سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتیمتر نیز میرسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید میباشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سب تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر میشود . سیر و پیاز رابطه ای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها میباشد . دو نوع سیر وجود دارد :
1-سیر آمریکایی بنام Greole نامیده میشود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است .
2-سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آم به 8 سانتیمتر میرسد . حضرت محمد (ص) برای سیر 70 خاصیت مختلف قائل شدهاند و میفرمایند : از سبزی سیر تا میتوانید استفاده کنید زیرا سیر دوای هفتاد درد است اما آنکس که سیر وپیاز خورده به مسجد نیاید و به مردم نزدیک نشود .
فواید سیر
اسانس سیر که در اثر تقطیر سیر با بخار آب حاصل میشود مرکب از مواد سولفوره بوده و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دریا بوئی کمتر که از خودسیر که برای تغییر طعم غذا مصرف میشود .
1)سیر بادشکن وضد عفونی کننده است .
2)خوردن سیر مصونیت بدن را در مقابل بیماریها افزایش میدهد .
3)سیر کرم کش است .
4)سیر محرک و تقویت کننده بدن است .
5) سیر داروی سرمخوردگی و زکام است .
6)سیر اثر خوبی در معالجه سل درد
7)سیر خون را رقیق میکند
8)سیر اثر خوبی در تنگی نفس درد
9)خوردن مداوم سیر لقوه ور عشه را از بین میبرد .
10)سیر چون گرم و خشک است بنابراین رطوبت معده را از بین میبرد و دردهای مفاصل را خوب میکند.
11)سیر درمان کننده دردهای نفاصل ، سیاتیک و نقرس میباشد .
12)سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است .
13)آنهائی که قطره قطره ادرار میکند باید حتما سیر بخورند تا بیماری آنها درمانش ود .
14)سیر زخمهای ریه و درد معده را زا بین میبرد .
15)سیر سنگهای کلیه را شکسته و خارج میسازد .
16)سیر را با زیره بپزید برای تقویت دندان مفید است .
17)مالیدن سیر پخته به دندان ، درد دندان را تسکین میدهد .
18)سیر را بسوزانید وبا عسل مخلوط کنید و ضمادی از آن درست کنید این ضماد برای رفع خون مدرگی زیر پلک چشم مفید است .
19)سیر بعلت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است .
20)برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد سیر استفاده کنید .
21)جهت رفع دردهای رماتیمسی و عصبی ضماد سیر بسیار موثر است .
22)جهت ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماریهای مربوطه از شربت سیر استفاده کنید : مقدر 100 گرم سیر را با 200 گرم آب و 200 گرم شکر یا قند مخلوط کرده و آنرا بجوشانید تا له شود . مقدر مصرف برای این منظور سه قاشق سوپخوری در روز است .
23)جدیدا در یکی از بیمارستانهای آمریکا برای ضدعفونی کردن فضای بیمارستان از سیر استفاده کنید .
24)پاستور پزشک معروف فرانسوی آزمایشات زیادی روی سیر انجام داد و اثر باکتری کشی سیر را تائید کرده است .
25)سیر ضد انعقاد و لخته شدن خون است .
26) در شوروی سیر بنام پنی سیلین معروف است و معمولا هنگامیکه آنفولانزا شبوع درد مصرف آنب الا میرود درچندسالپ یش که آنفلوانزا شیوع پیدا کرد مردم شوروی 500 تن سیر مصرف کردند .
27)خوردن سیر سلولهای سرطانی را از بین میبرد .
28)یکی از دانشمندان آمریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی مرض ایدز تحققی میکند معتقد است که سیر روی مرض ایدز اثر مثبت درد .
29)مصرف سیر مقدر کلسترول خون را پائین میآورد . مقدر LDH را کاهش میدهد . مقدر مصرف سیر برای این منظور 30 گرم در روز است . جالب است که با مصرف سیر در چند ماه اول مقدر کلسترول ممکن است بالا رود و این بدین علت است که کلسترول از داخل نسوج خارج شده و داخل خون میشود که از آنجا دفع گردد بعد از اینکه کلسترول بحالت نرمال رسید باید برای نگاهدری آن روزی نصف سیر خام مصرف کرد .
