• نکات مهم در خرید برنج مرغوب ایرانی
⇠ برنج کهنه بهتر از برنج نو است. این به خاطر این است که برنج هم مانند دانههای دیگر مقداری آب دارد که پس از برداشت، آب آن شروع به تبخیر شدن میکند. بنابراین هر چقدر دانه برنج خشک تر، سفت و فشرده تر باشد، حین پخت آب بیشتری جذب کرده و به اصطلاح بیشتر ری میکند.
⇠ برنجی مرغوب است که یکدست باشد؛ به این معنی که مخلوطی از دانههای چاق و لاغر، کوتاه و بلند، ریز و درشت و زرد و سفید نباشد.
⇠ اگر چه برنج کهنه بهتر از نو است؛ اما باید در مراحل نگهداری آن دقت شود تا برنج کپک نزده و بوی نامطبوع کهنگی و ماندگی را ندهد.
⇠ هر چه دانههای شکسته با به اصطلاح نیمدانهتر بیشتر باشد، برنج کیفیت کمتری دارد. برنجهای نیم دانه برای پخت آش، شله زرد، سوپ و … مناسب اند.
⇠ برنج مرغوب رنگ بلوری مات و عاج مانند دارد و نه خیلی زرد، سفید و شفاف است. ظاهر آن باریک و قلمی است و بعد از پخت عطر و طعم بینظیری دارد.
⇠ برای این که برنج مرغوب را از نامرغوب تشخیص دهید؛ یکی از راهها این است که تعدادی از دانههای آن را زیر دندان خرد کنید. اگر دانهها به سختی خرد شد، نشانه این است که برنج خشکتر بوده و کیفیت بالاتری دارد. همچنین برنج مرغوب اغلب مزه تقریبا شیرین تری دارد و نشاسته بیشتری در آن حس خواهید کرد.
⇠ برای این که عطر برنج را تشخیص دهید؛ یک راه جالب، دمیدن هوای گرم از دهان به مقداری از دانهها است. راه بهتر چشیدن برنج برای فهمیدن عطر و بوی آن است.
⇠ این که برنج در چه موقعیت جغرافیایی و بسته به نوع این که از کوه آبیاری شده یا از آبهای زیرزمینی یا سدها، دارای کیفیت متفاوتی بوده و در مرغوب بودن آن موثر است.
⇠ بهترین و رایج ترین روش شناخت برنج مرغوب، نمونه گرفتن از مغازه دار و پخت نمونه برنج است.
.
• انواع برنج ایرانی
⇠ برنجهای هاشمی، طارم، دودی، صدری، دم سیاه و … در اقصی نقاط کشور تولید میشوند؛ اما با توجه به رضایت مشتری و فروش بازار میتوان تشخیص داد که برنج شمال به خصوص استان گیلان، مازندران و گلستان بهترین نوع برنج هستند.
⇠ برنج منطقه گیلان به دو دسته برنج گرم و سرد تقسیم میشود. برنج نوع گرم دارای کیفیت بالاتری بوده و با اسامی صدری، هاشمی، دم سیاه و … به فروش میرسد. برنجهای نوع سرد نیز با نامهای فشتال، طارم و … در بازار عرضه و معرفی میشوند.
⇠ برنج طارم مازندران نیز بیشترین گونه کشت شده در این منطقه است که شامل محلی، هاشمی، عطری، سنگسری، چینی و صدری است.
.
• انواع برنج خارجي
⇠ برنج دانهدرشت كه اغلب در جنوب شرقی آسیا كشت میشود و بعد از طبخ، دانهها به راحتی قابل تفكیك هستند و حالت نشاستهای ندارند.
⇠ برنج یاسمن كه مخصوص تایلند است و دانههای بلند و كشیدهای دارد و رایحه ملایم آن برای تهیه انواع غذاهایی با ذایقه آسیایی بسیار مناسب است.
⇠ برنج باسماتی كه نوعی برنج دانه باریك، بلند و كشیده است و بوی بسیار مطبوعی دارد و در دامنههای هیمالیا از بنگلادش تا هند كشت میشود. این نوع برنج بهطور سنتی جهت تهیه انواع پلو در تركیب با زعفران به دلیل دانه فرمدار و بوی مطبوع آن مورد استفاده قرار میگیرد.
⇠ برنج دانه كوتاه از انواع دیگر برنجهای خارجی است كه فرم بیضی كوچكی دارد و پرنشاسته است و اغلب در كره و ژاپن كشت میشود. این نوع برنج چسبنده بوده و در صورت پخته شدن همه دانهها به هم میچسبند و مخصوص تهیه غذاهای ژاپنی است.
⇠ برنج گلوتین كه به صورت سفید و سیاه در بازار موجود است، محصول شمال تایلند و كشور لائوس است و هنگام طبخ، كوچك و نیمهشفاف میشود! البته بر خلاف نام این نوع برنج، گلوتین در تركیب آن وجود ندارد و بسیار پرنشاسته است و از آن به عنوان برنج چسبناك یا شیرین یاد میشود. تنها تفاوت برنج گلوتینی سیاه با نوع سفید این است كه در نوع سیاه، لایه آخر سبوس روی دانه برنج باقی میماند و باعث ایجاد طعم خاص در برنج میشود كه در تهیه انواع غذاها یا دسرهای اندونزی، تایلند، فیلیپین و برمه مورد استفاده قرار میگیرد و بهتر است كه از شب قبل خیس شود.
⇠ بیشترین برنج وارداتی ما از كشورهای هند، پاكستان، تایوان، بنگلادش، چین و تایلند تامین میشود و معمولا قیمت مناسبی هم دارند و قشر متوسط و ضعیف جامعه كه نمیتوانند برنج ایرانی یكدست مصرف كنند (زیرا قیمت تقریبا بالایی دارد)، برنجهای هندی و پاكستانی كه خوشپخت و دانه بلند هستند خریداری میكنند و هنگام پخت، برای ایجاد طعم مناسب، مقداری برنج ایرانی معطر به آن اضافه میكنند. با این كار هم شكل ظاهری برنج زیبا میشود و هم طعم خوشمزهای دارد و مهمتر از همه اینكه مقرون به صرفه است.
.
منابع:
.https://seemorgh.com
.https://www.beytoote.com
.https://www.samatak.com