای شماست. میتوانید این نانها را به سالادهای ایتالیایی مانند سالاد سزار اضافه کنید و با یک سس سالم از روغن زیتون و سرکه بالزامیک پیش غذای خوبی داشته باشید. گروهی از این نانهای سالادی، سبوس دارند.
⇠ این نانها با داشتن فیبر به سیری بیشتر شما کمک میکنند. بنابراین با کمک این نانها سالاد کاملی تهیه و آن را جایگزین شام شب کنید تا به وزن ایده آل تان برسید.
.
30-نان سوخاری سبزیجات
⇠ این نان، مخصوص افرادی است که عاشق نان سوخاری هستند و از طرفی دلشان میخواهد طعم جدیدی را امتحان کنند. مقدار سبزیجات موجود در این نان سوخاری نسبت به سایر نانهای طعم دار بیشتر است و به همین دلیل رنگ نان تقریبا سبز شده است.
⇠ نان سوخاری سبزیجات به دلیل خشک بودن ماندگاری خوبی دارد و همراه با سوپ و آش یا به تنهایی قابل مصرف است.
.
31-نان و پنیر و گردو
طعم لذیذی دارد و اگر آن را به خانه بیاورید مطمئن باشید که در یک چشم به هم زدن تمام میشود. در بخش میانی این نان تکههای پراکنده گردو به همراه پنیر سفید وجود دارد و برای صبحانه یا عصرانه، میان وعده مفیدی است.
.
32-نان شیرمال زنجبیلی
جزو نانهای شیرمال کم شیرین است و البته وقتی آن را میخورید عطر و طعم تند زنجبیل را کاملا احساس میکنید. اگر از مزه زنجبیل خوشتان میآید و به دنبال نانی با مزه متفاوت هستید آن را امتحان کنید.
.
33-نان شیرمال خرما
خرما یک ماده غذایی پرانرژی طبیعی است که وقتی به نانها اضافه میشود ارزش غذایی آنها را بالا میبرد. بنابراین مصرف نان شیرمال خرما، برای ورزشکاران و کودکان یا سایر افرادی مفید است که روزانه فعالیت بدنی زیادی دارند. بخش میانی این نان با یک لایه خرما پر شده است.
.
34-نان شیرمال سیب و کشمش
در گروه نانهای شیرین قرار میگیرد که داخل آن تکههای سیب و کشمش پراکنده هستند. در این نان دارچین هم وجود دارد و همراه یک لیوان چای، میان وعده خوب و خوشمزه ای است. نانهای شیرمال در ترکیب شان تخم مرغ، روغن و مارگارین هم دارند.
.
35-نان شیرمال قیسی
لایه میانی این نان با یک ردیف قیسی پر شده و در کل، نان شیرین و خوشمزه ای است که نمونههای آن را کمتر دیده ایم. اگر از طعم و مزه قیسی خوشتان میآید این نان نرم و لطیف را میپسندید.
منابع:
.https://asanteb.com
.https://kadbanoo.net