30)خوردن سیر از سرطان جهاز اهضمه جلوگیری میکند .
31)چینیها قرن هاست که برای پائین آوردن فشار خون از سیر استفاده میکنند .
مضرات استفاه از سیر
سیر با آنکه خواص بسیاری درد باید بحد اعتدال مصرف شود زیرا استفاده زیاد از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد ، ضعف نیروی جنسی ، ضعف چشم و عوارض بواسیر میشود . سیر برای آنهائیکه اسهال دارند مضر است . آنهائیکه معده ضعیف دارند و بطور کلی سیستم هاضمه آنها ضعیف است.
طریقه مصرف سیر
تنطور سیر شامل عصاره آبی الکلی مواد موجود در سیر است که به طور تقریبی همان خاصیت سیر را دارد ولی دارای بوی شدید بوده به همین دلیل از آن کمتر جایی استفاده میشود. قرص سیر حاوی پودر سیر خشک شده است که بهترین شکل دارویی آن است و خواص آن تا حدودی شبیه سیر تازه است و مواد موجود در آن نیز حاوی اکثر موادی است که در سیر تازه وجود دارد. بیشترین فراوردههای سیر در جهان به این شکل است و از آن جا که این قرصها دارای روکش هستند، لذا دارای بوی سیر نبوده ولی بعد از خوردن کمی بوی سیر از دهان به مشام میرسد. سوال مهمی که اکثر افراد دارند این است که آیا خواص سیر به شکل ترشی و یا در غذاهای پختنی و یا سرخ کرده نیز مانند سیر تازه است؟ از نظر علمی، ترکیبات و مکانیسم اثر سیر تا حد زیادی پیچیده است و به طور مثال ترکیبات موجود در سیر تا زمانی که پوست حبهها جدا نشده باشد با زمانی که سیر پوست کنده و خرد شود کمی متفاوت است، یعنی به محض له شدن سیر و مجاور شدن آن با هوا تغییراتی در آن روی میدهد. چون مواد اصلی و موثر سیر نسبت به هوا و به ویژه حرارت حساس هستند. هر چه سیر بیشتر حرارت داده شود خواص آن کمتر میشود. بنابراین اثر سیر در غذاهای پخته و سرخ شده به مراتب کمتر از سیر تازه است. همان بویی که در آشپزخانه از غذاهای پختنی و یا سرخ شده حاوی سیر به مشام میرسد مربوط به مواد گوگردی سیر است که در بالاتر از 60 درجه حرارت، کم کم متصاعد میشوند. همچنین سیر وقتی به صورت ترشی درمی آید دستخوش تغییراتی خواهد شد که به حرارت محیط، سرکه زمان نگهداری و فاکتورهایی از این قبیل بستگی دارد ولی در اکثر موارد دارای خواصی شبیه به سیر است.
ترکیبات سیر
سیر د ارای ترکیبات گوگردی میباشد که خاصیت ضد عفونی کننده میکرب کشی و جرم کشی باین گیاه میدهد . سیر همچنین دارای مواید بنام آلیسین ، آلیساتین میباشد که میکربهای حصبه و پاراتیفوئید را از بین میبرد در صد گرم سیر خام مواد زیر موجود است : آب 61 گرم انرژی 6 کالری موادنشاسته ای 29 گرم چربی 0/2 میلی گرم کلسیم 30 میلی گرم فسفر 200 میلی گرم پتاسیم 530 میلی گرم آهن 1/5 میلی گرم سدیم 20میلی گرم ویتامین آ 20 واحد ویتامین ب 1 0/25 میلی گرم ویتامین ب 2 0/8 میلی گرم ویتامین ث 15 میلی گرم
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com