با مزاج لبنیات آشنا شوید

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

شناخت مزاج خود و نیز شناخت مزاج غذاها از جمله لبنیات و … موجب می‌گردد انسان از انواع لبنیات به نحو احسن استفاده کند و کمتر به بیماری یا کسالت مبتلا شود.

نام رایج

نام سنتی

نوع مزاج

مصلح

پنیر تازه گاوی بدون نمک

جبن

سرد و تر درجه 2

مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک،سبزی‌های معطر
پنیر تازه گاوی نمک زده

جبن

سرد و خشک درجه 2

مغز گردو، آویشن، ‌عسل، نعناع خشک، سبزی‌های معطر
پنیر کهنه گاوی نمک زده

جبن

گرم  و خشک درجه 2

گردو و عسل و آویشن و نعناع خشک و سبزی‌های معطر
پنیر بز

مزاج سرد

گردو و پیاز و سبزی‌های معطر
خامه

سرد و تر

عسل
دوغ

مخیض

سرد و تر درجه 2

زنیان، نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی،

زیتون، سیاه دانه، پونه

سرشیر

سرد و تر

عسل
شیر پاستوریزه

لبن

سرد و تر

عسل، گلاب
شیر محلی

لبن

گرم و تر

عسل، ‌گلاب، شکر
شیر بز

سرد وتر

عسل
قراقورت (قراقورط)

مصل

سرد وخشک درجه 2

انواع فلفل، زیره، سیاه‌دانه
کره

زبد

گرم و تردرجه 2و 1

عسل، شکر، ادویه قابضه، نمک
کشک

اَقط

سرد و خشک درجه 2

گلنگبین، سیر، نعناع خشک، پونه کوهی
ماست

لبن الحامض

سرد و تر درجه 2

زنیان، نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی،زیتون، سیاه دانه، پونه
ماست چکیده بدون نمک

سرد وتر

گردو ٬ نعناع ٬ سبزی‌های معطر و آویشن
ماست چکیده نمک زده

گرم و تر درجه 1

مغزگردو، آویشن، ‌عسل، نعناع خشک، سبزی‌های معطر
.

تدابیر مصرف لبنیات بر حسب مزاج آن‌ها و از دیدگاه طب سنتی

در طب سنتی زمان، مزاج و نوع مصرف برخی مواد غذایی و همچنین این که آن‌ها را با چی بخوریم و با چی نخوریم خیلی مهم است؛ یکی از این مواد غذایی لبنیات است که باید بیشتر در مصرف آن‌ها دقت شود.

  • ماست دیر هضم است و مصرف زیاد آن برای سرد مزاجان و افرادی که معده سرد دارند مناسب نیست.
  • در صورت استفاده از ماست، بهتر است از ماست چکیده استفاده شود تا بتوان موادی مانند انیسون، پودر موسیر، نمک طعام طبیعی، پونه کوهی و فلفل سیاه به مقدار کم به آن اضافه کرد.
  • خوردن ماست به مقدار زیاد و بدون همراهی با مصلح، می‌تواند در کودکانی که مبتلا به شب ادراری هستند، افرادی که از آرتروز و درد استخوان رنج می‌برند، بیماران مبتلا به MS، بیماران ALS یا پارکینسون، بیماران اعصاب و روان و بیماران روماتیسمی مضر باشد.
  • مصرف همزمان ماست با گوشت یا ماهی برای همه بخصوص مبتلایان دردهای مفصلی مناسب نیست و می‌تواند سبب تشدید بیماری شود،
  • ضمن این که مداومت بر مصرف همزمان گوشت یا ماهی با ماست به دلیل تولید بلغم می‌تواند احتمال ابتلا به لک و پیس را افزایش دهد.
  • سعی کنید لبنیات را همراه با مصلح آن هم هفته‌ای یک تا دو بار استفاده کنید.
  • در صورت استفاده از پنیر آن را همراه با گردو و سبزیجات معطر و خرما یا پیاز و به عنوان شام استفاده کرده، استفاده از نان سنگک تازه و برشته (به مقدار کم) و یا نان جوی محلی همراه با پنیر و گردو توصیه می‌شود.
  • از مصرف بی‌رویه و روزانه ماست خود داری نمایید. این ماده غذایی به خصوص برای کودکانی که دارای طبعی سرد هستند، بدون همراهی با مصلح خطر آفرین است.
  •  حتما باید میان خوردن غذا، نوشیدنی یا خوراکی ترش و شیر فاصله وجود داشته باشد.
  • مثلا اگر در وعده صبحانه، آب پرتقال میل کردید، نباید بلافاصله شیر بنوشد، زیرا این شیر خاصیت خود را از دست می‌دهد و با ترکیب شدن با پرتقال در معده موجب تولید خلط فاسد می‌شود.
  • بیماران با مشکلات طحال، مبتلایان التهاب کبد، مبتلایان صرع، کسانی که تپش قلب و معده ضعیف دارند و افراد دچار بیماری‌های ناشی از سوء مزاج بلغمی از جمله دردهای مفصلی، سردرد و ضعف اعصاب، نباید در مصرف شیر زیاده‌روی کنند.
  • افرادی که تحمل لاکتوز (قند شیر) را ندارند و قادر به مصرف شیر نیستند یا کسانی که درد مفصلی دارند و با مصرف ماست، دردشان تشدید می‌شود، می‌توانند برای تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز بدن از کشک به صورت کاله جوش (ترکیب کشک، پیاز داغ، نعناع و گردو) استفاده کنند.

.

حرف آخر …

  • متاسفانه تغذیه ما در قرن 21 مخدوش شده و‌لبنیات چون آلوده به موادنگهدارنده ( رقیق ) شده است طبع مزاجی آن برای انسان مضرشده است.
  • مثل شیر و ماست و پنیر و خامه آلوده به مواد نگهدارنده که بعضاً تا چهارماه دریخچال‌ها نگهداری می‌شود و این حلقه‌های مفقوده یعنی خرابی پوست و مو و بالارفتن گرید کبد چرب و تهوع به هنگام مصرف شیر و یا اختلال معده و روده درخوردن شیر پاستوریزه درشب هنگام

منبع: کتاب ” مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه”

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت