– دم کردهی چای ترش کاهش دهندهی فشار خون، خنک کنندهی بدن، رقیق و تصفیه کنندهی خون، کنترل کنندهی کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام بخش است و برعکس چای که باعث دفع آهن می شود، چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می آید.
.
• طریقهی مصرف چای ترش
افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، میتوانند یک تا دو نوبت از چای روزانهی خود را به چای قرمز اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، 5 گرم از گل برگهای چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش بر روی آن بریزند و سرپوشی گذاشته، 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
.
• دیابتیها چای ترش بخورند
⇠ چای قرمز یا چای ترش در نقاط مختلف دنیا با نامهای متفاوتی خوانده میشود. این گیاه و محصولات آن در ایران به نامهای چای مکی یا چای مکه، چای قرمز و چای ترش خوانده میشود. یکی از مهم ترین خواص چای قرمز شباهت ترکیبات آن با انسولین است و به همین جهت این گیاه خواص ضد دیابتی هم دارد. در هند از دانههای این گیاه به عنوان یک دارو برای سستی، گیجی و سوء هاضمه استفاده میشود و دانههای آن غنی از چربی و پروتئین است.
⇠ دم کردهی برگ این گیاه منبعی غنی از آهن و مس است.
⇠ از پودر آسیاب شدهی کاسبرگ آن میتوان به عنوان طعم دهنده در کیک، شکلات و بستنی نیز استفاده کرد.
.
• دستیابی به بهترین ماده موثره چای ترش با یک روش جدید
⇠ محققان کشور در طرحی با بررسی بهترین شرایط خشک کردن گیاه چای ترش، به این نتیجه رسیدند که با خشک کردن این گیاه در سایه، به بهترین ماده موثره از چای ترش دست مییابند.
⇠ چای ترش در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری وجود دارد و معمولا در شرایط آفتابی خشک میشود.
⇠ کشت و کار گیاه چای ترش در ایران تنها در استان سیستان و بلوچستان و در شهرستان ایرانشهر اتفاق میافتد و در این استان به دلیل برخورداری از تنوع اقلیمی، محل رویشگاه طبیعی تعداد زیادی از گیاهان دارویی است.
⇠ محققان طی آزمایشاتی که انجام دادهاند به این نتیجه رسیدهاند که خشک کردن چای ترش در این 3 شرایط در ماده موثره گیاه تاثیر بسزایی دارد.
⇠ چای قرمز یا چای ترش در نقاط مختلف دنیا با نامهای متفاوتی خوانده میشود
⇠ در روش طبیعی، کاسبرگها پس از جداسازی از کپسولها بر روی صفحات مشبکی که هوا دو طرف آن جریان دارند، قرار داده میشوند؛ این صفحات در سایه یا زیر آفتاب به منظور خشک کردن کاسبرگهای گیاه چای ترش گذاشته میشوند.
⇠ در روش خشک کردن مصنوعی نیز از دما و جریان هوای مصنوعی استفاده میشود که برای این منظور از دمای 40 درجه سانتیگراد و جریان هوای بالا و شدید در مراحل اولیه خشک سازی استفاده خواهد شد.
⇠ نتایج به دست آمده در این مطالعات نشان داد که شرایط خشک کردن در سایه نسبت به شرایط آفتاب بهتر است؛ چراکه در شرایط آفتاب ماده موثره این گیاه دارویی به دلیل بالا بودن میزان دما، کاهش مییابد.
⇠ برای جلوگیری از کاهش میزان ماده موثره گیاهان دارویی علاوه بر شرایط خشک کردن آن، باید به زمان برداشت آنها نیز توجه شود.
⇠ در چای ترش از کاسبرگ آن استفاده میشود و زمانی که کاسبرگها از میوه گیاه جدا شده باشند و قبل از آن که حالت فیبری پیدا کنند، برداشت میشوند؛ به عبارت دیگر برداشت چای ترش بعد از افتادن گل و قبل از خشک شدن و باز شدن غلاف دانه صورت میگیرد.
⇠ معمولا چای ترش برداشت شده بعد از ساعت 9 صبح، ارزان تر خریداری میشود، زیرا دمای آفتاب موجب کاهش ماده موثره آن خواهد شد.
.
منابع:
.https://www.beytoote.com