گیاهی است از تیره نعناع و از نوع علف میباشد. گیاهی است پایا , پربرگ و دارای اعضای هوایی و پوشیده از کرکهای پنبه مانند به رنگ خاکستری مایل به سفید میباشد. این گیاه, ساده یا به صورت شاخه شاخه میباشد. و دارای برگهای متقابل , ساده , نرم و بیضوی میباشد که گاهی تا 5 سانتی متر طول پیدا میکند. برگها دندانه دار یا پهنک خمیده به سمت پایین دارد . سطح آنها چروکیده و پوشیده از برآمدگی میباشد.
.
فواید گندنای کوهی
خاصیت :بازکننده ، زداینده ، راننده ، گدازنده و تکه کننده است .
سر : افشره اش علاج درد همیشگی گوش است . گوش را از چرک پاک میکند منفذهای بند آمده گوش را باز میکند .درد کهنه گوش را درمان میکند .
چشم :افشره اش با عسل دید را تقویت مینماید .
سینه :بوسیلهی خون برآوردن سینه و شش را میپالاید .
اندامهای غذا :در باز کردن بند آمدنیهای کبد و طحال بسیار مفید است .
اندامهای راننده :حیض را بیرون میریزد و زهدان را میپالاید .
زهرها :با نمک ضماد شود پادزهر سگ هار است
حدود پنجاه تا شصت گرم از برگهای گیاه را چیده و خرد کرده و در یک لیتر آب سرد میریزیم تا جوش آید و آب حالت سبز رنگ به خود گیرد بعد مقداری زاج ونمک را به مخلوط در حال جوش اضافه میکنیم و بعد از این مرحله آردجو را تا جایی که غلظت مخلوط افزایش یابد اضافه میکنیم. هنگامی که مخلوط غلیظ شد و آب آن بخار شد آن را از روی حرارت برمی داریم به حال خودش میگذاریم تا خنک شود . بعد این ضماد تهیه شده را بر محلی که رگ به رگ شده یا پیچ خورده یا مارگزیده و درد میکند قرار میدهیم و با پارچه آن را میبندیم. بهتر است این ضماد را در هنگام شب قبل از خوابیدن مصرف کنیم تا شخص کاملاً بیحرکت باشد. لازم به ذکر است این ضماد 24 ساعت بعد از ساخت اثرات مطلوب خود را از دست میدهد پس بهتر است بلافاصله بعد از ساخت استعمال گردد .
درد معده، بیخوابی، دل درد: 20 تا 30 گرم از گیاه گندنای کوهی را در یک لیتر آب جوش بریزید و چند دقیقه آن را دم کنید. سپس آن را صاف کنید و با شکر یا عسل شیرین سازید و قبل از صبحانه یا شب قبل از خواب بخورید.
.
مضرات استفاه از گندنای کوهی
عارضه خاصی گزارش نشده است.
.
طریقه مصرف گندنای کوهی
برای استفاده از این گیاه باید برگها و سرشاخههای این گیاه را با آب مخلوط کرده و حرارت دهیم و وقتی که رنگ آب کاملاً سبز شد از روی اجاق بر میداریم و آن را تصفیه میکنیم و بعد مایع حاصل را به مصرف میرسانیم آن هم به این صورت که در صبح قبل از اینکه صبحانه بخوریم یک قاشق چای خوری از این مایع را میخوریم چون خیلی تلخ میباشد بعد از خوردن آن میتوان عسل یا قند خورد تا تلخی آن از دهان برود.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com