• گیاهان معطر قابل استفاده در تولید چای عطری
گیاهان معطر ناشناخته باید قبل از استفاده به وسیله آزمایشگاههای معتبر از نقطه نوع ترکیبات مواد آروماتیک، سازگاری، پایداری عطر و از همه مهمتر بیخطر بودن برای سلامت مصرف کنندگان مورد آزمایش قرار گیرند. در کشور چین برای تولید چای عطری از گل گیاهان زیر استفاده میشود:
1- بهار نارنج و شکوفه درختان مرکبات که سمپاشی نشده باشند، برای تهیه اسانس و یا مخلوط کردن با چای از گلبرگهای تازه و تمیز آن استفاده میشود.
2- گلبرگهای دو نوع درختچه یاس سفید و بنفش که در جنگلهای مناطق چای خیز به وفور روییده میشود.
3- درخت اولینا فراگرانس Olea Fragrans : این گیاه نیز بومی مناطق جنگلی کشورهای چای خیز است. از گلهای سفید خوشه ای آن هنگام شب عطر زیادی متصاعد و فضای اطراف آن را عطرآگین مینماید. این گیاه در ایران به صورت درختچه زینتی پرورش داده میشود و بین باغداران به نام محبوبه شب شهرت دارد.
4- گل زینتی گاردنیا Gardenia florida : این گیاه نیز جزء گیاهان زینتی و گلهای الوان آن در بهار همزمان با آغاز بهره برداری از مزارع چای ظاهر میگردند. گلهای گاردنیا دارای عطر پایدار مطبوعی هستند.
5- گل محمدی PersianRose : این گیاه، بومی ایران و از گلهای آن در صنعت گلاب گیری استفاده میشود. عطر گل محمدی و اسانس آن پایدار است. از گلبرگها و غنچههای نیمه باز خشک شده گلهای محمدی میتوان در تهیه چای عطری استفاده نمود.
6- گل نیلوفر آبی که در برکههای آب شیرین مناطق چای خیز میروید. در چین در شبهای مهتابی گلهای نیلوفر آبی را میچینند و از گلبرگهای معطر آن برای معطر نمودن چای استفاده مینمایند. این گل در مناطق شمالی به وفور یافت میشود.
7- گل مورایا Murraya exotica و یک نوع گل معطر ارکیده وحشی به نام Aglia Odrata در تولید جای معطر استفاده میشود.
به طور کلی هرس درختان مرکبات و گیاهان با برگ و گلهای معطر در محوطه کارخانههای چای سازی به خصوص در اطراف اتاقی تخمیر و انبار تمرکز چای خشکی و سالن بسته بندی موجب جذب گازهای معطر در چای میگردد.
.
• روش معطر ساختن چای
از مواد آروماتیک شکوفههای بهار نارنج و گل برگهای درختان مرکبات و سایر گیاهان معطر به دو طریق میتوان در تولید چای عطری استفاده نمود:
1-کاربرد اسانس یا روغنهای عطری که به دو روش فشاری و جوشاندن گلبرگها در آب و تقطیر حاصل میگردد. چای خشک در دستگاه گردان در ضمن زیر و رو شدن با روغن معطر شکوفهها گلها به خوبی آغشته میشود. در این دستگاه اسانس مایع به نسبت نیم تا یک درصد توسط مه پاشی به درون ماشین مخلوط کن پاشیده میشود. حرارت دادن ملایم چای موجب تبخیر گاز مایع و جذب سریع آن در چای میگردد.
2-گلبرگ و شکوفههای جمع آوری شده را پس از پلاسی مختصر چای مخلوط مینمایند زیرا برگهای فرآوری شده چای میتواند بیش از ده برابر حجم خود رایحه گیاهان و هوای محیط را سریعا جذب نمایند.
3-پلاس نمون گلبرگها دو فایده دارد، یکی مانع جذب آب آن با سطح چای و کپک زدگی میگردد، دیگر اینکه مواد معطر فرار سریعتر خارج و جذاب چای خواهند شد.
⇠ اختلاط گلبرگها به نسبت 3 درصد با چای به طور متناوب صورت میگیرد.
⇠ بدین ترتیب که ابتدا در سیلو یا صندوق چوبی یک قشر چای خشک گرم به ضخامت 5 سانتیمتر ریخته میشود و سپس روی آن با گلبرگ و شکوفه پوشیده میگردد، سپس درب صندوق باید محکم بسته و به مدت 24 ساعت در محیط گرم و خشک نگهداری گردد.
⇠ در روش دستی مخلوط چای و گلبرگها را روی حرارت ملایم تفت داده و قبل از ان که حرارت خود را از دست بدهد در جعبههای چوبی و یا ظروف آلومینیومی ظرف گیری نموده و برای چند هفته در محیط خشک نگهداری مینمایند.
⇠ این گونه چایها در کشورهای اروپایی با همان گلبرگهای خشک بسته بندی و در معرض فروش گذارده میشوند.
.
منابع:
.http://shahsavand.com